Έφυγε από τη ζωή ο Ιάκωβος Καμπανέλλης

O Ιάκωβος Καμπανέλλης απεβίωσε την Τρίτη, στις 13:50, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου «Μητέρα», του Ομίλου «Υγεία», έπειτα από δίμηνη νοσηλεία.

(Ηχητικό απόσπασμα από το θετρικό του έργο "ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ" του 1973 με Κ.Καζάκο - Ν.Ξυλούρη - Τζ.Καρέζη)


Ο εκλιπών ήταν Έλληνας θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στη Νάξο στις 3 Δεκεμβρίου του 1922. Το 1935 η οικογένειά του ήρθε για μόνιμη εγκατάσταση στη Νίκαια. 


Στην Κατοχή αναμείχθηκε στην Αντίσταση, αλλά, όταν συνελήφθη από τους Γερμανούς (1943), οδηγήθηκε και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν μέχρι τις 5 Μαΐου 1945, οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Όταν γύρισε στην Ελλάδα, οι παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, το χειμώνα του 1945-46, τον συνάρπασαν. «Εκεί ανακάλυψα τον εαυτό μου και τον προορισμό μου» συνήθιζε να λέει. Αν και δεν ολοκλήρωσε τη γυμνασιακή μόρφωση, έδειξε ιδιαίτερη αφοσίωση στο γράψιμο. 


Τον Καμπανέλλη ανακάλυψε ο Αδαμάντιος Λεμός. Το πρώτο θεατρικό έργο του ήταν "Ο Χορός πάνω στα στάχια", που παρουσιάστηκε τη θερινή θεατρική περίοδο 1950 από το θίασο Λεμού στο Θέατρο «Διονύσια» της Καλλιθέας.

Παντρεύτηκε την ηθοποιό Τάνια Σαββοπούλου.


Από τα θεατρικά του έργα τα πλέον γνωστά είναι "Έβδομη μέρα της δημιουργίας", "Η Αυλή των θαυμάτων", "Ηλικία της νύχτας", "Παραμύθι χωρίς όνομα", "Γειτονιά των Αγγέλων", "Βίβα Ασπασία", "Οδυσσέα γύρισε σπίτι", "Αποικία των τιμωρημένων", "Το μεγάλο μας τσίρκο", "Ο εχθρός λαός" και "Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα".


http://www.protothema.gr/ 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ