Τελικά τι είπε ο Βενιζέλος στη συνέντευξη τύπου (ΒΙΝΤΕΟ)

Την ανάγκη υπερπροσπάθειας ώστε να εκπληρώσει η χώρα τους στόχους που έχουν τεθεί υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον. (ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ)



Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα εντός της εβδομάδας. Όπως είπε, έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία για τους προϋπολογισμούς τους 2011 και του 2012, ενώ απομένουν κάποια συμπληρωματικά μέτρα για τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014.


Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη έλεγχο των ταμιακών αναγκών, καθώς και ότι η εκταμίευση της έκτης δόσης θα γίνει εγκαίρως μέσα στον Οκτώβριο.


Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε εκ νέου κατηγορηματικά τα σενάρια για κούρεμα του χρέους κατά 50% και συνέστησε στα ελληνικά μέσα να αποφεύγουν την αναπαραγωγή σεναρίων επιβλαβών για τη χώρα.


Υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία της εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, χαρακτηρίζοντάς τες ως «θεσμικό ευαγγέλιο».


Σχολιάζοντας τα περί ενδεχόμενης πτώχευσης ξεκαθάρισε ότι δεν νοείται πτώχευση οποιασδήποτε χώρας της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει γιατί θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία του ευρώ.


Αυτό που κάνουμε τώρα είναι ο θώρακας για να αποφύγουμε την πραγματική κρίση, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε δραματικές εξελίξεις.


Υπογράμμισε εκ νέου την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας, ενώ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει ένα εντυπωσιακά σκληρό και γρήγορο πρόγραμμα προσαρμογής, καθώς και ότι τέθηκαν πολύ φιλόδοξοι στόχοι.


Ο κ. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι θα πρέπει να ληφθούν σκληρότερα μέτρα, καθώς απομακρύνονται -κυρίως λόγω της ύφεσης- οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί. Ωστόσο, προειδοποίησε πως αν χάσουμε τον «πόλεμο» αυτό, η χώρα θα έχει πάει δεκαετίες πίσω.


Προτιμούμε να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος, αλλά να μας μείνει η ιστορική ικανοποίηση ότι η Ελλάδα θα έχει σωθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Χρειάζεται υπερπροσπάθεια για να βγει η Ελλάδα από την ύφεση», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.


«Δεν έχουμε αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και αυτό πρέπει να διορθωθεί, όπως πρέπει να αποκατασταθεί η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό» είπε ο ίδιος μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου που ξεκίνησε αφού αποχώρησαν οι τελωνειακοί και οι εφοριακοί που είχαν καταλάβει νωρίτερα την αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργείου.


Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, χάρη στα σκληρά και «αντιπαθή» μέτρα των δύο τελευταίων ετών σημειώθηκε σημαντική μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος από 24 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009 στα 2 δισεκατομμύρια το 2011.


«Πρόκειται για το 10% του ΑΕΠ και αυτό σημαίνει ότι το 2012 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνεσμα και θα μπορέσουμε να βγούμε από την ύφεση», σημείωσε ο Βενιζέλος.


Μεγάλο πρόβλημα χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά που επιτείνεται όπως ανέφερε και από τη δυσκολία των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια.


Σε σχετική ερώτηση για την τρόικα ο υπουργός απάντησε ότι υπήρξε συμφωνία για το 2011 και 2012 και θα συζητηθούν τα μέτρα για τα έτη 2013 και 2014 καθώς οι επικεφαλής της τρόικας αναμένονται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.


Διευκρίνησε πάντως ότι δεν έχει ακόμα σταλεί η επιστολή προς την τρόικα με τις γραπτές διαβεβαιώσεις αλλά θα σταλεί αμέσως μετά το πέρας της συνέντευξης.



http://www.madata.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης