To Xόλυγουντ του Κέβιν Σπέισι στην Eπίδαυρο


«Βούλιαξε» η Αρχαία Επίδαυρος

Ένα ονειρικό τριήμερο αναμένεται να περάσουν όσοι θα επισκεφτούν την Αρχαία Επίδαυρο, όπου εδώ και αιώνες δεσπόζει το περίφημο θέατρο, καθώς τα δύο ιερά «τέρατα» του Hollywood θα δώσουν μία ξεχωριστή παράσταση του σεξπιρικού έργου Ριχάρδος Γ’.


Η μεγάλη παράσταση των φετινών Επιδαυρίων, ο κατά Σαμ Μέντες «Ριχάρδος ΙΙΙ», με τον Αμερικανό σταρ, Κέβιν Σπέισι, βρίσκονται στην Αρχαία Επίδαυρο και ήδη λόγω της ζήτησης (27.000 εισιτήρια) το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αναγκάστηκε να προσθέσει εκτάκτως και τρίτη παράσταση.


Ο χολιγουντιανός σταρ, Κέβιν Σπέισι, είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη Σαμ Μέντες, μετά την «οσκαρική» ταινία τους American Beauty (1999) που απέσπασε 5 Όσκαρ.


Κέβιν Σπέισι-Σαμ Μέντες
Κέβιν Σπέισι-Σαμ Μέντες
O Σαμ Μέντες, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Donmar Warehouse επί μία δεκαετία, έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις στο Βασιλικό Σαιξπηρικό Θέατρο, στο Εθνικό Θέατρο της Μεγάλης Βρετανίας, στο Γουέστ Εντ και το Μπρόντγουεϋ.

Ο θίασος επανδρώνεται και πάλι με κορυφαίους Αμερικανούς και Βρετανούς ηθοποιούς και ξεκινά μια διεθνή περιοδεία προτού καταλήξει στη σκηνή του BAM στη Νέα Υόρκη.


Ο Ριχάρδος ο Γ’ θεωρήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς στο Λονδίνο, όπου έκανε πρεμιέρα, ενώ οι θέσεις του θεάτρου Ολντ Βικ που παιζόταν ήταν πάντα γεμάτες.


Το διεθνές jet set στην Αρχαία Επίδαυρο

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην επιδαύρια γη που από χθες βρισκόταν σε πυρετό για την παράσταση
«Ριχάρδος Γ'».

Ο πυρετός ανεβαίνει ακόμη και με το άκουσμα των σταρ που ήδη βρίσκονται στην περιοχή, αλλά και για όσους αναμένεται να καταφτάσουν από το Hollywood.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της
zougla.gr, στην Επίδαυρο βρίσκονται ο Σερ Έλτον Τζον, ο διάσημος ηθοποιός, Τζον Μάλκοβιτς, ο Γούλιαμ Νταφόε, ενώ πληροφορίες θέλουν το νεόνυμφο ζεύγος Πρίγκιπας Αλβέρτος και Σαρλίν Γουίτστοκ.

«Βούλιαξε» η Αρχαία Επίδαυρος

Στον κόλπο της Επιδαύρου επικρατεί το αδιαχώρητο. Δεκάδες ιδιοκτήτες σκαφών μάχονται για μία θέση…στη μαρίνα. Αναζητώντας ένα τραπέζι σε ταβέρνες και κάποιο δωμάτιο στα ενοικιαζόμενα ξενοδοχεία είναι πολύ πιθανόν να απογοητευτείτε καθώς υπάρχει πληρότητα. Τα σοκάκια της πόλης
«σφύζουν» από ζωή.

Ολόκληρη η τοπική κοινωνία βρίσκεται επί ποδός πολέμου και σε οργασμό απ' τις χιλιάδες αφίξεις, ενώ έχουν συμβεί και τα μοιραία κωμικοτραγικά των κοσμικών - που λίγο ενδιαφέρονται για τον ίδιο των πυρήνα των παραστάσεων - όπως τηλεφωνήματα για κράτηση θέσεων για τα πολυτελή σκάφη τους, ακόμη και τηλέφωνο για κράτηση τραπεζιού σε καφετέρια της Παλιάς Επιδαύρου για το βράδυ του Σαββάτου.


Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι δεν πέφτει καρφίτσα, όχι μόνο στο αρχαίο θέατρο, αλλά και στο Λυγουριό και την Παλιά Επίδαυρο.
Να σημειωθεί ότι η Επίδαυρος ξαναέζησε παρόμοιες στιγμές τον Αύγουστο του 2009» - με το «Χειμωνιάτικο Παραμύθι» και πάλι σε σκηνοθεσία Σαμ Μέντες, με τον Ιθαν Χοκ.

Oι ξένοιαστες στιγμές των πρωταγωνιστών

Στο δωμάτιο
Στο δωμάτιο
Στο ξενοδοχείο Αριστοτέλης, στο Γιαλάσι διαμένει ο Κέβιν Σπέισι, ο οποίος μετά τις εξαντλητικές πρόβες, χαλαρώνει στο δωμάτιό του. Συνήθως φοράει γυαλιά ηλίου, σορτσάκι, φανελάκι και καπέλο, ενώ η συνοδεία του απαρτίζεται από 24 μέλη, την ώρα που οι παπαράτσι έχουν στρατοπεδεύσει έξω από το ξενοδοχείο.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Μουριά, στο οποίο διαμένει ο διάσημος σκηνοθέτης, Σαμ Μέντες, μας εξήγησε ότι είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με την προσέλευση του κόσμου και εμφανίστηκε ξετρελαμένος με τις μαγευτικές τοποθέσιες στην ευρύτερη περιοχή.




Η παράσταση:

Περίπου έναν μήνα πριν από την εμφάνισή του στην Επίδαυρο, ο Αμερικανός ηθοποιός Κέβιν Σπέισι ενθουσίασε τον βρετανικό Τύπο ως «Ριχάρδος Γ'».


Μια δουλειά με την σκηνοθετική επιμέλεια του Σαμ Μέντες, ο οποίος σκηνοθετεί τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Old Vic, Κέβιν Σπέισι, στον Ριχάρδο Γ΄. Οι δύο καλλιτέχνες συναντώνται σε αυτό το εγχείρημα για πρώτη φορά μετά την ταινία American Beauty, που χάρισε και στους δύο τα βραβεία BAFTA και Όσκαρ.


Όλος ο θίασος επανδρώνεται με κορυφαίους Αμερικανούς και Βρετανούς ηθοποιούς.


Στην εκδοχή του Μέντες, ο «Ριχάρδος» κινείται στη σύγχρονη εποχή και μεταμορφώνεται σε αυτοκρατορικό αρχέτυπο. Όπως έγραψε ο «Guardian», «ο Σπέισι δεν ανέτρεψε το σκεπτικό του Ολίβιε, που είχε ερμηνεύσει τον Ριχάρδο σαν σατανικό τζόκερ – όπως είχαν κάνει στο παρελθόν ο Αντονι Σερ και ο Ιαν ΜακΚέλεν. Αυτό που μας προσφέρει είναι μια λεπτή ποικιλία αποχρώσεων: Από τη μια το ενστικτώδες κωμικό του προσωπίο και από την άλλη το πάθος της αυτοκαταστροφής». Σε αυτή την παραγωγή, ο «Σπέισι επιβεβαιώνει ότι ανήκει στη μεγάλη, κλασική παράδοση του θεάτρου», καταλήγει η ίδια κριτική.


Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Κέβιν Σπέισι είναι ο ζήλος και η αφοσίωση σε ό,τι αναλαμβάνει και τα αποτελέσματα είναι πάντα σπουδαία. Η προσωπικότητα του σε συνδυασμό με το διάσημο όνομα και το πάθος του για την δουλειά του, κατάφεραν να «ξαναζωντανέψουν» το Old Vic και να το μετατρέψουν σε μία κερδοφόρα καλλιτεχνική επιχείρηση.


Για όσους τον ξέρουν και έχουν δουλέψει μαζί του, ο Σπέισι ως καλλιτέχνης, μόλις συνδεθεί επαγγελματικά με κάτι, δεν κάνει ποτέ πίσω. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, το ότι στο Βερολίνο είχε ανακοινώσει πως οι πρόβες του «Ριχάρδου Γ'» ξεκινούν τον Μάιο και από τότε ως τον Μάρτιο του 2012 δεν θα μπορεί να κάνει τίποτε άλλο, διότι θα δοθεί εξ ολοκλήρου σε αυτή τη δουλειά.




Oι συντελεστές:

Σκηνικά: Tom Piper

Κοστούμια: Catherine Zuber
Φωτισμοί: Paul Pyant
Προβολές: Jon Driscoll
Ήχος: Gareth Fry
Μουσική: Mark Bennett
Μουσική διεύθυνση: Curtis Moore
Διδασκαλία σκηνών μάχη: Terry King
Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Gaye Taylor Upchurch
Διανομή: Maggie Lunn & Daniel Swee

Ηθοποιοί:

Maureen Anderman, Stephen Lee Anderson, Jeremy Bobb, Nathan Darrow, Zands Duggan, Jack Ellis, Haydn Gwynne, Chuk Iwuji, Isaiah Johnson, Gemma Jones, Andrew Long, Katherine Manners, Curtis Moore, Howard W Overshown, Simon Lee Phillips, Gary Powell, Michael Rudko, Annabel Scholey, Kevin Spacey, Gavin Stenhouse, Hannah Stokely, Hugh Wilkinson


Ημερομηνία 29-31 Ιουλίου 2011, 21:00

Πληροφορίες http://www.greekfestival.gr/

Τιμές εισιτηρίων 50€ (VIP), 40€ (Ζώνη Α), 30€ (Ζώνη Β), 20€ (Άνω Διάζωμα), 15€ (Φοιτητικό - Ζώνη Β), 10€ (Φοιτητικό - Άνω Διάζωμα, ΑΜΕΑ).


Ρεπορτάζ: Νικόλας Αρώνης, Δήμητρα Μπιλάλη, Μαρία Αντωνοπούλου, Φίλιππος Καραμέτος


http://www.zougla.gr/ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ