Ζάκυνθος: Πήραν το νόμο στα χέρια τους απέναντι στους ληστές

Αποφασισμένοι να βάλουν τέλος στην ανεξέλεγκτη δράση των ληστών και των διαρρηκτών που σκορπούν τον τρόμο στα χωριά τους είναι οι κάτοικοι στο Καλλιπάδο και το Βανάτο Ζακύνθου. 


Για τον λόγο αυτόν, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους σχηματίζοντας ομάδες περιφρούρησης των σπιτιών τους, των κτημάτων και των περιουσιών τους, οι οποίες θα πραγματοποιούνται κάθε βράδυ, σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνονται ή ακόμα και να συλλαμβάνονται οι επίδοξοι διαρρήκτες και ληστές.

Οι χωριανοί κάνουν λόγο για μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, η οποία τους έχει φέρει στα όριά τους. Μάλιστα, έχουν φτάσει στο σημείο να μένουν ξύπνιοι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες έχοντας δίπλα τους τις καραμπίνες και τα μάτια τους δεκατέσσερα, μήπως εντοπίσουν καμιά ύποπτη κίνηση. 


Στο Καλλιπάδο, μέσα σε έντεκα ημέρες καταγράφηκαν έντεκα διαρρήξεις, κάνοντας τους περίπου τετρακόσιους πενήντα κατοίκους να φτάσουν στο… αμήν και να τελικά να αναλάβουν τα ηνία μόνοι τους. Ετσι, σε λαϊκή συνέλευση που έγινε αποφάσισαν να σχηματίσουν ομάδες περιφρούρησης.

«Μένουμε ξάγρυπνοι...»
«Το χωριό μας πλέον δεν κοιμάται» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής» ο πρόεδρος της κοινότητας Καλλιπάδου Ανδρέας Χαρακτινός: «Εχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο να μένουμε ξάγρυπνοι μέχρι να βγει ο ήλιος, φοβούμενοι τις επιθέσεις των αδίστακτων δραστών.


Το τελευταίο δεκαήμερο υπήρξε έξαρση του φαινομένου των κλοπών και των ενόπλων ληστειών, ενώ απειλήθηκαν ακόμα και ζωές. Ενοπλοι κόλλησαν τις κάννες στα κεφάλια των μελών μιας οικογένειας την ώρα που εκείνη κοιμόταν. Αποφασίσαμε λοιπόν ως χωριό και ως τοπικό συμβούλιο να δραστηριοποιηθούμε. 

Πήγαμε στον εισαγγελέα, τον διοικητή της Αστυνομίας και τον δήμαρχο και κοινοποιήσαμε μια διαμαρτυρία. Ετσι, το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής κάναμε λαϊκή συνέλευση, στην οποία αποφασίστηκαν να γίνουν περιπολίες αποτελούμενες από δεκαπέντε έως είκοσι κατοίκους και άοπλες, προκειμένου να μην καταλήξουμε να γίνουμε από θύματα θύτες» τόνισε ο κ. Χαρακτινός.

Με τη σειρά του, ο αντιδήμαρχος Ζακύνθου της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίων Διονύσης Τουρκάκης σημείωσε ότι πράγματι τα κρούσματα το τελευταίο διάστημα είναι πολλά: «Το κακό της υπόθεσης είναι ότι οι δράστες δεν μπαίνουν, κλέβουν και φεύγουν, αλλά κρατούν και όπλα. 


Στο τελευταίο περιστατικό μπήκαν με τα όπλα τους σε ένα σπίτι, έβαλαν τους ιδιοκτήτες μέσα σε ένα δωμάτιο και έκλεψαν τα πάντα από μέσα. Μέσα σε μία νύχτα μάλιστα, μπορούν να σημειωθούν ακόμα και δύο ή τρία περιστατικά, στα οποία κλέβουν κυρίως χρήματα, ακόμα και μικροποσά, υπολογιστές, χρυσαφικά. 

Η Αστυνομία έκανε περιπολίες αλλά δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει τους κακοποιούς». Πάντως, ο ίδιος επισήμανε ότι στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και άλλα χωριά της περιοχής, όπως ο Αγιος Κήρυκας, το Σαρακινάδο και το Βανάτο.

Στο Βανάτο πρόκειται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα λαϊκή συνέλευση για τον ίδιο λόγο. Οπως μας είπε ο πρόεδρος της κοινότητας Βανάτου Χαράλαμπος Κοντονής, πρόκειται να κάνουν τη συνέλευση για να δουν τι μέλλει γενέσθαι με τα δεκάδες κρούσματα διαρρήξεων και ληστειών στο χωριό τους: «Χτυπούν κυρίως ηλικιωμένα και μοναχικά άτομα, αφαιρώντας κυρίως χρήματα και τιμαλφή. Θα κατατεθούν ιδέες και όλοι μαζί θα πάρουμε μία απόφαση που να στηρίζεται στη νομιμότητα».


Νυχτερινές περιπολίες
Παρόμοιες αποφάσεις έχουν ληφθεί και σε χωριά της Πελοποννήσου και της Μακεδονίας, ενώ σε περιπτώσεις, όπως σε κοινότητα του Βόλου, οι αποφάσεις λήφθηκαν ακόμα και με τη συμμετοχή της Αστυνομίας, η οποία αναγνωρίζει ότι δεν έχει τις δυνάμεις να σταματήσει τους κακοποιούς. 


Ο λόγος για τα Κάτω Λεχώνια, οι κάτοικοι των οποίων αποφάσισαν τη σύγκληση μιας άτυπης επιτροπής νυχτερινών άοπλων περιπολιών που θα συνδράμουν στο έργο της Αστυνομίας και θα γίνουν «το μάτι και το αφτί της» στην περιοχή.

Προσλαμβάνουν σεκιούριτι
Στην πρόσληψη ακόμα και ομάδων σεκιούριτι επί πληρωμή προχωρούν πάνω στην απελπισία και τσον φόβο τους οι κάτοικοι χωριών τα οποία έχουν γίνει «βορά» στα νύχια κάθε λογής διαρρηκτών και ληστών. 


Την αρχή έκανε ένα ορεινό χωριό της Φθιώτιδας, η Κυρτώνη, οι κάτοικοι του οποίου ανέθεσαν την προστασία τους σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης έναντι 21 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 0,70 λεπτά την ημέρα για το κάθε σπίτι, προκειμένου να κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια.

Οι ηλικιωμένοι είχαν αγανακτήσει, αφού τους τελευταίους μήνες τα κρούσματα είχαν αυξηθεί δραματικά. Μάλιστα, ξεκαθάρισαν πως είναι πρόθυμοι να δίνουν από τη λιγοστή σύνταξή τους κάποια ευρώ τον μήνα και να πέφτουν στο κρεβάτι ήρεμοι, παρά να ζουν σε καθημερινή βάση με τον φόβο μιας πιθανής ληστείας. 


«Η “επέλαση” των κακοποιών στο χωριό μας μάς έφερε στο σημείο να προσλάβουμε σεκιούριτι, προκειμένου να μη μένουμε ξάγρυπνοι τα βράδια» είπε στην «Espresso της Κυριακής» ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κυρτώνης Δημήτρης Κυριαζής, στον οποίο και ανήκει η πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο. 

Ετσι, από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 6 το επόμενο πρωί ένα αυτοκίνητο με φάρο και διακριτικά της εταιρείας και με δύο άνδρες για πλήρωμα περιπολεί στους δρόμους του χωριού. «Το γεγονός ότι οι κάτοικοι έχουν έναν αριθμό τηλεφώνου που μπορούν να καλέσουν ανά πάσα στιγμή, αν αντιληφθούν κάτι, τους εφησυχάζει ακόμα πιο πολύ» σημείωσε ο κ. Κυριαζής.


Τρομοκρατημένοι
Μετά την Κυρτώνη, σειρά παίρνουν τώρα και χωριά της Μαγνησίας αλλά και συνοικίες στο κέντρο του Βόλου. Το Περίβλεπτο είναι αποφασισμένο να προσλάβει και αυτό εταιρεία σεκιούριτι, αφού οι κάτοικοι είναι κάτι παραπάνω από τρομοκρατημένοι. 


Οπως λένε, δεν προλαβαίνουν να συνέλθουν από τη μία επίθεση και δέχονται την άλλη. Το χωριό απέχει από την πόλη του Βόλου τριάντα χιλιόμετρα και από τον κεντρικό εθνικό δρόμο Αθηνών - Θεσσαλονίκης μόλις πέντε χιλιόμετρα. Το γεγονός αυτό διευκολύνει τους επίδοξους διαρρήκτες ή ληστές, οι οποίοι αμέσως μετά την πράξη τους μπορούν να διαφύγουν αμέσως, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να συλληφθούν.

Τέλος, άλλα δύο χωριά που δέχονται τις επιθέσεις των αετονύχηδων και σκοπεύουν να προχωρήσουν στην πρόσληψη ιδιωτικής ασφάλειας είναι το Στεφανοβίκειο και ο Ριζόμυλος του νέου διευρυμένου δήμου Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας, αλλά και η κεντρική συνοικία του Βόλου, ο Αγιος Στέφανος.

Espressonews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ