Έφυγε ο Λάκης Σάντας

Έδωσε την τελευταία του μάχη, ο Απόστολος Φιλίππου Σάντας, που «έφυγε» σήμερα 30 Απριλίου 2011 σε ηλικία 89 ετών. Σε ένα μήνα ακριβώς συμπληρώνονταν 70 χρόνια από το κατέβασμα της σβάστικας από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. (ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Λάκης Σάντας στις 22/2 του 1922 και η καταγωγή του ήταν από τη Λευκάδα. Αυτό που κυρίως διέκρινε τον Απόστολο Σάντα ήταν ότι μέχρι το τέλος παρέμεινε αγνός ιδεολόγος.


Έλεγε: «Δεν κυνηγάω ποτέ τη δημοσιότητα γιατί θεωρώ ότι έχει εξευτελιστεί το ζήτημα πάρα πολύ. Την αντίσταση δεν την κάναμε μόνο εμείς, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παλικάρια, γυναίκες και άνδρες, «ανώνυμοι».»


Σε ανακοίνωση του ΣΥΝ, μεταξύ άλλων αναφέρεται, «ο Απόστολος Σάντας ήταν μοναδικός γιατί ανέβασε τις αξίες του ήθους, της ηθικής και της ανιδιοτέλειας στα ύψη. Πάντα απλός, αλλά όχι απλοϊκός, και πάντα σεμνός.


Η οικογένειά του ευχαριστεί θερμά τον διευθυντή, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Θ.) του νοσοκομείου «Σωτηρία», που έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να τον σώσουν».





Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε: «Η σημαία της αντίστασης που ύψωσαν στην Ακρόπολη ο Λάκης Σάντας και ο Μανώλης Γλέζος, την περίοδο του φασισμού, σήμερα κυματίζει μεσίστια στις καρδιές μας. Με τον θάνατο του κομμουνιστή Σάντα, η χώρα μας χάνει ένα κομμάτι από τη ζωντανή της ιστορία.

Η ανεπανάληπτη γενιά, της ελληνικής εθνικής αντίστασης, αποχαιρετά έναν λαμπρό της εκπρόσωπο.


Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε και εμείς τον άνθρωπο-σύμβολο που με τη γενναιότητά του, τη σεμνότητά του και τις αξίες του αποτέλεσε ένα σημείο αναφοράς και διαρκούς έμπνευσης για όλες τις επόμενες γενιές.


Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του και σε όλους τους ανθρώπους που είχαν την τύχη να γνωρίζουν από κοντά τον Λάκη Σάντα».



http://www.zougla.gr/

http://www.newsbomb.gr/

Σχόλια

  1. Η πράξη εκείνη μεγαλοποιήθηκε από την προπαγάνδα του ΚΚΕ. Αν ο Σάντας καί ο Γλέζος ήταν άνθρωποι άλλης παρατάξεως, κανένας δεν θα είχε ακούσει τίποτε γιά το κατέβασμα μιάς αφύλακτης σημαίας των Γερμανών από την Ακρόπολη. Του έδωσαν τεράστιες διαστάσεις. Δεν θέλω να μειώσω σε τίποτε τους ανθρώπους αυτούς καί ιδιαίτερα τον μακαρίτη Λάκη Σάντα που ήταν σεμνός άνθρωπος καί ούτε φανατισμένος κομμουνιστής υπήρξε. Ήταν ένας νεαρός με πατριωτική φλόγα στην ψυχή του καί έκανε μία πράξη τότε, ας πούμε αντιστασιακή. Τόσοι καί τόσοι έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα γιά τη λεφτεριά της πατρίδας. Κανένας δεν τους μνημονεύει. Ας κοιμηθεί ήσυχα τον αιώνιο ύπνο του καί ας λείψουν οι κραυγές από τις ντουντούκες του ΚΚΕ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ