Β.ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Ξεκινάει ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό

Είναι πια θέμα χρόνου να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο Ελληνικό του δήμου Βορείων Τζουμέρκων, ενός έργου που κόστισε σχεδόν 12 εκατομμύρια ευρώ, μαζί με την αποζημίωση προς τον εργολάβο για τους μήνες αποκλεισμού του ΧΥΤΑ. 

Το κόστος βέβαια στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν ήταν μόνο οικονομικό, αλλά επίσης πολιτικό και κοινωνικό.Αύριο, 31 Μαρτίου, λοιπόν, λήγει η τελευταία προθεσμία που είχε πάρει η κατασκευαστική εταιρία για να ολοκληρώσει τις εργασίες. 

Οι εργασίες που έχουν εναπομείνει, είναι ελάχιστες και αφορούν την ασφαλτόστρωση δρόμων. Από αρχές Απριλίου, ο εργολάβος θα είναι έτοιμος να αναλάβει τη συμβατική υποχρέωση για εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία. 

Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 ημέρες πριν γίνει πραγματικότητα κάτι το οποίο ο νομός Ιωαννίνων το πάλευε τουλάχιστον μια 15ετία. Κατά το στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας, ο ΧΥΤΑ θα υποδέχεται μικρό όγκο απορριμμάτων. 

Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι να ελεγχθεί αν όλα δουλεύουν ρολόι.Όσο ο εργολάβος θα βάζει μπρος τον ΧΥΤΑ, η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να λύσει ένα μείζον πρόβλημα: τη διαχείριση των αποβλήτων. Ο φορέας διαχείρισης απορριμμάτων που υπάρχει, στην ουσία είναι ανενεργός. 

Δεν βοηθά δε και το γεγονός ότι αποτελείται κυρίως από πρώην δημάρχους. Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να συσταθεί ενιαίος φορέας διαχείρισης αποβλήτων για όλη την περιφέρεια της Ηπείρου. Ο φορέας αυτός θα είναι δηλαδή υπεύθυνος στο να διαχειριστεί τέσσερις ΧΥΤΑ σε πρώτη φάση. 

Σε δεύτερη φάση, θα ακολουθήσει η μετατροπή των δύο από αυτών σε ΧΥΤΥ και η κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων. Το έργο του ενιαίου φορέα αναμφίβολα δεν θα είναι εύκολο. Είναι όμως ουσιώδες, καθώς αυτός θα καθορίσει και την τιμολογιακή πολιτική για τα σκουπίδια. 

Για να προχωρήσει ο ενιαίος φορέας, καταρχάς απαιτείται να εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα από το υπουργείο Εσωτερικών. Κυρίως όμως απαιτείται αποφασιστικότητα και οργάνωση εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Αλλιώς, κάθε άλλο παρά αποκλείεται να μην υπάρχει φορέας όταν έρθει η ώρα που ο ΧΥΤΑ θα περάσει στα χέρια των δήμων.Στο μεταξύ, στον δήμο Βορείων Τζουμέρκων, οι αντιδράσεις για την κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό δεν έχουν καταλαγιάσει εντελώς. 

Αύριο Πέμπτη, στις 11 το πρωί, ο Δήμος, το Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας Ελληνικού, η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών, ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, ο Σύλλογος Κατσάνων Ιωαννίνων και η Επιτροπή Αγώνα κατά ΧΥΤΑ θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στο Ελληνικό. 

Αμέσως μετά θα κάνουν επίσκεψη στο μοναστήρι της Τσούκας για να διαπιστώσουν (παρουσία καμερών) αν υπάρχει οπτική επαφή με τον ΧΥΤΑ. Η «εκδήλωση» αυτή θα κλείσει με συμβολικό αποκλεισμό για μία ώρα του κόμβου εισόδου του Ελληνικού.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης