Το κράνος του κοσμοναύτη Alexey Leonov στην Πρέβεζα


Είναι κάπως απίστευτο, αλλά το μοναδικό κράνος αστροναύτη (κοσμοναύτη) στην Ελλάδα, βρίσκεται στην Πρέβεζα! Πώς έγινε αυτό? Το έτος 2003 ο Χ. Γκούβας ταξίδευσε στη Μόσχα και την Πετρούπολη με γκρουπ τουριστών.



Η περίοδος ήταν προ των Ολυμπιακών αγώνων 2004 και όλος ο πλανήτης μιλούσε για την Ελλάδα τότε. Ήταν μια καλή ευκαιρία.


Πριν αναχωρήσει ο Χ. Γκούβας ετοίμασε διάφορα έγγραφα στα Αγγλικά και τα Ρωσικά, όπου πιστοποιούσαν ότι εκπροσωπεί το ίδρυμα «Μουσείο Τεχνών και Επιστημών»… Ελλάδας, και εξουσιοδοτείται να αγοράσει είδη ιστορικής αξίας της τ. Σοβιετικής Ένωσης για το Μουσείο.


Στα αντικείμενα αυτά των εγγράφων περιλαμβάνονταν είδη Τέχνης και Τεχνολογίας , ακόμα και ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ. Στην υπόθεση βοήθησε αρκετά ο φίλος Dimitryi Kuzmichev, τέως πράκτορας της KGB (σήμερα FSB), ο οποίος τον έφερε σε επαφή με «έμπορο» από το Καζακστάν, όπου βρίσκεται το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.


Ο έμπορος αυτός παρουσίασε δύο κράνη εποχής 1965 της σειράς χρήσης Alexey Leonov.


Σε κάθε ταξίδι υπάρχουν τουλάχιστον 5 κράνη για κάθε αστροναύτη, για την περίπτωση βλάβης καθ ενός από αυτά.


Αν και η αρχική τιμή που ζήτησε ο «έμπορος» Καζακστανός ήταν εξωπραγματική, οι διαπραγματεύσεις με τον Dimitryi Kuzmichev απέδωσαν και τελικά το κράνος με συγκεκριμένο Serial Number και αποδεδειγμένα χρησιμοποιημένο (φαίνεται η λίγδα στα πλεκτά μέρη) αγοράσθηκε.


Φυσικά χωρίς παραστατικά!!! Το κράνος διαθέτει προηγμένη τεχνολογία για την εποχή του που μάλλον δεν είχαν ακόμα οι Αμερικανοί. Κέλυφος από Kevlar. Στεφάνη από Τιτάνιο. Γυαλιά ηλίου από Polycarbonate. Συστήματα αναπνοής και ήχου, μεμβράνες σιλικόνης υψηλής ποιότητας, κλπ.


Τα προβλήματα άρχισαν στον έλεγχο διαβατηρίων και αποσκευών. Η στρατιωτική υπάλληλος του αεροδρομίου αναφώνησε:


- Sir, This is a Military Equipment!! (Κύριε, αυτό είναι στρατιωτικό υλικό)


Η συνέχεια ήταν αγχώδης αλλά γρήγορη. Εμφανίσθηκαν αστραπιαία δύο πράκτορες της FSB. Πήραν το κράνος και τον Χ. Γκούβα στο γραφείο, το γκρουπ καθηλώθηκε για μισή ώρα και έγινε η δέουσα ανάκριση (ευγενέστατοι) και έλεγχος χαρτιών. Στο τέλος, αφού οι δύο πράκτορες μίλησαν με ασύρματο με τον Διευθυντή τους, επικόλλησαν αυτοκόλλητο στο κράνος με τον τίτλο Security Aviation και είπαν:


- Sir, have a nice flight! And good luck in your Museum!!! (Καλή πτήση κύριε και καλή τύχη στο Μουσείο σας)


To γκρουπ είχε ήδη επιβιβασθεί και τελικά μπαίνω τελευταίος επιβάτης στο αεροπλάνο της AEROFLOT, φυσικά υπό τα χειροκροτήματα των Ελλήνων επιβατών, πού ήδη ήξεραν την υπόθεση.


Έτσι η Ελλάδα απέκτησε το μοναδικό κράνος αστροναύτη (κοσμοναύτη). Cosmos στα Ρωσικά σημαίνει διάστημα. Το κράνος έχει φωτογραφηθεί, κρατείται το Serial number και είναι βέβαιο ότι φορέθηκε από τον Alexey Leonov, είτε στις δοκιμές, είτε στην πρώτη έξοδο στο διάστημα.


Κάποιοι θα αναρωτηθούν πώς έφτασε το κράνος αυτό στη μαύρη αγορά. Η απάντηση είναι απλή. Επί εποχής Boris Yeltsin υπήρχε ένα χάος στην υπό διάλυση CCCP.


Ακόμα και πυρηνικό υλικό μπορούσες να αγοράσεις αν είχες διασυνδέσεις. Το κράνος έχει ΔΗΛΩΘΕΙ και δηλώνεται κάθε χρόνο στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Φυλάσσεται υπό συνθήκες ασφαλείας στην οδό Σπηλιάδου 10, Πρέβεζα, μέχρι της ανεγέρσεως του Μουσείου Τεχνών και Επιστημών.

http://pamepreveza.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης