ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ: Απόλυτα επιτυχημένη η ημερίδα


Ημερίδα για την ανάπτυξη της υπαίθρου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο κοινοτικό διαμέρισμα Πηγές του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας. Την ημερίδα διοργάνωσε ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη και μεταδόθηκε ζωντανά από το Διαδίκτυο και από περιφερειακά κανάλια. 


Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σωκράτης Ξυνίδης, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Αγγουράκης ενώ στη συζήτηση παρενέβη ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Παύλος Στασινός καθώς επίσης εκπρόσωποι της Τ.Α., φορείς και πολίτες. 

Στη διάρκειά της ακούστηκαν διάφορες απόψεις περί της ανάπτυξης σε μια συζήτηση η οποία οπωσδήποτε λαμβάνει άλλες διαστάσεις σε περίοδο οικονομικής ύφεσης όπου πολλοί άνθρωποι αναζητούν ευκαιρία για να επιστρέψουν στον τόπο τους από τα μεγάλα αστικά κέντρα, φτάνει να τους δοθεί η δυνατότητα και να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να μπορέσουν να ζήσουν και να εργαστούν εδώ. 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Ξυνίδης στην τηλεφωνική παρέμβαση που έκανε τόνισε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για μια νέου τύπου αγροτική παραγωγή η οποία θα είναι στοχευμένη σε έναν τομέα όπου σήμερα παρατηρούνται πολύ μεγάλες ελλείψεις όπως ο διατροφικός τομέας και που η χώρα μας έχει μια μακρά παράδοση πάνω σ’ αυτά τα προϊόντα. 

"Εάν λοιπόν συνδυαστεί με μια ελαφρά ή και πιο βαριά μεταποίηση δίπλα σ’ αυτόν τον αγροτοδιατροφικό τομέα η πεποίθησή μου είναι ότι πράγματι έχουμε μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης με μια άλλη οπτική γωνία του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας" είπε, τονίζοντας πως θα πρέπει να αρθούν οι δυσκολίες που εμπόδιζαν μέχρι τώρα στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης. 

"Από εμάς εξαρτάται να ξεμπλοκάρουμε εκείνες τις διαδικασίες κάνοντας τις αναγκαίες αλλαγές στο κράτος, να αποκεντρώνουμε γραφειοκρατικά όλες αυτές τις διαδικασίες ούτως ώστε να προχωρούν και στη συνέχεια οι τοπικές κοινωνίες με ηγέτες μπροστά τις Αιρετές Περιφέρειες να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν όλες αυτές τις δυνατότητες για να φέρουμε την ανάπτυξη στον κάθε τόπο" είπε ο κ. Ξυνίδης.

"Γωνιά του παραδείσου" χαρακτήρισε τον ορεινό αυτό τόπο της περιφέρειας ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης λέγοντας ότι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων ενός τέτοιου τόπου όπως ο Δήμος Γ. Καραϊσκάκη θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάπτυξη σε στέρεες βάσεις. 

"Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ενός τόπου με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ακριβώς οι δυνατότητες του να δώσει μία ποιοτική και ταυτοποιημένη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, δηλαδή γεωργίας και κτηνοτροφίας, παράγοντας επώνυμα διακριτά ξεχωριστά προϊόντα και βεβαίως την παράλληλη ήπια τουριστική ανάπτυξη που θα έχει σχέση με το περιβάλλον και την αγροτική οικονομία" ανέφερε.

Η ανάπτυξη της υπαίθρου δεν μπορεί να είναι ξέχωρη από την ανάπτυξη μιας ολόκληρης χώρας ανέφερε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. "Η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί αν υπάρχει στρατηγική, να ξέρει πού πηγαίνει, ποιες δεξιότητες, ποιες προστιθέμενες αξίες θέλει ν’ αναπτύξει και μέσα σ’ αυτές η ύπαιθρος ν’ αναλάβει το κομμάτι που της αναλογεί. 

Εάν βάλουμε προτεραιότητες τότε και η ύπαιθρος θα ξέρει ποιο κομμάτι μέσα σ’ αυτή την εθνική στρατηγική της αναλογεί ειδάλλως δεν μπορεί μόνη της να ανακαλύπτει πεδία αναπτυξιακά".

Ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Αγγουράκης μίλησε για μια άλλη ανάπτυξη που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων. "Οι εργαζόμενοι είναι ο κύριος παράγοντας της ανάπτυξης είτε είναι αγρότες, είτε είναι κτηνοτρόφοι είτε είναι μικρομεσαίοι ΕΒΕ". 

"Για μας χωρίς ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της υπαίθρου" ανέφερε ο κ. Αγγουράκης και εξέφρασε την άποψη ότι "λύση απ’ αυτή την κρίση δεν μπορεί να είναι παρά μια άλλη ανάπτυξη".

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Παύλος Στασινός ο οποίος στάθηκε στην προοπτική επιστροφής των ανθρώπων στην περιοχή. "Είμαστε στο Δήμο Γεώργιος Καραϊσκάκης και το όνομα λέει πολλά. 

Η περιοχή των Ραδοβυζίων προσέφερε πάρα πολλά στη χώρα, τον Γ. Καραϊσκάκη, τον Γ. Μπακόλα, το ολοκαύτωμα του Σέλτσου αλλά δυστυχώς η πατρίδα δεν προσέφερε πολλά πράγματα σ’ αυτή την περιοχή. 

Πιστεύω πως υπάρχει προοπτική επιστροφής. Αν δοθούν πραγματικά εγγυήσεις ότι το αναπτυξιακό μοντέλο θα είναι βιώσιμο μπορεί ο κόσμος να επιστρέψει. Μπορούν να γίνουν πάρα πολλά γι' αυτή την περιοχή. 

Να εκμεταλλευτούμε την ομορφιά της, να εκμεταλλευτούμε τους φυσικούς της πόρους και τους ανθρώπους της. Πιστεύω τότε θα κρατήσουμε και αυτούς που μένουν εδώ και πολλοί περισσότεροι θα επιστρέψουν".

Ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης τόνισε: "Η Πολιτεία πρέπει να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και πρέπει να τους εμψυχώσει. Δηλαδή να τους πείσει ότι πράγματι αυτό το μοντέλο από δω και πέρα θα εφαρμοστεί. Εάν πειστεί ο κόσμος ότι η ελληνική πολιτεία θέλει την ανάπτυξη της υπαίθρου να ‘στε σίγουροι ότι ο κόσμος θα έρθει και θα ζήσει πολύ καλύτερα γιατί η ποιότητα ζωής εδώ στην επαρχία είναι πολύ καλύτερη από την ποιότητα ζωής που έχουν στην Αθήνα".

Στο αγροτικό πρόβλημα του Νομού και στο θέμα των υποδομών επικέντρωσε την παρέμβασή του ο πρώην Νομάρχης Άρτας, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Αρταίων Γιώργος Παπαβασιλείου. 

"Όταν ένας νομός διαβρέχεται από δύο ποτάμια, έχει μια μεγάλη αγροτική πεδιάδα και δεν μπορεί να πουλήσει τα πορτοκάλια του και στα Σούπερ Μάρκετ της πόλης βλέπεις πορτοκάλια Τυνησίας, σκόρδα Κίνας, πατάτες Αιγύπτου πώς λοιπόν εμείς θα εμπνεύσουμε τον αγροτικό κόσμο; Διότι ο αγροτικός τομέας και δη η κτηνοτροφία είναι εδώ στην περιοχή που θα αναπτυχθεί" είπε.

Την ικανοποίησή του από την διεξαγωγή της ημερίδας και την προσέγγιση των θεμάτων εξέφρασε ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Δημήτρης Γαλλίκας τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση και ο Δήμος και οι δημότες μας είναι ωφελημένοι.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Ηλίας Κοίλιας τόνισε ότι η περιοχή έχει τρομακτικές δυνατότητες ανάπτυξης. "Θα μπορούσε εδώ π.χ. να υπάρχει η ευδοκίμηση και η καλλιέργεια αρωματικών φυτών" είπε μεταξύ άλλων.

Μετά το πέρας της ημερίδας προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Αρτινού φωτογράφου-κινηματογραφιστή Βασίλη Γκανιάτσα με θέμα «Σέλτσο-Οδοιπορικό στον τόπο θυσίας».

Σχόλια

  1. ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ !!!!!!!!!!!!ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης