ΑΡΤΑ: Δεν ήρθε η «ανάσταση» για τους εμπόρους

Δεν ήρθε ούτε το Πάσχα η «ανάσταση» για τους εμπόρους. Παρότι η εμπορική κίνηση ήταν αρκετά πιο αυξημένη στα καταστήματα σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα ωστόσο δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τη διαφορά στα ταμεία από την αναδουλειά των προηγούμενων μηνών.
 

Για τους εμπόρους «καλές μέρες» από άποψη καταναλωτικής κίνησης ήταν οι τρεις τελευταίες της Μεγάλης εβδομάδας δηλαδή από τη Μ. Πέμπτη μέχρι και το Μ. Σάββατο λόγω, κυρίως, της άφιξης των ετεροδημοτών οι οποίοι οι περισσότεροι παρέμειναν στην πόλη και δεν μετακινήθηκαν προς τα χωριά. 

«Όταν βλέπουμε τρεις μέρες τη Μεγάλη Εβδομάδα κόσμο στα καταστήματα δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καλυφθούν κάποια πράγματα» είπε ο κ. Χουλιάρας αναφερόμενος στην δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι έμποροι λόγω της παρατεταμένης και βαθιάς κρίσης. 

«Όταν τα προηγούμενα χρόνια ξεκινούσε η κίνηση απ’ την Παρασκευή προ των Βαΐων και τώρα μιλάμε για τις τρεις τελευταίες μέρες της Μ. Εβδομάδας δεν λέμε για κάτι αισιόδοξο. Το θέμα είναι ότι ο κόσμος ήταν σφιγμένος. Δεν ήρθε να χαλάσει ο περισσότερος κόσμος, ήρθε για να πάρει» δήλωσε ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας Δημήτρης Χουλιάρας. 

Ενώ σημείωσε πως «το εορταστικό ωράριο ποτέ δεν έχει βοηθήσει, δηλαδή αν έχει χρήματα ο κόσμος οποιαδήποτε στιγμή ξέρει ότι είναι ανοιχτά τα μαγαζιά θα έρθει, δεν έχει σχέση το ωράριο, ποτέ δεν είχε κι αυτό έχει αποδειχθεί και τα προηγούμενα χρόνια».

Υπάρχει, ωστόσο, όπως σημείωσε και ένα παρήγορο στοιχείο που έχει να κάνει με την μεγαλύτερη προτίμηση που έδειξαν οι Αρτινοί καταναλωτές προς τα καταστήματα της πόλης για τις πασχαλινές αγορές τους σε σχέση με άλλες χρονιές. 

"Ακούσαμε από καταστηματάρχες ότι κόσμος της Άρτας που μένει εδώ ψώνισε φέτος εδώ κι αυτό είναι πολύ καλό και πρέπει να συνεχιστεί και τον υπόλοιπο καιρό όχι μόνο στις γιορτές. Κόσμος που άλλες χρονιές πήγαινε σε άλλες πόλεις, πήγαινε σε πολυκαταστήματα φέτος ψώνισε στην πόλη μας" ανέφερε ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου.

Ο κ. Χουλιάρας συνιστά την προσοχή των συναδέλφων του εμπόρων όσον αφορά τα δεκαήμερα προφορών διότι όπως είπε «υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις που κάποια καταστήματα είχαν μεν προσφορές δεν το είχαν δηλώσει όμως ούτε στο τμήμα Εμπορίου ούτε στον Εμπορικό Σύλλογο, κάτι που είναι παράνομο και κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα απ’ το τμήμα Εμπορίου». 

Γι’ αυτό τους καλεί να τηρούν το νόμο και να κάνουν αίτηση στο τμήμα Εμπορίου με κοινοποίηση στον Εμπορικό Σύλλογο εφόσον επιθυμούν να προχωρήσουν σε δεκαήμερο προσφορών.

Προς τα τέλη Μαΐου θα πραγματοποιηθεί και η γενική συνέλευση των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας όπου θα συζητηθεί το θέμα του καλοκαιρινού πενθημέρου καθώς και άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τα οικονομικά, την κατάσταση της αγοράς, το φορολογικό, το ασφαλιστικό αλλά και τρόπους αντίδρασης απέναντι στα προβλήματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο της περιοχής. 

Επίσης ο Εμπορικός Σύλλογος θα επιδιώξει συνάντηση με τους τοπικούς φορείς (Δήμαρχο και Αντιπεριφερειάρχη) από τους οποίους θα ζητήσει τη στήριξή τους ούτως ώστε να βοηθηθεί η τοπική αγορά η οποία βιώνει μία απ’ τις πιο κρίσιμες περιόδους. 

Βοήθεια η οποία πρέπει να υπάρξει τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο από πλευράς των τοπικών βουλευτών για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν την περιοχή (ΚΕΥΓ, Ιόνια οδός κλπ.) και που είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη και το μέλλον του τόπου. 

Όπως είπε ο κ. Χουλιάρας υπάρχουν κάποιες προτάσεις οι οποίες πρώτα θα συζητηθούν στη Γ.Σ. και στη συνέχεια θα τεθούν στους φορείς.

Σχετικά με την εφαρμογή του πενθημέρου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο κ. Χουλιάρας ανέφερε ότι φέτος είναι μεγαλύτερη ανάγκη να εφαρμοστεί το πενθήμερο ώστε να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα για τα καταστήματα. «Και θα φανεί ότι τα Σάββατα και του Ιουνίου αλλά και του Μαΐου ακόμα μόλις αρχίζει και φτιάχνει ο καιρός στην Άρτα δεν υπάρχει καταναλωτής. 

Και που είμαστε ανοιχτά τα καταστήματα δεν κερδίζουμε τίποτα» είπε ο γραμματέας του εμπορικού συλλόγου ενώ ανέφερε ότι «φέτος έχουμε πολλές παροτρύνσεις και από πολυκαταστήματα για να εφαρμοστεί το πενθήμερο διότι κι αυτοί πλέον έχουν μπει σε μια διαδικασία να μειώσουν τα λειτουργικά έξοδα».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης