Σύγκρουση γιγάντων για τον έλεγχο των ελληνικών λιμανιών

Ξεκινά η σύγκρουση γιγάντων για τον έλεγχο των ελληνικών λιμανιών που δίνουν πρόσβαση στην καρδιά της Ευρώπης καθώς Κινέζοι, Ισραηλινοί, Γερμανοί και κολοσσοί όπως η AP Moller Maersk ενδέχεται να ναυμαχήσουν για την εξαγορά του Αττικού Λιμενικού Συστήματος και του ΟΛΘ. 


Με την κατάθεση σήμερα Τετάρτη του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία του Αττικού Λιμενικού Συστήματος από τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη αρχίζει ο αγώνας δρόμου για την πώληση ενός από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία της χώρας.

Η κρίσιμη γεω-στρατηγική θέση της χώρας υπογραμμίζεται από τα λιμάνια της και την επικοινωνία τους με την ηπειρωτική Ευρώπη μέσω σιδηροδρομικών γραμμών και οδικών αξόνων.

Εάν για παράδειγμα οι Κινέζοι της Cosco αποκτήσουν τον έλεγχο του Αττικού Λιμενικού Συστήματος ( ουσιαστικά ενός εισηγμένου στοπ ΧΑ ΟΛΠ που θα έχει απορροφήσει τα λιμάνια του Λαυρίου, της Ραφήνας και της Ελευσίνας) θα έχουν αποκτήσει πύλη στην Ευρωπαϊκή αγορά κάτι που διακαώς επιδιώκουν. 

Όμως υπάρχουν και άλλοι μνηστήρες όπως οι Ισραηλινοί ενώ πάντοτε δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται το ενδιαφέρον μεγάλων ιδιωτικών ναυτιλιακών συμφερόντων. Άλλωστε ένα μεγάλος λιμενικός οργανισμός θα έχει και οικονομίες κλίμακας.

Το πρώτο τρίμηνο ο ΟΛΠ παρουσίασε ζημιές ύψους 2,9 εκατ. ευρώ και μειωμένο κατά 32,6% κύκλο εργασιών. Όμως το Δ.Σ. του ΟΛΠ σκοπεύει να προτείνει τη διανομή μερίσματος στους μετόχους ύψους 0,02 ευρώ ανά μετοχή στην Επαναληπτική Γενική Συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011. 

Εκτιμάται ότι Η αξία της συμμετοχής του 75% του ελληνικού Δημοσίου στην ΟΛΠ Α.Ε. αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ αν και σημειώνεται πως η Cosco έχει καταθέσει προσφοράς στον ΟΛΠ για την παραχώρηση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σ. ΕΜΠΟ., για διάρκεια 35 ετών 40% πιο υψηλά δηλαδή κοντά στα 500 εκατ.
 
Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ