«Μεθυσμένη πολιτεία» το Σύνταγμα

Συναίνεση πολιτικών αρχηγών δεν είδαμε αλλά συναίνεση… «αγανακτισμένων» είδαμε για ακόμη μία μέρα!

Πιστοί στο «ήρθαμε και θα μείνουμε μέχρι να φύγουν αυτοί», οι διαμαρτυρόμενοι Έλληνες διαδηλωτές πλημμύρισαν εκ νέου το Σύνταγμα και πάνω από 12-13.000 φώναξαν και  πάλι «ξυπνήσαμε, ως εδώ ήταν».



Είναι τόσες εικόνες μαζεμένες στο Σύνταγμα. Διαδήλωση με συνθήματα από τη μία, γιορτή με τραγούδι και παρέα από την άλλη, μια μικρή οργανωμένη κοινωνία σε μια τρίτη ματιά. Είναι οι «Αγανακτισμένοι», με μία και μόνη λέξη.

«Θα βρέχει έντονα σήμερα» - «Ε τότε να πάρουμε και ρούχα να έχουμε ν’ αλλάξουμε

Το ραντεβού ήταν και πάλι για τις 6. Ο καιρός πάλι άρχισε από νωρίς να τα «χαλάει». Οι «Αγανακτισμένοι» έχουν όμως δώσει το λόγο τους: «Βρέξει χιονίσει η Ελλάδα θα νικήσει» φώναζαν και φωνάζουν. «Θα βρέχει έντονα σήμερα» σχολιάζουν κάποιοι στο γκρουπ των 


«Αγανακτισμένων» στο facebook. «Ε και;» απαντά κάποιος. «Ε, τότε να πάρουμε και επιπλέον ρούχα για ν´ αλλάξουμε» σχολιάζει ένας άλλος. Ένας τρίτος το αντιμετωπίζει με χιούμορ: «Ρε σεις, κάτι έχουν κάνει αυτοί. Μετά τη συγκέντρωση της Τετάρτης ρίχνει βροχή και το μεσημέρι και το απόγευμα. Σιγά μη μας πτοήσουν όμως»!

Ο κόσμος τελικά όντως δεν πτοήθηκε παρά τη δυνατή νεροποντή που ξεκίνησε περίπου λίγο μετά τις 4 το απόγευμα. Οι πρώτοι έφθασαν τις 6 αλλά ήταν περίπου μία ώρα μετά που άρχισαν να προσέρχονται στο Σύνταγμα πιο πυκνά «κύματα» διαδηλωτών.

Ήδη οι σκηνές είχαν αυξηθεί και συνεχώς στήνονταν νέες. Πιθανόν τώρα να έχουν ξεπεράσει και τις δέκα. Η χθεσινή οργάνωση πάντως απέδωσε καρπούς. Πλέον έχουν οριοθετηθεί οι τομείς (9 συνολικά) και έχουν μοιραστεί οι ευθύνες. Ο κόσμος συνεχίζει να δηλώνει πρόθυμος και διαθέσιμος. «Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;» ρωτά πολύς κόσμος και γράφει το όνομά του στις λίστες.


Στο σημείο είδαμε και ένα πανό στα ισπανικά. Το υπέγραφε η Democracia Real Ya, οι Ισπανοί «Αγανακτισμένοι» δηλαδή. «Η Ελλάδα επίσης αντιστέκεται» έγραφε, όπως μας μετέφεραν. Το έφτιαξαν οι ίδιοι οι Ισπανοί και το έφεραν μαζί τους καθώς μία αντιπροσωπεία του κινήματος Μ-15 έχει έρθει στη χώρα μας για να ενώσει τη φωνή της με τους Έλληνες!


Η ώρα πλησίαζε τις 8 και ο κόσμος είχε πλέον ξεπεράσει τις 6-7.000. Η κυκλοφορία είχε διακοπεί στη λεωφ. Αμαλίας ήδη από νωρίς ενώ και η πρόσβαση στη Φιλελλήνων από Βασιλίσσης Σοφίας είχε επίσης αποκλειστεί. Λίγη ώρα μετά «γέμιζε» και αυτό το σημείο ασφυκτικά από κόσμο καθώς οι «Αγανακτισμένοι» ήταν πλέον περισσότεροι από 10.000…


«Εμπρός εμπρός, ξυπνάει ο λαός»

Οι άδειες κατσαρόλες δίνουν τον παλμό. Οι ελληνικές σημαίες ανεμίζουν, τα πανό έχουν πάρει τη θέση τους. Την Παρασκευή, έμεινε μόνιμα ανηρτημένη η ισπανική σημαία με το σύνθημα «Ξυπνήσαμε. Τι ώρα είναι; Ώρα να φύγουν». Το κάλεσμα σε Γάλλους και Ιταλούς αυτή τη φορά ήταν πιο έμμεσο, ανεμίζοντας απλά τις σημαίες των δύο χωρών. Λίγο μετά «ξεπετάχτηκε» και αυτή της Πορτογαλίας…

Τα συνθήματα πολλά. Κάποια γνωστά από τις δύο προηγούμενες μέρες, κάποια καινούργια. Όλα πάντως με παλμό και εν χορώ. «Κλέφτες, κλέφτες», «δε θα σας πληρώσουμε ποτέ», «εμπρός εμπρός, ξυπνάει ο λαός», «ελάτε έξω» ή «θα μπούμε μέσα», ενώ κάποια είχαν και γεύση από... Euro 2004 αλλά ήταν ελαφρώς παραλλαγμένα: «Ο,ε, Ελλάς ολέ ολέ, δε σταματώ… ν’ αγανακτώ ποτέ» φώναζαν με νόημα κάποιοι διαδηλωτές.


Ανά διαστήματα έψαλλαν (όπως και στις προηγούμενες διαδηλώσεις) και τον Εθνικό Ύμνο, ενώ σε αρκετά συνθήματα που ακούστηκαν για την κυβέρνηση και τους βουλευτές, την τιμητική του είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος: «Άκουσε μας Θοδωρή, δε τα φάγαμε μαζί»!

«Μεθυσμένη πολιτεία» το Σύνταγμα

Είχε ήδη βραδιάσει και οι συγκεντρωμένοι ήταν περισσότεροι από 12.000. Κι όμως ακόμη έβλεπες κόσμο να φτάνει! Το τμήμα της λεωφ. Αμαλίας μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη ήταν ασφυκτικά γεμάτο, το ίδιο και η πλατεία Συντάγματος. Λίγο μετά τις 9.30 ξεκίνησε και η λαϊκή συνέλευση, η 3η ουσιαστικά ανοικτή συνέλευση. «Από ανοικτή έγινε λαϊκή; Είναι συμβολικό;» ρωτήσαμε. «Προφανώς…» μας απάντησε ένας παρευρισκόμενος.


Η δίψα του κόσμου για «άμεση δημοκρατία» ήταν εκπληκτική! Εκατοντάδες περίμεναν για να μιλήσουν, να προτείνουν, να εξηγήσουν, να προβληματίσουν… «Δε θα διακόψουμε κανέναν ομιλητή και όποιος δε συμφωνεί με κάτι που ειπώθηκε ας περιμένει να πάρει το λόγο και να πει τη γνώμη του» τόνισε στην αρχή της λαϊκής συνέλευσης η επιτροπή.

Το Σύνταγμα είχε ήδη μετατραπεί σε «μεθυσμένη πολιτεία»! Όλως τυχαίως (;) το ομώνυμο κομμάτι έπαιζε και σε ένα από τα πολλά ραδιόφωνα που είχαν οι παρέες σε διάφορα σημεία του Συντάγματος. Την τιμητική του, πάντως, την είχε ο Νίκος Ξυλούρης.


Ήταν τόσος ο κόσμος στο Σύνταγμα που δυσκολευόταν κανείς να βρει «κενό» σημείο για να καθίσει ακόμη και στο γρασίδι της πλατείας! «Ελάτε παιδιά, σήμερα έχουμε και τσιπουράκι… Θα το γλεντήσουμε ρε σεις!» ακούγεται ένας πλανόδιος..!

Από την άνω μεριά του Συντάγματος το πλήθος, φωνάζει, τραγουδά, αποδοκιμάζει. Από την κάτω μεριά, διακρίνουμε «πηγαδάκια» των 10-15 ατόμων να έχουν ανοίξει σοβαρές συζητήσεις. Δεν είναι χωρισμένο το πλήθος. Ίσα ίσα, που ο «ανοργάνωτος» κόσμος ανακυκλώνεται -κατά περίεργο τρόπο- οργανωμένα! Έρχονται και φεύγουν από το ένα σημείο στο άλλο!


Υπάρχει συνεχόμενη κίνηση μέσα, έξω και γύρω από την Πλατεία Συντάγματος. Ακούμε και μία ηλικιωμένη γυναίκα (μετά του συζύγου της) η οποία μιλάει στο τηλέφωνο όλο ενθουσιασμό: «Φωνάζουν “ου” στη Βουλή. Έλα βρε και συ… Θα έρθει και ο θείος σου»!

«Αντιστεκόμαστε, διαδηλώνουμε, οργανωνόμαστε. Συνεχίζουμε»!

Το έγραψαν και σε πανό. «Αφήστε μας να ζήσουμε γιατί…» τόνιζαν, γράφοντας από κάτω: «Αντιστεκόμαστε, διαδηλώνουμε, οργανώνουμε, συζητάμε. Συνεχίζουμε». Κρατήστε το αυτό το τελευταίο γιατί κάθε τους κουβέντα τελείωνε με αυτό το «συνεχίζουμε».


Ακόμη και λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο κόσμος βρισκόταν στην πλατεία Συντάγματος. Και θα είναι εκεί για ώρα ακόμη. Όσοι αποχώρησαν νωρίτερα, ήδη ανανέωσαν το ραντεβού για άυριο.

Όποιος περάσει τυχαία από το σημείο (και αγνοεί τα περί των «Αγανακτισμένων») ίσως νομίσει ότι δεν διαμαρτύρεται ο κόσμος αλλά πανηγυρίζει. Το κλίμα εκεί μυρίζει οικειότητα, φιλία, σεβασμό και πολιτισμό. «Θα φύγουμε όταν φύγουν και αυτοί. Συνεχίζουμε!» φωνάζουν.

Όντως, συνεχίζουν…

Πέτρος Κατσαβριάς


Δείτε φωτογραφίες από την ημέρα

 http://www.madata.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ