ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Το ρολόι σταμάτησε ύστερα από 85 χρόνια

Ο χρόνος κυλά και δεν κυλά δυστυχώς προς όφελος των εργαζομένων. Η πλατεία της πόλης έγινε μάρτυρας κι αυτή την εβδομάδα της δυσαρέσκειας του κόσμου, ο οποίος εύχεται να μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω, τότε που είχε και ήλπιζε για κάτι καλύτερο (ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε). 

Ο μόνος που θέλει να πάει τον χρόνο μπροστά, σε πείσμα όλων μας, είναι το… Ρολόι της πλατείας. Εδώ και καιρό, ο χρόνος έχει «παγώσει» γι’ αυτό και κατά κάποιο μοιάζει σαν διαμαρτύρεται κι αυτό σιωπηλά για όσα συμβαίνουν γύρω του.


Ο κόσμος, εδώ και μήνες, γυρνά το βλέμμα του και βλέπει τους δείκτες του Ρολογιού, σταματημένους. Μέχρι πριν λίγο καιρό οι δείκτες έδειχναν πάντα 8 το βράδυ. Τώρα πια, μετά την τελευταία μάταιη προσπάθεια επιδιόρθωσής του, οι δείκτες σταμάτησαν στις 11.40 το πρωί. 

Ο κόσμος ξέρει ότι δεν λειτουργεί, αλλά παρόλα αυτά γυρνά και το κοιτά. Είναι η δύναμη της συνήθειας μιας ολόκληρης πόλης. Το Ρολόι έκανε παρέα στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Ο Δήμος πριν από λίγο καιρό ανέθεσε στον μοναδικό ωρολογοποιό των Ιωαννίνων, στον Σπύρο Φανίτσιο, να κάνει ό,τι μπορεί για να δουλέψουν οι δείκτες. Δυστυχώς, όμως, το Ρολόι δεν αντέχει άλλο. Μετά από 85 χρόνια, ο μηχανισμός του… συνταξιοδοτείται.

Δούλεψε κι αυτός περισσότερο από όσο μπορούσε. «Πρέπει να αλλάξει ο μηχανισμός, να μπει ηλεκτρονικός. Έχουν φαγωθεί οι άξονες και τα κουζινέτα του» μας λέει ο κ. Φανίτσιος. Για την αντικατάσταση αυτή χρειάζονται τουλάχιστον 7.000 ευρώ.
Ο ίδιος μηχανισμός
Από το 1926 μέχρι σήμερα, υπάρχει ο ίδιος μηχανισμός, με βαρίδια, ολλανδικής καταγωγής. Μέχρι τη δεκαετία του ’60 δε, το ρολόι το κούρδιζαν με μανιβέλα. «Κάθε 12 ώρες πήγαινε ο ρολογάς –τότε ο Δήμος είχε υπάλληλο ρολογά- και κούρδιζε το Ρολόι» αναφέρει ο κ. Φανίτσιος. 


Το 1963, η τότε δημοτική αρχή εκσυγχρόνισε το κούρδισμα, τοποθετώντας μοτέρ και καταργώντας κατ’ επέκταση μια θέση εργασίας.Το Ρολόι βέβαια ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από το 1926. 

Κατασκευάστηκε το 1905, επί τουρκοκρατίας, από τον σημαντικό αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτο. 

Η αρχική του θέση ήταν στο κέντρο της κάτω πλατείας. Μετά από ένα ατύχημα (έπεσε πάνω του ένα πυροβόλο κατά τη διάρκεια παρέλασης) το 1918, το Ρολόι μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση. Η αναστήλωσή του έγινε το 1925 από τον τότε δήμαρχο Β. Πυρσινέλλα. 

Η καμπάνα δε του Ρολογιού είναι βενετσιάνικη (την είχε πάρει από την Πρέβεζα ο Αλή Πασάς) και είναι το παλιότερο στοιχείο του: χρονολογείται από τα τέλη του 17ου αιώνα. 

Το πιο παλιό ρολόι της πόλης είναι όμως αυτό του Κάστρου. «Τον παλιό μηχανισμό, που ήταν φτιαγμένος στο χέρι, τον πήραν οι Ιταλοί για αντίκα» μας λέει ο κ. Φανίτσιος. 

Σήμερα, το ρολόι αυτό είναι ηλεκτρονικό. Σταματημένο κι αυτό, χρειάζεται μια συντήρηση, η οποία είναι θέμα χρόνου να γίνει.Τα τελευταία χρόνια στην «ώρα» της πόλης, προστέθηκαν και τα δύο ηλιακά ρολόγια του ιστορικού κέντρου –ένα στην Ανεξαρτησίας και ένα στο Κριθοπάζαρο. Σύγχρονης τεχνολογίας, φτιαγμένα στην Ιταλία. 

Το ρολόι στο Κριθοπάζαρο έχει πέσει θύμα βανδαλισμού τρεις φορές. «Το σπάνε συνέχεια» λέει με πίκρα ο κ. Φανίτσιος. Όση ώρα μιλάμε, στο μαγαζί του μπαινοβγαίνουν αρκετοί που ζητούν επιδιόρθωση του ρολογιού χειρός τους. «Τα κινητά τηλέφωνα τελικά δεν νίκησαν το ρολόι» του λέμε. 

Ο κ. Φανίτσιος χαμογελά και μας λέει: «Τα κινητά τηλέφωνα είναι όπως ήταν παλιά τα ρολόγια τσέπης. Ο κόσμος θέλει το ρολόι στο χέρι του». Όπως θέλει και το Ρολόι της πόλης είτε για να δει την ώρα είτε για να δει αν «πάει καλά» το δικό του ρολόι. Μια μικρή συνήθεια, που τον δένει όμως με την πόλη.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

 http://epirusgate.blogspot.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης