Τα Κέντρα Μεταναστών ανάβουν «φωτιές» σε Ήπειρο - Αιτωλ/νία

Αμετακίνητη εμφανίστηκε η Άννα Νταλάρα στην Άρτα

Δεν πρόλαβε να ανακοινώσει τα 14 Κέντρα Υποδοχής και Κράτησης Μεταναστών σε όλη την Ελλάδα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής και άρχισαν να πυκνώνουν οι αντιδράσεις.


Μετά τους Ηγουμενιτσιώτες που είναι αντίθετοι στη λειτουργία Κέντρου Κράτησης στο Νομό Θεσπρωτίας, σειρά πήραν κάτοικοι και φορείς της Αιτωλοακαρνανίας. Ως γνωστόν το Υπουργείο υπέδειξε και το στρατόπεδο Ψαρογιάννη στον Στάνο για να δημιουργηθεί εκεί ένα ακόμη Κέντρο Κράτησης Μεταναστών.

Η ΑΝΝΑ ΝΤΑΛΑΡΑ
Στο μεταξύ η υφυπουργός Εργασίας και υπεύθυνη για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Άννα Νταλάρα βρέθηκε την Κυριακή στην Άρτα για να μιλήσει σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ.Σχετικά με το καυτό θέμα της λαθρομετανάστευσης μίλησε γενικά και αόριστα. 


Ανέφερε ότι «το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα επείγον σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης του νότου», τονίζοντας μάλιστα ότι «μέσα σε ενάμιση χρόνο έγιναν πράγματα που δεν έχουν γίνει ποτέ για το μεταναστευτικό».Όσον αφορά το θέμα της Ηγουμενίτσας το διαχώρισε, όπως και αυτό της Πάτρας από τις άλλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς εκεί όπως είπε «εκεί μιλάμε για αποθήκη ψυχών. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να φύγουν…».

Κατανόησε τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στις τοπικές κοινωνίες από την λειτουργία των Κέντρων Υποδοχής και Κράτησης Μεταναστών, αλλά όπως είπε δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά γιατί υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις. «Αυτά που ακούμε περί απομονωμένων νησιών, δεν μπορούμε να τα εφαρμόσουμε ευρωπαϊκά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Η Δημοτική Σύμβουλος Ξηρομέρου Ευθυμία Καραπάνου – Κολοβού με επιστολή της προς τον Δήμο Ξηρομέρου, τους βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας και άλλους φορείς, επισημαίνει τα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν από την λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου στην περιοχή. 


Αν και το Υπουργείο από την πλευρά του διαβεβαιώνει ότι θα λειτουργούν με σύγχρονες προδιαγραφές και θα ληφθούν μέτρα για ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, όπως τονίζει, μεταξύ άλλων, στην επιστολής της «ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.ΕFRA), ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανέφερε την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο κράτησης Σουφλίου, όπου144 άτομα κρατούνταν σε ενιαίο χώρο εμβαδού περίπου 110 τετραγωνικών μέτρων. 

Η έκθεση βασίζεται σε επιτόπια έρευνα στην περιοχή του Έβρου τον Ιανουάριο 2011.»Τους τελευταίους μήνες -συνεχίζει στην επιστολή της η κ. Κολοβού- βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλά από τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Αυστραλίας, ενώ κοινό φαινόμενο έχουν καταστεί πλέον οι απόπειρες αυτοκτονίας. 

Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονταν για τις κακές συνθήκες διαβίωσης και για τον μεγάλο χρόνο που απαιτεί η εξέταση των αιτήσεών τους.»Το ίδιο φοβάμαι θα γίνει και στην Αμβρακία, με εξεγέρσεις, αυτοκτονίες, διαδηλώσεις και εγκληματικές ή απεγνωσμένες απ’ έξω και μέσα ενέργειες, που θα δηλητηριάζουν την ήσυχη μέχρι τώρα περιοχή μας και τους Δημότες μας. (Κλοπές, φόνοι, αναταραχή, δουλεμπόριο, παράνομη διακίνηση μεταναστών, ναρκωτικών και διάπραξη άλλων μη έννομων πράξεων)».

ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ…

Αν και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν και ποια από τις τρεις προτάσεις ιδιωτών για τη δημιουργία χώρου Κράτησης θα επιλεγεί στο Νομό Θεσπρωτίας, οι πολίτες δηλώνουν ότι το Υπουργείο κινείται σε εντελώς λάθος δρόμο, αφού φαίνεται, πως δεν έχει κατανοήσει το πρόβλημα. 


Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην Περιφέρεια Ηπείρου επικρατεί αρνητικό κλίμα, αφού η δημιουργία κέντρου στη Θεσπρωτία δεν ήταν μέσα στις προτάσεις που έκανε στο Υπουργείο, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι το Υπουργείο ενεργεί αυτοβούλως, αγνοώντας την φωνή της τοπικής κοινωνίας.

Αυτό που πολλοί είχαν προτείνει από την αρχή είναι τα Κέντρα αυτά να δημιουργηθούν από την άλλη πλευρά της Πίνδου (Καρδίτσα, Τρίκαλα, Κοζάνη), για να μην μπορούν εύκολα να επιστρέφουν στην Ηγουμενίτσα οι μετανάστες. Με άλλα λόγια θέτουν ως βασικό κριτήριο την απόστασή τους από τα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 


 http://epirusgate.blogspot.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ