Ένα «χταπόδι» στο ναυάγιο του Βρετανικού

Θέλει να καταδυθεί ο συνιδρυτής της Μicrosoft

 

Στον όρμο του Οτζιά, στο ναυάγιο του Βρετανικού θέλει να βουτήξει με το βαθυσκάφος «Οκτάπους» ο συνιδρυτής της Μicrosoft Πολ Αλεν που θα βρίσκεται στην Ελλάδα τον Αύγουστο.


Ο Άλεν ζήτησε, μέσω της εταιρείας Βρετανικός ΑΕ, η οποία είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ναυαγίου, άδεια από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων, ώστε να μπορέσει να δει από κοντά και να εξερευνήσει το θρυλικό πλοίο.


Η εξέταση του αιτήματος αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα καθώς η αρμόδια εφορία ενάλιων αρχαιοτήτων ζήτησε τη γνωμοδότηση του υπουργείου Εξωτερικών.


Το εντυπωσιακό υπερωκεάνιο «Βρετανικός» βρίσκεται στο βυθό της Κέας από το 1916. Είχε μήκος 269 μέτρα και εκτόπισμα 58.500 τόνων και τότε λειτουργούσε ως πλωτό νοσοκομείο.


Κατασκευάστηκε το 1911 στα ναυπηγεία Harland & Wolff Inc του Μπέλφαστ, έναν χρόνο μετά την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου επιτάχθηκε και μετασκευάστηκε σε νοσοκομειακό πλοίο κατάλληλο να μεταφέρει 3.309 τραυματίες.


Στο έκτο του ταξίδι χτυπήθηκε -πιθανότατα- από γερμανική νάρκη με αποτέλεσμα να βυθιστεί μέσα σε 55 λεπτά παρασύροντας στον βυθό 30 άτομα. Κατάφεραν να γλιτώσουν σε σωστικές λέμβους 1.036.


Το ναυάγιο πουλήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση το 1977 σε ιδιώτη, ο οποίος το πούλησε  το 1996 στον Σάιμον Μίλς, ο οποίος είχε στόχο να το μετατρέψει σε υποβρύχιο μουσείο. Η «Βρετανικός Α.Ε» ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2008, με βασικό στόχο την τουριστική ανάπτυξη και αξιοποίηση του ναυαγίου.


Στα χρόνια που πέρασαν έγιναν πολλές διεθνείς καταδυτικές αποστολές και το ναυάγιο θεωρείται ήδη κορυφαίος προορισμός για τους επαγγελματίες δύτες και τα τηλεοπτικά δίκτυα που καλύπτουν τις αποστολές τους.


Το βυθισμένο πλοίο εντόπισε το 1975 η ομάδα του Ζακ Υβ Κουστώ.




 http://www.newsbeast.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης