Η Ιταλία στο στόχαστρο των αγορών

Ενώ η Ευρώπη ασχολείται με την Ελλάδα…


Την ώρα που η  Ευρώπη ασχολείται με την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα χρέους της  Ελλάδας, αγωνιώντας για το ενδεχόμενο μετάστασης της ελληνικής κρίσης στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπεριφέρειας... 


...οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης προχωρούν ένα βήμα παραπέρα: και στοχοποιούν τα “μεγάλα ψάρια” της Ευρωζώνης, ήτοι την Ισπανία και την Ιταλία!

Και μπορεί οι Ευρωπαίοι  ιθύνοντες να δείχνουν πως έχουν κατανοήσει το πιθανό ρίσκο εμπλοκής της Ισπανίας στη δίνη της κρίσης, λογίζοντας πως ενδεχόμενη στήριξή της θα απαιτήσει πακτωλούς κεφαλαίων, έως και πενταπλάσια από όσα έχουν προσώρας δεσμευθεί για τη στήριξη Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, την ίδια ώρα όμως δεν φαίνεται να αποκρυπτογραφούν τα μηνύματα που στέλνουν εδώ και καιρό οι αγορές προς την κατεύθυνση της ... Ιταλίας!


Το πλέον ηχηρό  μήνυμα το έχουν στείλει εδώ και  δύο εβδομάδες οι οίκοι αξιολόγησης  Fitch και Moody's. Που έχουν προειδοποιήσει για ενδεχόμενη υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ιταλίας σε εύθετο χρόνο, ακριβώς λόγω του υπέρογκου χρέους της (δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη πίσω από το ελληνικό) και των πολιτικών ανησυχιών, που μάλιστα εντείνονται τις τελευταίες ώρες με αφορμή το δρομολογούμενο από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι νέο πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 40 δις ευρώ. 


Η Moody's μάλιστα μόλις την περασμένη εβδομάδα υποβάθμισε τις αξιολογήσεις 13 μεγάλων ιταλικών τραπεζών ...

Στο ίδιο μήκος κύματος  και η ετήσια έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, την Κυριακή, που χαρακτηριστικά γράφει πως “η αναστάτωση στις αγορές λόγω της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία θα ωχριά σε σχέση με την καταστροφή που θα ακολουθήσει η απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών για το χρέος μιας μεγάλης ευρωπαϊκής οικονομίας”. Και ΔΕΝ εννοούσε την Ισπανία ...


Για του λόγου το αληθές τα spreads και τα CDSs των ιταλικών ομολόγων διαμορφώνονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε επίπεδα ρεκόρ. Κάτι που δεν αφέθηκε ασχολίαστο από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι που αναφέρεται πλέον ανοικτά σε «κερδοσκοπικές ακρίδες» που επιτίθενται στη χώρα του!


Οι εξελίξεις των  αμέσως επόμενων ημερών θεωρούνται κρίσιμες για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην γείτονα χώρα: την  Πέμπτη η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ετοιμάζεται να εγκρίνει στο υπουργικό συμβούλιο νέο πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 40 δις ευρώ με έμφαση στις περικοπές δαπανών (έως και κατά 30% μείωση στις απολαβές βουλευτών και αιρετών αρχόντων) και στην βαθμιαία σύνδεση της συντάξιμης ηλικίας με το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής, αρχίζοντας από το 2013.


Αυτό το σχέδιο είναι  casus belli για το κόμμα της Λέγκας του Βορρά με τον ηγέτη του Ουμπέρτο Μπόσι να δηλώνει ότι αντιτίθεται στην αύξηση της συντάξιμης ηλικίας και να κάνει λόγο για “πρόγραμμα που πρέπει να μελετηθεί από ψυχίατρο”! 


Εφόσον τελικώς επέλθει ρήξη στη συγκυβέρνηση του Μπερλουσκόνι με την Λέγκα του Βορρά, τότε η Ιταλία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις αδηφάγες ορέξεις των αγορών. Και η Ευρώπη θα έχει στα χέρια της ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα !!!

http://www.protothema.gr/ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης