Οι «αγανακτισμένοι» στις πλατείες της Ευρώπης


Ημέρα της «Ευρωπαϊκής Επανάστασης» σήμερα, καθώς σε λίγες ώρες χιλιάδες άνθρωποι σε πολλές πρωτεύουσες της Ευρώπης θα αρχίσουν να συρρέουν στις -γνώριμες πια- πλατείες.
Το παράλληλο ραντεβού έχει οριστεί για τις 6 το απόγευμα. 


Οι κεντρικές πλατείες σε Αθήνα, Παρίσι, Λονδίνο, Κοπεγχάγη, Στοκχόλμη, Σόφια, Βερολίνο, Βελιγράδι, Άμστερνταμ, Όσλο, Εδιμβούργο, Ελσίνκι, Βρυξέλλες, Βιέννη, Δουβλίνο και Ρέικιαβικ θα γεμίσουν από «αγανακτισμένους».

Το κίνημα των «αγανακτισμένων» ξεκίνησε στις 15 Μαΐου από τους «indignados» της Ισπανίας, οι οποίοι επέλεξαν αυτόν τον τρόπο διαμαρτυρίας, εν όψει των εκλογών στη χώρα τους, στις οποίες τελικά καταποντίστηκαν οι υποψήφιοι του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος, του πρωθυπουργού Θαπατέρο, και κερδισμένοι βγήκαν η αποχή και η Δεξιά.

Από τις πλατείες της Γαλλίας που οι συγκεντρωμένοι εγκαθιστούν μικροφωνικές με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, μέχρι τους πρώτους διδάξαντες Ισπανούς, οι νέοι, οι άνεργοι και οι αγανακτισμένοι της Ευρώπης έχουν συγκεντρωθεί διαδικτυακά για να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν κεκτημένες κοινωνικές παροχές.
 
Όταν οι Ισπανοί διαδηλωτές ανάρτησαν περιπαιχτικά πανό για τον «ύπνο των Ελλήνων», οι Έλληνες πήραν τη σκυτάλη στις πλατείες και με τη σειρά τους αποφάσισαν να ξυπνήσουν τους Ιταλούς και όλη την Ευρώπη.

Οι Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην πανευρωπαϊκή πρόσκληση για τη σημερινή ημέρα.

Άγνωστο αν και στις υπόλοιπες πόλεις οι διαδηλωτές θα κατέβουν με τις κατσαρόλες τους, πάντως το κάλεσμα είναι ξεκάθαρο: «Μακριά από πολιτικά κόμματα και συνθήματα κλισέ».
Θέση έχουν μόνο οι συντονιστές των πρωτοβουλιών, γραφεία-τέντες των οποίων έχουν στηθεί και στο Σύνταγμα.



Ο συντονισμός της πανευρωπαϊκής δράσης έγινε μέσα από τη σελίδα του γκρουπ του Facebook, με το όνομα European Revolution. Μέχρι στιγμής, πάνω από 15 χιλιάδες άνθρωποι έχουν κάνει like στο κάλεσμα, το οποίο αναφέρει: «Ζητάμε πραγματική Δημοκρατία τώρα. Δεν είμαστε προϊόν στα χέρια πολιτικών και τραπεζιτών. 

Κατηγορούμε την οικονομία και τις πολιτικές δυνάμεις για την άσχημη κατάστασή μας και απαιτούμε την απαραίτητη αλλαγή πορείας».
«Λαοί της Ευρώπης ξυπνήστε. Ας φτιάξουμε μια καλύτερη ζωή, ας μιλήσουμε, ας συναντηθούμε, ας αλλάξουμε τα πάντα», καταλήγει η πρόσκληση.



Πάντως, δεν συμφωνούν όλοι με την άποψη ότι τέτοιου είδους κινήματα μπορούν να επιφέρουν πραγματικές αλλαγές στους όρους διαβίωσης των πολιτών της Ευρώπης.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ο «αφορισμός» του κινήματος των «αγανακτισμένων», του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής. Σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, πρόκειται για «μόδα», η οποία μάλιστα μπορεί να αποδειχτεί και «επικίνδυνη» για τη Δημοκρατία:

«Η διαμόρφωση ενός πολιτικού κινήματος, όσο κι αν αυτό δυσαρεστεί ορισμένους που ακολουθούν τη μόδα των Νέων Τεχνολογιών, δεν εξαρτάται από τα like και τα unlike του facebook».

Και καταλήγει: «κινήματα χωρίς ιδεολογία και οργάνωση, δηλαδή κινήματα που βασίζονται σε ένα συναίσθημα, σε μια στιγμή οργής, δύο πράγματα μπορούν να προσφέρουν: είτε ενός είδους ανώδυνη και αναποτελεσματική τελικά εκτόνωση (…) είτε ανοίγουν το δρόμο για την κατάληψη της εξουσίας με αντιδημοκρατικές μεθόδους σε οργανωμένες μειοψηφίες».
 

http://www.newsbomb.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ