Οι ΗΠΑ επισκέφτηκαν την "ΑΦΡΟΔΙΤΗ"...


Πολύωρη επίσκεψη στην πλατφόρμα εξόρυξης "Όμηρος" πραγματοποίησε ομάδα στρατιωτικών, αξιωματούχων και στελέχη του σταθμού των μυστικών υπηρεσιών από την αμερικανική πρεσβεία της Κύπρου, χτες Τρίτη 29 Νοεμβρίου, λίγες μέρες δηλαδή μετά την επίσκεψη του Κύπριου προέδρου σε αυτήν. 


Στην αμερικανική ομάδα συμμετείχαν επίσης αξιωματούχοι για θέματα εμπορίου και οικονομικών, καταδεικνύοντας την σημασία που έχουν για τις ΗΠΑ τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή. 

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ο Αντριου Σιόφερ επιτετραμμένος των ΗΠΑ : «Είδαμε τη προσπάθεια πολλών αμερικανικών εταιρειών στη πλατφόρμα», ενώ όπως έγινε γνωστό και άλλες αμερικανικές εταιρείες ζητούν από την εταιρεία Noble Energy να αγοράσουν μερίδιο από το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη».

Στην πλατφόρμα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του γεωτρύπανου, αλλά και για τα θέματα των εργασιών και των δοκιμών για τη διαπίστωση της ποσότητας και της ποιότητας του κοιτάσματος. Τους εκπροσώπους της πρεσβείας συνόδευσε ο επικεφαλής μηχανικός της γεώτρησης Τ. Σιέρατον και εκπρόσωποι της εταιρείας Noble Energy στη Λευκωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύντομα αναμένεται η τελική απάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου της κυπριακής κυβέρνησης αν θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί η πρόταση για συμμετοχή με 30% της ισραηλινής Delek και της θυγατρικής της Anver, στα δικαιώματα της Noble στο κοίτασμα «Αφροδίτη».
 
Εάν τελικά η απόφαση είναι θετική, που είναι και το πιθανότερο, το Ισραήλ θα έχει πιο άμεση εμπλοκή στην γεώτρηση και τα ενεργειακά συμφέροντα του θα συμπίπτουν πια απόλυτα με τα συμφέροντα της Κύπρου αφού οι δύο χώρες θα μοιράζονται το ίδιο κοίτασμα.


Τμήμα ειδήσεωνdefencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης