Τζουμερκοχώρια: Ο τόπος της άγριας φυσικής ομορφιάς...

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΣΙΑΚΟΣ πιστεύει ότι ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων με αυτό το έντονο ορεινό ανάγλυφο, με την έντονη βλάστηση και τα άφθονα νερά, θέλει πολύ δουλειά για να φθάσει σε επιθυμητά αποτελέσματα.

Τα Τζουμερκοχώρια βρίσκονται: Στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων με 25 χωριά, που ανήκουν στο Νομό Άρτας με 950.000 στρέμματα. Το Δήμο Βόρειων Τζουμέρκων, που έχει 33 χωριά και ανήκουν στα Ιωάννινα με 800.000 περίπου στρέμματα και τα 6 χωριά που ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων με 200.000 στρέμματα. Όλα αυτά αποτελούν την οικιστική ενότητα της Νότιας Πίνδου, της σημερινής περιοχής Τζουμέρκων.

Σ’ αυτόν το γεωγραφικό χώρο και ιδιαίτερα στα Τζουμερκοχώρια της περιφερειακής ενότητας Άρτας την Κυριακή 2 Οκτωβρίου θα γίνουν οι επαναληπτικές δημοτικές εκλογές. Όπως είναι γνωστό σ’ αυτήν την διαδικασία θα «αναμετρηθούν» τρείς συνδυασμοί. 

Τζουμέρκα -ΦΩΤΟ προστατευόμενη
 Ο συνδυασμός του Χρήστου Χασιάκου, πρώην Δημάρχου Αγνάντων με την επωνυμία «Τζουμερκιώτικη Δημοτική Πορεία». Ο συνδυασμός «Τζουμέρκα Όραμα Ανάπτυξης – Νέα Εποχή» με υποψήφια δήμαρχο την κ. Σταυρούλα Καραβασίλη και ο συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων» με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Ιωάννη Νάκη.

Εκείνος όμως που έχει κατά την γνώμη μας, μια σφαιρική άποψη για τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, αλλά και τον ευρύτερο χώρο, είναι αναμφιβολα ο Χρήστος Χασιάκος. 

Τρείς συνεχόμενες τετραετίες Δήμαρχος Αγνάντων ο Χρήστος Χασιάκος, από πολλούς θεωρείται ότι ως Δήμαρχος υπήρξε ως αναμορφωτής της περιοχής των «Δυτικών Τζουμέρκων» και σίγουρα η φήμη του έχει ξεπεράσει όχι μόνο τον γεωγραφικό του χώρο, αλλά και του Νομού και γιατί όχι της Ηπείρου γενικότερα.

Όπως σε άλλο κείμενό μας γράφαμε η παρουσία του στην αυτοδιοίκηση δεν ήταν και δεν είναι τυχαία, αλλά και ούτε κανείς δεν μπορεί να του καταλογίσει μέχρι σήμερα τις όποιες σκοπιμότητες ή υστεροβουλίες. 

Είναι ένας άνθρωπος, όπως όλοι το καταμαρτυρούν, ήπιων διαθέσεων, αλλά ταυτόχρονα με δυναμικές αποφάσεις εκεί όπου ο ίδιος το κρίνει αναγκαίο.

Υπήρξε έκπληξη για πολλούς ότι στις προηγούμενες εκλογές ο συνδυασμός του δεν ήρθε πρώτος. Πολλοί τον θεωρούσαν χωρίς συζήτηση ως τον επικρατέστερο νέο Δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων. Φυσικά η προηγούμενη κάλπη είχε …τις δικές της προτιμήσεις. 

Όμως, παρά την ανθρώπινη πικρία του, αυτός ο Τζουμερκιώτης Πολιτικός Μηχανικός, κάθησε σεμνά στα έδρανα της αντιπολίτευσης και με τις όποιες παρεμβάσεις του και τοποθετήσεις, αγωνιούσε για το μέλλον του νεοσύστατου Δήμου.


Οδικό δίκτυο – ύδρευση… Για τον τόπο της άγριας φυσικής ομορφιάς


Τώρα και όπως ήρθαν τα γεγονότα, δεν είπε όχι στο να ξαναδιεκδικήσει την Δημοτική Αρχή. Μια διεκδίκηση η οποία πηγάζει μέσα από την αγάπη που έχει για τα Τζουμέρκα, στα οποία μεγάλωσε κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπου κυρίαρχο στοιχείο ήταν… η φτώχεια.

Είναι σίγουρο ότι μέσα από τα παιδικά και νεανικά του βιόματα πονάει τα Τζουμέρκα και θέλει γι’ αυτόν τον τόπο να γίνει ο άνθρωπος εκείνος που θα δρομολογήσει τις διαδικασίες εκείνες ώστε να κινηθεί ο ζητούμενος αναπτυξιακός μοχλός…

Ο Χρήστος Χασιάκος πιστεύει ότι τα Τζουμερκοχώρια είναι ένας επίγειος και μάλιστα ορεινός παράδεισος. Ξέρει πάρα πολύ καλά ότι αυτό το έντονο ορεινό ανάγλυφο, με την έντονη βλάστηση και τα άφθονα νερά, θέλει πολύ δουλειά για να φθάσει σε επιθυμητά αποτελέσματα. 

Ξέρει και πιστεύει ο Χρήστος Χασιάκος ότι αυτός ο τόπος της άγριας φυσικής ομορφιάς, ως πρώτιστο στόχο πρέπει να έχει και να είναι οι υποδομές του…

«Θα εργασθούμε -τονίζει σε τελευταία ανακοίνωσή του- για την βελτίωση των υποδομών στο οδικό δίκτυο, στα μονοπάτια, την ύδρευση, την άρδευση, θα προβάλλουμε τον λαϊκό μας πολιτισμό και την πολιτιστική μας κληρονομιά και θα προωθούμε ότι είναι συμβατό με ήπιες μορφές ανάπτυξης στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων».

Λαϊκός πολιτισμός


Τζουμέρκα-ΦΩΤΟ προστατευόμενη
Όσο ήταν Δήμαρχος Αγνάντων ο κ. Χασιάκος, είχε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα πολιτισμού. Πιστεύουμε ότι δεν υπήρχε άλλος Καποδιστριακός ορεινός Δήμος να είχε κάνει τόσες πολλές εκδόσεις βιβλίων που είχαν σχέση με τα Τζουμέρκα. Οι έννοιες «Λαϊκός Πολιτισμός» και «Πολιτιστική Κληρονομιά», πάντα τον άγγιζαν και μάλιστα πάρα πολύ.

Με τις πενιχρές οικονομικές δυνατότητες του τότε Δήμου Αγνάντων είχε καταφέρει προς την κατεύθυνση αυτή πάρα πολλά. Τόσα που για πολλούς θεωρήθηκε ως «αναμορφωτής των Τζουμέρκων». 

Έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα πολιτισμού και παρακινούμενος από αυτή την ευαισθησία του θεωρεί ότι ένας από τους μοχλούς της ανάπτυξης είναι και η ανάδειξη του πλούσιου λαϊκού πολιτισμού των Τζουμέρκων.      


Νομίζουμε ότι πιστεύει για τις ρίζες της λαϊκής παράδοσης των Τζουμέρκων, ότι αυτές μεταφέρουν από γενιά σε γενιά όχι μόνο τα στοιχεία της γλώσσας, αλλά και τελετουργικά αντίστοιχα, ήθη, έθιμα, παροιμίες, μουσικές, χορούς, δοξασίες, μύθους, λαϊκή αρχιτεκτονική, δημοτικό τραγούδι, εορτολόγιο κ.α. Και όπως η γραφή είναι προϋπόθεση της επιστήμης, η μνήμη είναι το γνώρισμα του παραδοσιακού πολιτισμού.

  «...Γιατί δεν είναι μοναχά η μεγαλοπρέπεια του τοπίου ή ο απόηχος της ιστορίας του που σε καλούν κοντά τους, είναι και η φρεσκάδα των ανθρώπων που με την ανεπιτήδευτη συμπεριφορά τους σταλάζουν στην ψυχή σου μηνύματα καλοσύνης..." γράφει στο βιβλίο του ο Στέφανος Φίλος...


Ν.Κ.

Από την σημερινή έκδοση της Εφημερίδας "Η ΓΝΩΜΗ" της Άρτας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης