Αίσθηση από τις δηλώσεις του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. στη Βουλή

 «Ραγδαία η κλιμάκωση των φαινομένων βίας»

Την αγωνία και την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ κ. Ελευθέριος Οικονόμου για την «ραγδαία κλιμάκωση της βίας» μιλώντας στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής.


Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου, χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί κυρίως στην Αττική και συμπλήρωσε ότι «είμαστε η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα στην οποία πραγματοποιούνται επιθέσεις με καλάζνικοφ καθημερινά»! 


Όπως εξήγησε ο αρχηγός της αστυνομίας, υπάρχει μια αύξηση των φαινομένων βίας από τα γεγονότα του 2008 (δολοφονία Αλέξη Γρηγορόπουλου) και μετά καθώς και αναπροσαρμογή της τακτικής και των «όπλων» που χρησιμοποιούν οι ομάδες που βιαιοπραγούν.

Αναλυτικά, όπως είπε ο κ. Οικονόμου «παρατηρούμε ότι οι κλασικές βόμβες μολότοφ τείνουν να καθιερωθούν στην ελληνική κοινωνία ως παιδικό άθλημα. 


Παρατηρούμε ότι η κλασική μολότοφ από εμπρηστική γίνεται εκρηκτική χρησιμοποιώντας βεγγαλικά με ισχυρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης. Μέσα βάζουν και ρινίσματα σιδήρου ή παχύρευστα υγρά για να καθίσουν στις στολές αστυνομικών και να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά. 

Χρησιμοποιούνται τόξα με βέλη, σφενδόνες που πετάνε μπουλόνια, πιστόλια φωτοβολίδας, σιδερόβεργες, πέτρες και μάρμαρα. Ενός αστυνομικού μπήκε η  φωτοβολίδα μέσα στο κράνος με αποτέλεσμα να πάθει μεγάλη ζημιά, άλλη φωτοβολίδα είχε ως συνέπεια να πάρει φωτιά ο εθνικός κήπος. 

Πολλοί έρχονται με βαριοπούλες και σπάνε μάρμαρα. Πυροσβεστήρες για δημιουργία θολού περιβάλλοντος, καπνογόνες βόμβες, εκτυφλωτικά λέιζερ λέιζερ, καυστικά οξέα που προκαλούν εγκαύματα και μπουκάλια με ούρα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις εκμεταλλεύονται τους χώρους ασυλίας».

Επιπροσθέτως, ο κ. Οικονόμου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η άλλη πλευρά επιδιώκει  να υπάρξει νεκρός αυτή την περίοδο. Παρατηρείται πολύ μεγάλη και ανησυχητική κλιμάκωση. Δημιουργείται και μια φασίζουσα ακροδεξιάς προέλευσης βία.


Δεν έχει ακόμα λάβει τις διαστάσεις των αναρχικών. Δρα σε συγκεκριμένους χώρους όπου υπάρχουν πολλοί αλλοδαποί είδαμε όμως και μια περίεργη σύμπλευση, ομάδες ακροδεξιών και αναρχικών να ανέχονται η μια την άλλη και να βάλουν κατά αστυνομικών. 

Είμαστε η μόνη χώρα που στοχεύεται ευθέως η  Βουλή.  Στην πλατεία Συντάγματος έπεσαν πάνω από 20 τόνοι πέτρες με αποτέλεσμα οι δυνάμεις να λένε «δεν αντέχουμε άλλο μας έχουν χτίσει»».

Τέλος, ο κ. Οικονόμου είπε ότι αν και υπήρξε μια αποκλιμάκωση των φαινομένων βίας μετά το τραγικό συμβάν της Μαρφίν, το τελευταίο διάστημα υπάρχει έξαρση ενώ στα φαινόμενα της Κερατέας οι αναρχικές δυνάμεις είχαν την ευκαιρία να ανασυνταχθούν και να αναβαθμίσουν τους τρόπους δράσεις τους.


http://www.protothema.gr/ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ