Αυξάνονται τα επίπεδα ραδιενέργειας - Στο Τόκιο ο Σαρκοζί

Καπνός και στο δεύτερο εργοστάσιο στη Φουκουσίμα


Τη μεγαλύτερη αύξηση στις συγκεντρώσεις ραδιενεργού ιωδίου μέτρησαν την Τετάρτη οι Αρχές της Ιαπωνίας στη θάλασσα γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι. 

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου ήταν 4.385 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια. 

Έκλυση καπνού και από το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο, το Φουκουσίμα Νταϊνί, ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση απορρίπτει -προς το παρόν- την επέκταση της ζώνης εκκένωσης γύρω από τις κατεστραμμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις. 

Στο Τόκιο ο Σαρκοζί

Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, έφτασε στο Τόκιο την Πέμπτη και στις πρώτες του δηλώσεις προανήγγειλε την πρόθεση του Παρισιού να φιλοξενήσει τον Μάιο διεθνή σύνοδο με τη συμμετοχή πυρηνικών επιστημόνων από τις χώρες μέλη της G20.

«Θα ζητήσουμε από τις υπηρεσίες πυρηνικής ασφάλειας των χωρών της G20 να συναντηθούμε, εάν είναι δυνατόν εντός Μαΐου, στο Παρίσι, προκειμένου να καθορίσουμε τους διεθνείς κανόνες πυρηνικής ασφάλειας» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, που είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που μεταβαίνει στη χώρα, μετά το χτύπημα από τον σεισμό και το τσουνάμι, στις 11 Μαρτίου.

Επίσης, η Γαλλία έστειλε δύο πυρηνικούς επιστήμονες για να βοηθήσουν την εταιρεία TEPCO στην αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ Μονάδα Πεζοναυτών, ειδικευμένων σε πυρηνικές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, θα αναχωρήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες με προορισμό την Ιαπωνία.

Προβλήμα (;) στο Νταϊνί

Την Τετάρτη έγινε γνωστό πως έκλυση καπνού διαπιστώθηκε και από έναν από τους αντιδραστήρες του δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου που διαχειρίζεται η TEPCO, το Φουκουσίμα Νταϊνί. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες, που έκλεισαν αμέσως μετά τον σεισμό των 9 βαθμών και το τσουνάμι που ακολούθησε. 

Η TEPCO είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως θα παροπλίσει τους τέσσερις κατεστραμμένους αντιδραστήρες στο συγκρότημα Νταϊίτσι και θα βολιδοσκοπήσει την κυβέρνηση και τους κατοίκους της περιοχής για να αποφασίσει αν θα συνεχίσει τη λειτουργία των αντιδραστήρων 5 και 6 του ίδιου σταθμού, καθώς και των αντιδραστήρων στο Φουκουσίμα Νταϊνί. 

Ραδιενέργεια σε απόσταση 40 χλμ.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας πρότεινε την επέκταση της ζώνης εκκένωσης, που βρίσκεται στα 20 χλμ., καθώς ραδιενέργεια εντοπίστηκε σε χωριό που βρίσκεται σε απόσταση 40 χλμ. από το πυρηνικό εργοστάσιο. 

Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας ανέφερε ότι θα εξετάσει την πρόταση, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο δήλωσε ότι «δεν πιστεύω ότι συντρέχει άμεση ανάγκη για κάτι τέτοιο».


«Η ΙΑΕΑ μας ενημέρωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος ξεπερνούν τα προβλεπόμενα από την ίδια όρια και μας ζήτησε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με βάση αυτές τις πληροφορίες» δήλωσε ο Γιουκίο Εντάνο.

«Το γεγονός ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος είναι αυξημένα μάς οδηγεί αναπόφευκτα στην υπόθεση ότι μία μακροπρόθεσμη συγκέντρωση (ραδιενέργειας) μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία. Βάσει αυτού θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα επίπεδα ραδιενέργειας με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και θα πάρουμε μέτρα αν αυτό κριθεί αναγκαίο» πρόσθεσε.

Τα σταθερά υψηλά επίπεδα ραδιενεργής ουσίας που ανιχνεύονται στο νερό της θάλασσας έξω από το ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Φουκουσίμα 1), που έχει υποστεί ζημιές από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, μπορεί να σημαίνουν ότι διαρρέει συνεχώς ραδιενέργεια, ανακοίνωσε η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

«Αυτή είναι μία πιθανότητα» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας Χιντεχίκο Νισιγιάμα. Πρόσθεσε, δε, ότι οι μηχανικοί δεν γνωρίζουν από πού προέρχεται η διαρροή -δηλαδή από έναν ή περισσότερους αντιδραστήρες.

Την Τετάρτη, τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό στην περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο ήταν 4.385 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Πρόκειται για την υψηλότερη συγκέντρωση ραδιενεργού ουσίας που μετρήθηκε από την έναρξης της πυρηνικής κρίσης.

Η μέτρηση των επιπέδων ραδιενεργού ιωδίου-131 την Τετάρτη ήταν 3.355 φορές υψηλότερη από τα επιτρεπτά όρια. Μέσα σε ένα 24ωρο, δηλαδή, αυξήθηκε κατά περίπου 1.000 φορές, γεγονός που επιτείνει τις υποψίες για γενικευμένη πλέον διαρροή ραδιενέργειας από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες.

Αμερικανοί πεζοναύτες στην Ιαπωνία

Οι 155 πεζοναύτες που ανήκουν στην Μονάδα Αντιμετώπισης Χημικού ή Βιολογικού Ατυχήματος (CBIRF) θα φτάσουν στην Ιαπωνία την Παρασκευή.

Η ομάδα αυτή, εκπαιδευμένη να εντοπίζει χημικούς παράγοντες και να παρακολουθεί τα επίπεδα ραδιενέργειας, δεν θα συμμετάσχει στις προσπάθειες σταθεροποίησης των αντιδραστήρων του εργοστασίου της Φουκουσίμα.

«Θα βοηθήσουν τους Ιάπωνες αξιωματούχους με τις γνώσεις τους στη ραδιολογία και αν χρειαστεί και τις ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις στον τομέα της ιατρικής, της επιμελητείας και των επικίνδυνων υλικών» διευκρίνισε Αμερικανός στρατιωτικός.

Την Παρασκευή, επίσης, έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου του Ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Καν με θέμα τον προϋπολογισμό, όμως εκτιμάται πως θα κάνει δηλώσεις και για την πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα.

Χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας στην Κίνα

Σχεδόν σε όλη την Κίνα έχει ανιχνευτεί ραδιενέργεια μετά το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία, αλλά τα επίπεδά της είναι πολύ χαμηλά και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσιο υγεία, ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση.

Ραδιενέργεια έχει ανιχνευτεί σε όλες τις πολυπληθείς επαρχίες της βόρειας, ανατολικής και νότιας Κίνας, διευκρίνισε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πολύ μικρά ποσοστά ιωδίου 131 και καισίου 137 και 134 από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα σε αρκετές επαρχίες αλλά και στο Πεκίνο. 

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι τιμές είναι πολύ μικρές, δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και δεν απαιτείται η λήψη προληπτικών μέτρων.
Η Κίνα απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα τις εισαγωγές φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντων και ψαριών από τις περιοχές κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, news.in.gr, με πληροφορίες από Reuters, Γαλλικό

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ