Κύπρος: Μικρή επίπτωση στις τράπεζες από το ελληνικό «κούρεμα»


Οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν την βεβαιότητα τους ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις που θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό είτε τις Κυπριακές Τράπεζες, είτε τις καταθέσεις, λόγω της απομείωσης του ελληνικού χρέους κατά 50%.



Οι δύο μεγάλες τράπεζες, Κύπρου και Μαρφίν - Λαϊκή, υπολογίζεται ότι θα έχουν απώλεια 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ η κάθε μια, λόγω του κουρέματος που καθορίστηκε στις Βρυξέλλες, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν.


Η κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή, τα οποία, θα της παρέχουν την ευχέρεια στήριξης των κυπριακών τραπεζών που είναι εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος.


Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου δήλωσε ότι οι κυπριακές τράπεζες έχουν ελληνικά ομόλογα που συμποσούνται στα πέντε δισ. ευρώ. Ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχουν μηχανισμοί στήριξής τους και δεν κινδυνεύουν με κλείσιμο.


Ωστόσο εξέφρασε φόβους ότι η στήριξη των τραπεζών θα οδηγήσει σε μείωση των πόρων χρηματοδότησης της ανάπτυξης, γεγονός που θα οδηγήσει σε ύφεση.


Πρόσθεσε ότι για να αντιμετωπισθεί αυτό το ενδεχόμενο πρέπει η κυβέρνηση, η Κεντρική Τράπεζα και οι επηρεαζόμενες τράπεζες να εξετάσουν "αμέσως και να προχωρήσουμε χωρίς ολιγωρία.


Newscode με πηγές ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης