Το Πίρι Ρέϊς μπαινοβγαίνει στο "οικόπεδο 12"...


Κλιμακώνει τις προκλήσεις και τις απειλές της η Τουρκία κατά της Κύπρου, συνεχίζοντας το παιχνίδι εντυπώσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.


Το ερευνητικό πλοίο Πίρι Ρέις συνεχίζει να μπαινοβγαίνει στο «οικόπεδο 12» όπου η Κυπριακή Δημοκρατία διεξάγει γεωτρήσεις για τον εντοπισμό φυσικού αερίου, ενώ η Ελληνική και Κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθούν με αγωνία κάθε κίνηση των Τουρκικών πλοίων.

Προκλητικός εμφανίστηκε χθες και ο καπετάνιος του Πίρι Ρέις.
«Είμαστε στο οικόπεδο 12 και αν μας επιτεθεί ο οποιοσδήποτε, τα τουρκικά πλοία που μας συνοδεύουν θα απαντήσουν».

Παράλληλα, ανέφερε ότι εάν δεν υπάρξει νέα εντολή από την τουρκική κυβέρνηση το πλοίο θα αποχωρήσει από την περιοχή στις 5 Οκτωβρίου.


Η Κυπριακή Δημοκρατία από την πλευρά της δια στόματος του κυβερνητικούς εκπροσώπου, Στέφανου Στεφάνου, διαψεύδει ότι έχουν ξεκινήσει οι τουρκικές έρευνες, καθώς δεν υπάρχουν σχετικά στοιχεία.

Ερντογάν: Προβοκάτσια οι έρευνες 

«Προβοκάτσια» χαρακτήρισε τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι με τις έρευνες του Πιρί Ρέις η Τουρκία κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή.

«Δεκάδες διεθνή ζητήματα βρίσκονται σε αδιέξοδο. Όλες οι χώρες πρέπει να δουν την πραγματικότητα. Εμείς κάνουμε αυτό που ορίζει η ευθύνη μας, δίχως περιστροφές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. 

Δείχνουμε την παρουσία μας εκεί. Δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις από την εξέδρα. Διοικούμε την Τουρκία και πράττουμε τα δέοντα ως εγγυήτρια χώρα» σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Και ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν τερματίσει τις έρευνες, ή δεν μοιραστεί τις πηγές, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου τότε η Άγκυρα θα συνεχίσει τις έρευνες.

«ΗΠΑ, Ρωσία και Ε.Ε. ζητούσαν να μην καθυστερήσουν οι έρευνες»

«Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ε.Ε. καλούσαν την Κύπρο να μην καθυστερήσει την έναρξη των ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων», αποκάλυψε ο διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου-Βιομηχανίας, Σόλων.

Έντονες επίσης είναι οι αντιδράσεις στην Κύπρο μετά τις δηλώσεις του αρμόδιου Ευρωπαίου επιτρόπου για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε και του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ που παρέπεμψαν τα δύο μέρη σε επιδιαιτησία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την επίλυση των διαφορών σχετικά με τον καθορισμό της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ερευνών.


Ο Στέφαν Φούλε αν και αναγνώρισε το δικαίωμα της Λευκωσίας να καθορίζει την ΑΟΖ είπε ότι τα προβλήματα πρέπει να λυθούν ειρηνικά και αν κριθεί απαραίτητο μέσω διαιτησίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

http://www.newsbomb.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης