Νέα Υόρκη στο έλεος του Αϊρίν αυτήν την ώρα


Στο μάτι του κυκλώνα «Αϊρίν» βρίσκεται αυτές τις ώρες η Νέα Υόρκη και τίποτα δεν θυμίζει την ζωντάνια της αμερικανικής μεγαλούπολης, την ώρα που Βόρεια Καρολίνα και Βιρτζίνια μετρούν 8 νεκρούς και μεγάλες υλικές ζημιές από το πέρασμα του κυκλώνα.


Οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν διακοπεί, τα αεροδρόμια έχουν κλείσει, τα μπαρ και τα εστιατόρια δεν λειτουργούν, οι παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ ακυρώθηκαν και οι ορδές των τουριστών που γεμίζουν την Times Square δεν είναι εκεί.

Καταστήματα και σπίτια έχουν καλυφθεί με κόντρα πλακέ για να προστατευθούν από τους ανέμους που κινούνται με 145 χιλιόμετρα ανά ώρα και την δυνατή βροχή, ενώ περίπου 370.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και κατέφυγαν σε συγγενείς, ξενοδοχεία και κέντρα υποδοχής του δήμου.
 

«Μην βγαίνετε στους δρόμους, μείνετε στα σπίτια σας ή στα κέντρα υποδοχής», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, προσθέτοντας ότι είναι «πολύ αργά να φύγουν» όσοι δεν υπάκουσαν στις εντολές εκκένωσης που εκδόθηκαν για περιοχές που κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν.

Μετρούν νεκρούς και ζημιές
Ο «Αϊρίν» άρχισε να «σαρώνει» τις ΗΠΑ από το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου, επηρεάζοντας την ζωή περίπου 65 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ήδη, 7 πολιτείες έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό, 8 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, μεταξύ των οποίων και ένα 11χρονο αγόρι.

Πόλεις πλημμυρισμένες, περίπου 400.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης είναι μερικές μόνο από τις «πληγές» που άφησε πίσω του ο κυκλώνας σε Βόρεια Καρολίνα και Βιρτζίνια.

«Θα είναι 72 πολύ δύσκολες ώρες», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, που επισκέφθηκε τα γραφεία της Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών, ενώ σε ετοιμότητα έχουν τεθεί Εθνοφυλακή και στρατός.


Κυκλώνας Αϊρίν: Πλησιάζει στην Νέα Υόρκη. Live

 

Έκλεισε το λιμάνι της Ν. Υόρκης και το μετρό Στις 06:45 ολοκληρώθηκε η ασφάλιση των σταθμών του μετρό της Νέας Υόρκης. Σάκοι με άμμο έχουν τοποθετηθεί στις εισόδους προκειμένου να εμποδίσουν το νερό να εισέλθει στον υπόγειο σιδηρόδρομο.  Παράλληλα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών έκλεισε το λιμάνι της Νέας Υόρκης.



Διασώθηκαν δύο επιβαίνοντες σε καγιάκ που κινδύνευσαν


Δύο άνδρες αψήφησαν τον συναγερμό και αποφάσισαν να κινηθούν, μέσα στην κακοκαιρία, με τα καγιάκ τους. Λόγω της απότομης επιδείνωσης του καιρού έχασαν τον έλεγχο και κάλεσαν το 911, νούμερο έκτακτης ανάγκης. Αμέσως (στις 06:00 ώρα Ελλάδας)  στήθηκε επιχείρηση διάσωσης που ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης τους χαρακτήρισε απερίσκεπτους: «Απερίσκεπτοι. Συν τοις άλλοις διακυβεύεται η ζωή και άλλων ανθρώπων, των διασωστών που βρίσκονται  αυτές τις δύσκολες ώρες στην πρώτη γραμμή. Δεν μπορούμε να χάσουμε τους άνδρες εξαιτίας τέτοιων ενεργειών».


M. Bloomberg :«Ετοιμαστείτε για πολύωρα μπλακ άουτ»


Ο Michael Bloomberg προειδοποιεί (05:34 ώρα Ελλάδας) τους κάτοικους της Big Apple να είναι έτοιμοι για μπλακ άουτ στην περιοχή. Η τοπική επιχείρηση ηλεκτρισμού θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες ώρες εάν κρίνεται αναγκαία η διακοπή του ρεύματος για λόγους ασφαλείας. «Χρησιμοποιήστε φακούς, εάν χρησιμοποιήσετε κεριά θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί.» 




M. Bloomberg: «Τέλος χρόνου, μείνετε στα σπίτια σας»


Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Michael Bloomberg, με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε στις 05:25 (ώρα Ελλάδας)  προειδοποιεί: «Ο Αϊρίν φτάνει στην περιοχή μας. Aύριο το πρωί, όποιες και αν είναι οι μετεωρολογικές συνθήκες που θα συναντήσετε, παραμείνετε μέσα στα σπίτια σας. 


Η Νέα Υόρκη είναι η πιο μεγαλειώδης πόλη του κόσμου. Αυτή τη στιγμή είμαστε όλοι μαζί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Από αυτή την ώρα και στη συνέχεια η κατάσταση θα χειροτερεύει. Το περιθώριο για την εκκένωση της πόλης έχει εξαντληθεί.»

http://www.madata.gr/Star.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ