"Οι κοινωνίες οδηγούν την υποβάθμιση του Αμβρακικού"

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Μαΐου στην Ανέζα Άρτας (αίθουσα Δημοτικού Σχολείου) ημερίδα για τον Αμβρακικό που διοργάνωσε ο Δήμος Αρταίων και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος με θέμα «Αμβρακικός Κόλπος-Υπάρχει προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης». 

Ειδικοί επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Πατρών και Ιωαννίνων και από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) που ήταν ομιλητές, παρουσίασαν τα προβλήματα του Αμβρακικού...
 

...ενώ κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις από τους φορείς της περιοχής για δράσεις και παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρύπανσης στο ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα. 

Τα συμπεράσματα από αυτήν την προημερίδα όπως και των αντίστοιχων που διοργάνωσε η Π.Σ.Ε. σε Πρέβεζα, Αμφιλοχία και Βόνιτσα, θα κωδικοποιηθούν, θ’ αξιολογηθούν με ειδικούς επιστήμονες και θα παρουσιαστούν στην κεντρική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα όπου θα κληθεί και η πολιτική ηγεσία καθώς και όλα τα κόμματα για να πάρουν θέση όπως είπε ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Γιώργος Οικονόμου.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Είναι γνωστό το θέμα του Αμβρακικού κόλπου το οποίο έχει δημιουργηθεί από εξωγενείς παρεμβάσεις και εν πολλοίς ανεπίτρεπτες δραστηριότητες οι οποίες έχουν οδηγήσει στη μείωση του οξυγόνου στο νερό και στην ανατροπή του συστήματος της ισορροπίας των υδάτινων πόρων. 


 Μπροστά σ’ αυτή την θλιβερή θα έλεγα πραγματικότητα η Πανηπειρωτική αποφάσισε να κάνει αυτές τις προημερίδες σε συνεργασία πάντα με τους Δήμους όχι για να επιβεβαιώσουμε για άλλη και φορά ακόμη ότι ο Αμβρακικός αργοπεθαίνει αλλά δώσαμε κατεύθυνση και προσανατολισμό στους πανεπιστημιακούς μας δασκάλους, στους ειδικούς αυτούς επιστήμονες να προτείνουν λύσεις πρακτικά ωφέλιμες, οικονομικά αποδεκτές έτσι ώστε να περισώσουμε ό,τι περισώζεται και όπως περισώζεται από τον Αμβρακικό για να καταστεί αυτός πηγή πλούτου που θα κρατήσει εδώ τον πληθυσμό και θα συμβάλει στην τόνωση της τοπικής αλλά και γενικότερα της εθνικής οικονομίας». 

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι ακολουθήθηκε ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο βάζει το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο και τα συλλογικά αγαθά της ζωής, του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και που οδήγησε σ’ αυτά τα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα. 

Το σύστημα αυτό θα πρέπει να το αλλάξουμε λόγω των αποτελεσμάτων και θα πρέπει να ακολουθηθεί «μία άλλη αξιοβίωτη ανάπτυξη που να βρίσκεται σε διαλεκτική αρμονία ο άνθρωπος, το περιβάλλον, η φύση» τόνισε ο πρόεδρος της Π.Σ.Ε..

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε: «Ο Αμβρακικός όπως γνωρίζετε είναι πηγή ζωής για την περιοχή μας. Είναι ένας μοναδικός υγροβιότοπος παγκοσμίως.

Δυστυχώς με τις ενέργειες των ανθρώπων μέχρι σήμερα τον έχουμε φτάσει σε ένα βαθμό που κινδυνεύει πλέον. Έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές αλλά είναι ανεξάντλητο το θέμα του Αμβρακικού κόλπου. 


Γι’ αυτό σήμερα με τη νέα διοίκηση της Π.Σ.Ε. αποφασίσαμε να ξανανοίξουμε το θέμα ώστε πλέον με μία νέα συνείδηση, με μία νέα λογική όπου εμείς όλοι που φτάσαμε τον Αμβρακικό εδώ, εμείς όλοι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας έτσι ώστε να τον αναπτύξουμε. 

Έχουμε υποχρέωση σ’ αυτό το ευαίσθητο οικοσύστημα να το κάνουμε χρυσωρυχείο για την περιοχή μας και γι’ αυτό λοιπόν το λόγο ξεκινάμε σήμερα μια νέα προσπάθεια».

Ο σύλλογος Ενεργών Πολιτών περιοχής Αμβρακικού έχει εισηγηθεί προς την Π.Σ.Ε. σειρά μέτρων για τη σωτηρία του Αμβρακικού όπως άμεση απομάκρυνση των θαλάσσιων ιχθυοκαλλιεργειών από τον Αμβρακικό, ένταξη όλων των παράκτιων περιοχών σε πρόγραμμα απονιτροποίησης, άμεση πάταξη της παράνομης αλιείας και λαθροθηρίας κ.ά. 

Ο πρόεδρος του συλλόγου Παύλος Χαραλάμπους τόνισε: «Ο σύλλογός μας έχει κάνει προτάσεις, τις έχει παραδώσει στον πρόεδρο της Πανηπειρωτικής. 

Θεωρούμε ότι ορισμένες απ’ αυτές μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και μάλιστα όσον αφορά για τη μετεγκατάσταση των καλλιεργειών προσφέρθηκε και η Επίτροπος Αλιείας η κυρία Δαμανάκη να χρηματοδοτήσει το μέτρο αυτό αλλά θα πρέπει κάποιος να το ζητήσει. 


 Δηλαδή είτε η ελληνική πολιτεία είτε η Περιφέρεια Ηπείρου να ζητήσει να πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι να βγουν εκτός Αμβρακικού ούτως ώστε να έχουμε λιγότερα οργανικά φορτία αλλά αφετέρου και οι ίδιοι να μην κινδυνεύουν από μαζικούς θανάτους ψαριών». 

Ο κ. Χαραλάμπους επεσήμανε ακόμη το πρόβλημα που υπάρχει στην τάφρος που βρίσκεται κοντά στη διασταύρωση Ανέζας η οποία όπως είπε είναι γεμάτη λύματα.

Στην ημερίδα παραβρέθηκε και ο βουλευτής Άρτας της ΝΔ Κώστας Παπασιώζος ο οποίο δήλωσε: «Φυσικά είμαι αντίθετος με τα όσα λέχθηκαν δια στόματος του προέδρου της Πανηπειρωτικής ότι ο Αμβρακικός είναι μια νεκρά θάλασσα και αυτό το αποδεικνύει ο ίδιος ο Αμβρακικός με τη ζωντάνια που έχει και την πληθώρα ψαριών που διαθέτει. Φυσικά χρειάζονται μέτρα προστασίας. 

Πρέπει ν’ αναλάβει πρώτα τις ευθύνες της η πολιτεία γιατί με τη ζεύξη του Ακτίου, με την μη συνεχή ροή του ποταμού Αράχθου και την μη υλοποίηση του προγράμματος για την προστασία με βιολογικούς καθαρισμούς στην περιοχή η ίδια η πολιτεία ευθύνεται για την κατάσταση σε θέματα που αντιμετωπίζει ο Αμβρακικός. 

Απ’ την άλλη πλευρά η συνεχής παρουσία των παράνομων ψαράδων μέσ’ στον Αμβρακικό δημιουργεί πρόβλημα. Ο Αμβρακικός έχει προοπτική ανάπτυξης. Πρέπει να σταθούμε στον άνθρωπο. 

Πρέπει να καταλάβουν οι ίδιοι οι ψαράδες ότι ο Αμβρακικός μπορεί να τους δώσει πλούτο, σε αντίθεση με πολύ λίγους οι οποίοι επενδύουν πάνω στην προστασία για πολιτικές τους βλέψεις και μόνο και όχι για λογαριασμό των ψαράδων και προς αυτή την κατεύθυνση θα στηρίξω κάθε προσπάθεια. 

Και προστασία αλλά προ πάντων ανάπτυξη για να μπορέσει να ζήσει ο κάτοικος της περιοχής ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια ζει με το εισόδημα του ψαρά και όχι μόνο».


 Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Παντελής Κολόκας τόνισε: «Όπως βλέπετε υπάρχει μια πανστρατιά δυναμικού. Όλοι μαζί προσπαθούμε να είμαστε δίπλα πλέον στο οικοσύστημα του Αμβρακικού. 

Όταν αντιμετωπίζαμε πολύ σημαντικά προβλήματα στη λίμνη Παμβώτιδα η δυναμική παρέμβαση του τότε Νομάρχη του Αλέκου του Καχριμάνη έφερε πολύ θετικά αποτελέσματα και να είσαστε βέβαιοι πως εφόσον υπάρξει η ανάλογη στήριξη στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας και η Περιφέρεια με τη σειρά της έχει τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και της Τ.Α. θα έχουμε θετικότερα αποτελέσματα απ’ ότι έχουμε σήμερα».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς  δήλωσε: «Ασφαλώς και πιστεύουμε ότι υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη, ασφαλώς και θέλουμε την ανάπτυξη αυτή και σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο. Ο Αμβρακικός είναι ένας πλούτος για την ενότητα της Άρτας. Θέλουμε να τον αξιοποιήσουμε πάντα σε ήπιες μορφές τουρισμού».

Θα πρέπει επιτέλους η συναίνεση να πρωτεύσει για να μπορέσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα για τον Αμβρακικό τόνισε σε δηλώσεις του ο Κ. Κουτσικόπουλος,  Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών και ένας από τους βασικούς ομιλητές στην ημερίδα. 

Ο κ. Κουτσικόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα: «Αυτή η έννοια της προημερίδας είναι αρκετά σημαντική γιατί σημαίνει ότι θα υπάρχει και ένα επόμενο βήμα. Ας ελπίσουμε ότι αυτό το πρώτο βήμα θα είναι τόσο σοβαρό που το επόμενο θα είναι αποδοτικό. 

Γιατί δυστυχώς το θέμα του Αμβρακικού είναι πλέον γνωστό άσχετα αν δεν είναι κοινά αποδεκτό για διάφορους λόγους και θα πρέπει επιτέλους η συναίνεση να πρωτεύσει ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. 

 
 Ένα από τα προβλήματα δεν είναι το ίδιο το περιβάλλον. Είναι οι κοινωνίες που οδηγούν σ’ αυτή την υποβάθμιση. Αυτό θα πρέπει να διορθώσουμε πρώτα ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

Ομιλητής στην ημερίδας ήταν και ο Δημήτρης Μπαρέλος, Συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού ο οποίος ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι αυτές οι ημερίδες θα συμβάλλουν τόσο στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας όσο πολύ περισσότερο μεταξύ και των επιστημόνων και εισηγητών που θα παραβρεθούν να διατυπωθούν κοινές θέσεις και υλοποιήσιμες προτάσεις. 

Αισιοδοξούμε ότι κάτι καλό θα βγει και όταν θα γίνει και η κεντρική ημερίδα στην Αθήνα να μπορέσουμε σε επίπεδο πολιτείας να απαιτήσουμε έργα και μέτρα τα οποία θα μας βοηθήσουν στην αποκατάσταση της περιοχής».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης