«Δώρο» από την Ελλάδα στην Κύπρο


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΥΠΟ

Στην Ελλάδα είχε στραφεί αρχικά το Ισραήλ για συνεργασία στο φυσικό αέριο. Αλλά η Αθήνα παρέπεμψε στη Λευκωσία.


Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δηλώσεις δυτικού διπλωμάτη στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου, προσθέτοντας ότι η Κύπρος οφείλει να κάνει αποδεκτούς τους όρους που θέτει η ισραηλινή εταιρία

Οι προϋποθέσεις – όροι που έθεσε η ισραηλινή εταιρεία φυσικού αερίου Delek στην κυπριακή κυβέρνηση γνωστοποιήθηκαν χθες στο πλαίσιο της έναρξης συνεργασίας στο θέμα του φυσικού αερίου.

Η ισραηλινή εταιρία ζητά να έχει ρόλο και μερίδιο στο οικόπεδο της Κύπρου «Αφροδίτη», τα δικαιώματα του οποίου έχει εξασφαλίσει η αμερικανική εταιρεία Noble Energy, η οποία έχει από κοινού με την ισραηλινή Delek τα δικαιώματα στα πλούσια οικόπεδα του Ισραήλ «Λεβιάθαν», «Tamar» και «Dalit».

Επίσης, η Delek ζητά να αναλάβει τον εφοδιασμό της Κύπρου με φυσικό αέριο σε πολύ ευνοϊκή τιμή, έως ότου η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το δικό της φυσικό αέριο για την εσωτερική της αγορά.

Θέτει επιπλέον ως όρο τη σύσταση κοινοπραξίας με την Κυπριακή Δημοκρατία για κατασκευή τερματικού στην Κύπρο όπου θα γίνεται επεξεργασία του φυσικού αερίου καθώς και υγροποίησή του με στόχο την εξαγωγή του στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

Σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή» της Κύπρου, δυτικός διπλωμάτης στη Λευκωσία παρατήρησε πως θα ήταν τραγελαφικό η Κυπριακή Δημοκρατία να μην αποδεχτεί μετά χαράς και τους τρεις όρους της ισραηλινής εταιρείας.

«Μην ξεχνάτε», πρόσθεσε, «ότι η αρχική πρόθεση του Τελ Αβίβ ήταν η συνεργασία με την Αθήνα και όχι με τη Λευκωσία. Στην Ελλάδα οφείλει η Κυπριακή Δημοκρατία αυτή την εξέλιξη, η οποία παρέπεμψε το Τελ Αβίβ στο νησί. Ουσιαστικά, η Αθήνα σάς έκανε ένα δώρο δισεκατομμυρίων». 


http://www.elzoni.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης