Από που αντλεί την δύναμή του ο Καντάφι

Ο Μουαμάρ Καντάφι έχει επαρκή στρατιωτική και οικονομική ισχύ για να υπερασπιστεί την επί 41 έτη εξουσία του, γεγονός που ανεβάζει τις πιθανότητες να εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο η πολιτική επανάσταση εναντίον του Λίβυου ηγέτη.

Αναλυτές δηλώνουν ότι ο Καντάφι θα μπορούσε να προσκαλέσει δυνάμεις ατάκτων – στους οποίους περιλαμβάνονται μισθοφόροι, μαχητές που έχουν εκπαιδευθεί από πολύ μικρή ηλικία και πολιτοφύλακες υπό την διοίκηση του γιού του Καντάφι, Χαμίς – οι οποίες θα παλέψουν για να κρατήσουν τον έλεγχο σε ένα επαρκές τμήμα της χώρας και στα πετρελαϊκά κοιτάσματα ώστε να διατηρηθεί ο Καντάφι στην εξουσία.


Κατά συνέπεια, αν και η ανατροπή Καντάφι δεν μπορεί να αποκλειστεί, πρέπει να αναγνωριστεί ότι χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες από την εξέγερση των τελευταίων εβδομάδων που οδήγησαν στην ανατροπή των καθεστώτων της Τυνησίας και της Αιγύπτου.

Ο Crispin Hawes, σύμβουλος για θέματα ενέργειας και ειδικός για θέματα που αφορούν την Λιβύη, δηλώνει: «Μην υποτιμάτε την ικανότητα του ανδρός να παραμείνει στην εξουσία με νύχια και με δόντια. Η κατάσταση δεν είναι σαν εκείνη της Αιγύπτου όπου υπήρχε ένας στρατάρχης που γύρισε και είπε «κοίτα φίλε… ο χρόνο σου στην εξουσία τελείωσε».


Ενώ όλοι οι αναλυτές επισημαίνουν όσο δύσκολο είναι να εκτιμήσει κανείς όσα συμβαίνουν στην Λιβύη, αρκετοί δηλώνουν ότι ο Κνατάφει φαίνεται πως έχει ακόμη δυνάμεις Δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι αντεπιτέθηκαν την Πέμπτη στην πόλη Μισουράτα, σε απόσταση 200 χλμ από την Τρίπολη, η οποία νωρίτερα είχε περιέλθει στα χέρια των αντικαθεστωτικών.

Οι διεθνείς ανησυχίες παράλληλα, εστιάζονται στα χημικά όπλα του Καντάφι εκ των οποίων κάποια – αλλά όχι όλα – καταστράφηκαν βάσει της συμφωνίας που έκανε με την κυβέρνηση Μπους.


Οι αναλυτές προειδοποιούν επίσης για τους ένοπλους υποστηρικτές του καθεστώτος, όπου περιλαμβάνονται και απλοί στρατιώτες αλλά και πολιτοφύλακες της 32ης Ταξιαρχίας, υπό την ηγεσία του πέμπτου γιου του Καντάφι, Χαμίς.


Αμερικανοί διπλωμάτες αναφέρουν μάλιστα η «Ταξιαρχία Χαμίς», η μονάδα ειδικών δυνάμεων, έχει αναλάβει τον ρόλο της μονάδας προστασίας του καθεστώτος. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει τηλεγράφημα ημερομηνίας Μαρτίου 2009, το οποίο δημοσιεύθηκε από το WikiLeaks και έχουν στην διάθεσή τους και οι Financial Times. Αργότερα εκείνη την χρονιά, περιέγραψαν την Ταξιαρχία Χαμίς ως «την πιο καλά εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη μονάδα του στρατού της Λιβύης»


Τον Δεκέμβριο του 2009 οι διπλωμάτες αναφέρουν ότι έγινε μία πρόταση στον Χαμίς να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να επισκεφθεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις.


Ειδικοί στα θέματα της Λιβύης αναφέρουν ότι ο Καντάφι έχει επίσης πολίτες παραστρατιωτικούς και Αφρικανούς μισθοφόρους, οι οποίοι εδώ και καιρό αποτελούν βασικό τμήμα της αμυντικής του στρατηγικής.


Τα τελευταία χρόνια, ο Καντάφι είχε στενή εμπλοκή με την πολιτική κατάσταση σε αρκετές χώρες της Αφρικής όπου υπήρξαν αιματηρές συγκρούσεις. Στην Λιβύη εκπαιδεύθηκαν οι μαχητές του Charles Taylor στην Λιβερία που τώρα δικάζεται για εγκλήματα πολέμου.


Ο Ashur Shamis, αντικαθεστωτικός Λίβυος δημοσιογράφος με έδρα στο Λονδίνο, αναφέρει ότι ο Καντάφι έχει επίσης μία μονάδα – με την ονομασία Γενίτσαροι – που στρατολογήθηκαν σε πολύ μικρή ηλικία με όρκους πίστης στον ηγέτη τους.


Ο κ. Shamis συμπληρώνει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ανατροπής του Καντάφι περιπλέκεται και από την γεωγραφική διάταξη της χώρας, καθώς οι δρόμοι προς την πρωτεύουσα Τρίπολη σε μεγάλα τμήματα περνούν από την έρημο με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε επιθέσεις από αέρος.


«Έχει την δύναμη και την θέληση να χρησιμοποιήσει αυτή την δύναμη και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο» δηλώνει ο κ. Shamis και συμπληρώνει «εάν δεν αλλάξει κάτι, θα οδηγηθούμε σε πόλεμο».


Στο οικονομικό μέτωπο, το καθεστώς έχει χάσει σημαντικό έδαφος καθώς η εξέγερση έχει αναγκάσει πολλές ξένες επιχειρήσεις να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους. Φαίνεται όμως, ότι ο Καντάφι έχει ακόμη τον έλεγχο σημαντικών περιοχών, πλούσιων σε ενεργειακά κοιτάσματα, όπως τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο δυτικό τμήμα της χώρας.


Ο Καντάφι θα μπορούσε να τα καταφέρει και με μειωμένες ενεργειακές εξαγωγές, αναφέρουν οι αναλυτές, ειδικότερα καθώς έχει μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα μέσω των επενδύσεων που έχει χτίσει στην Ιταλία, την Βρετανία και άλλες χώρες.


Απειλή στην εξουσία του ενδεχομένως να αποτελέσουν κινήσεις κυρώσεων ή παγώματος των περιουσιακών στοιχείων και βεβαίως εάν οι αυτομολήσεις των στρατιωτών πάρουν εκτάσεις μαζικού κύματος.


ΠΗΓΗ: FT.com
''Τhe New Daily Mail''
Newsroom

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης