Αρχισε το δραματικό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών


 Με φακέλους στα χέρια και κατήφεια στα πρόσωπα έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί. Στα πλάνα πριν κλείσει η πόρτα πίσω τους, όλοι οι αρχηγοί ήταν αμήχανοι και σιωπηλοί, ενώ διάλογο ματεξύ τους είχαν ανοίξει μόνο ο Αλέξης Τσίπρας με την Αλέκα Παπαρήγα.



Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου προσέρχεται στο συμβούλιο με συγκεκριμένες προτάσεις, που θα στοχεύουν στην εκμαίευση του πολυπόθητου «Ναι» από τον Αντώνη Σαμαρά. Αναγκασμένος και πιεσμένος από την Τρόικα, που δεν πείθεται για την πολιτική ικανότητα της σημερινής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές, ο κ. Παπανδρέου θα προτείνει κυβερνητική συνεργασία, σε συγκεκριμένους τομείς και έμμεσα ή ευθέως θα απειλήσει με προσφυγή στο λαό, είτε με δημοψήφισμα, είτε ακόμη και με εκλογές, παρότι συνεργάτες του διέψευσαν επισήμως ότι υπάρχει πρόθεση γι’ αυτό το τελευταίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο πρωθυπουργός εξέταζε έως το βράδυ της Πέμπτης να προτείνει στον κ. Σαμαρά, ή ακόμη και σε άλλους ενδιαφερόμενους και πρόθυμους αρχηγούς – στην πραγματικότητα μόνο στον Γιώργο Καρατζαφέρη – τον ορισμό τουλάχιστον τριών υπουργών κοινής αποδοχής, οι οποίοι θα αναλάβουν τους τομείς των φορολογικών εσόδων, της ανάπτυξης και των επαφών του οικονομικού επιτελείου με τους διεθνείς οργανισμούς.


Ο πρωθυπουργός θα δηλώσει διατεθειμένος να συζητήσει το προγραμματικό πλαίσιο της συνεργασίας για τους τρεις αυτούς τομείς, καθώς και ανοιχτός σε άλλες προτάσεις για διεύρυνση της συνεργασίας. Έναντι φυσικά αυτής της «παραχώρησης» από την πλευρά του, οι συνεργαζόμενες δυνάμεις θα πρέπει να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας.


Εφόσον δεν γίνει αποδεκτή η πρότασή του, τότε ωθείται ή «απελευθερώνεται» να αναλάβει άλλες πρωτοβουλίες για τη νομιμοποίηση και έγκριση της πολιτικής, που θεωρεί ότι πρέπει να ακολουθηθεί. Η σκέψη για δημοψήφισμα παραμένει στο πρωθυπουργικό περιβάλλον παρότι κορυφαίοι υπουργοί διαφωνούν με την ιδέα. Εναλλακτικά έχει πέσει στο τραπέζι και η λύση των εκλογών.


Ωστόσο ούτε ο κ. Παπανδρέου πιστεύει πραγματικά ότι οι εκλογές είναι η κατάλληλη οδός διαφυγής από το σημερινό αδιέξοδο, ενώ ποντάρει και στην εκτίμηση ότι και ο Αντώνης Σαμαράς δεν επιθυμεί κατά βάθος μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον επόμενο μήνα. 


Είτε γιατί η ΝΔ δεν πρόκειται να πάρει αυτοδυναμία, είτε γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι ούτε έτοιμο, ούτε ιδιαιτέρως πρόθυμο να διαχειριστεί, με πρωταγωνιστικό ρόλο, μέσα σε ένα στενό οικονομικό και πολιτικό κροσσέ το σημερινό αδιέξοδο.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός δεν θα διστάσει να επικαλεστεί εμμέσως την απειλή ότι ενδεχόμενο ναυάγιο στις προσπάθειες συναίνεσης, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα, όπως είναι η χρεοκοπία, ακόμη και η έξοδος από το ευρώ – σενάριο το οποίο πλάσαρε, σε ρόλο «λαγού», προ διημέρου η Μαρία Δαμανάκη.


Το ιδιότυπο αυτό πολιτικό σκάκι θα στηθεί το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο, με τον Γ. Παπανδρέου να καθορίζει εξ αρχής το πλαίσιο της παρτίδας, αλλά τον κ. Σαμαρά να αποτελεί τον παίκτη κλειδί για τις εξελίξεις.   


 http://www.protothema.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ