Γ. Ομήρου: Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου

Τους λόγους για τους οποίους η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι η Κύπρος πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», αναπτύσσει, σε συνέντευξή του στην ημερήσια Κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή», ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιαννάκης Ομήρου. 

«Η ένταξή της στην Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της Ε.Ε. θα αναδείξει το ρόλο της στην περιοχή, στην Ευρώπη και τον κόσμο, και θα ενισχύσει τα απολιτικά και διπλωματικά της ερείσματα», υπογραμμίζει ο κ. Ομήρου. 

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ χαρακτηρίζει ως μύθο και «παραμύθια της Χαλιμάς», την άποψη ότι αν μπούμε στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» θα είμαστε υπόχρεοι να παραχωρούμε διευκολύνσεις στο ΝΑΤΟ ή ακόμα και στην Ε.Ε. για επεμβάσεις σε γειτονικές χώρες. 

«Τα περί συμμετοχής σε επιδρομικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ είναι μόνο για τους αφελείς και τους απληροφόρητους», υπογραμμίζει. Ταυτοχρόνως, τονίζει το γεγονός ότι αν η Τουρκία ασκήσει βέτο, θα ενισχυθεί η πολιτική και διπλωματική μας θέση και θα μπορούμε να είμαστε πολύ πιο πειστικοί, όταν θ’ αποφασίσουμε να ασκήσουμε βέτο στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στον ενταξιακό διάλογο Τουρκίας-Ε.Ε. «Τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου», σημειώνει ο Γιαννάκης Ομήρου», διαμηνύοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία επιβάλλεται να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Ασφάλειας.

Όπως ξεκαθαρίζει, ο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», προϋπόθεση για να συμμετάσχει η Κύπρος πλήρως στην Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Άμυνας και Ασφάλειας, δεν είναι προθάλαμος του ΝΑΤΟ, αλλά σε αυτόν τον Οργανισμό μετέχουν οι ουδέτερες χώρες της Ευρώπης. 

Στην Κοπεγχάγη, το Δεκέμβριο του 2002, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο άναψε οριστικά το φως για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπήρξε, ωστόσο, μια «ουρά» και φαίνεται ότι είναι αυτή που μας εμποδίζει μέχρι σήμερα να συμμετάσχουμε ανεμπόδιστα στις διεργασίες για το σύστημα ασφάλειας της Ευρώπης. Πώς ακριβώς ήταν τα πράγματα;


Στην απόφαση του Συμβουλίου στην Κοπεγχάγη το 2002, Κύπρος και Μάλτα δεν θα είχαν δικαίωμα πλήρους συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Συλλογικό Σύστημα Ασφάλειας, έναν εκ των βασικών πυλώνων της Ε.Ε. όπως αποφάσισε το Συμβούλιο του Μάαστριχτ το 1993, επειδή ούτε η Κύπρος ούτε η Μάλτα είναι μέλη του ΝΑΤΟ ή του «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη». 

Αν δεν έμπαινε αυτή η «ουρά» στην απόφαση του Συμβουλίου της Κοπεγχάγης, οι σημερινές συζητήσεις στην Κύπρο δεν θα γίνονταν. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετείχε πλήρως στο Ευρωπαϊκό Συλλογικό Σύστημα Ασφάλειας από την 1η Μαΐου 2004, όπως συμβαίνει με όλες τις άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. Όλα αυτά που ακούγονται και γράφονται, και που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, δεν θα είχαν θέση.

Η συμμετοχή της χώρας μας είναι τόσο απλή ή μήπως αυτό δημιουργεί εξαρτήσεις στην Κύπρο σε κατοπινές δράσεις, με τις οποίες μπορεί να διαφωνεί;


Τα πράγματα είναι απλά. Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, σε συνδυασμό με μια Κοινή Εξωτερική Πολιτική της Ένωσης, είναι ο μόνος τρόπος για να μπορεί η Ευρώπη να έχει ισχυρή φωνή στις διεθνείς υποθέσεις και κυρίως να απεξαρτηθεί από την προσπάθεια κηδεμόνευσης από τις ΗΠΑ. Αυτή είναι μια πρώτη αλήθεια απέναντι στη μυθοπλασία ότι το Ευρωπαϊκό Συλλογικό Σύστημα Ασφάλειας είναι υπηρέτης των αμερικανικών συμφερόντων.


Σε ποιες επιχειρησιακές δραστηριότητες της Ε.Ε. μπορεί να συμμετέχει η Κύπρος, αν κάποτε γίνει μέλος του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη;


Η ένταξη της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Συλλογικό Σύστημα Ασφάλειας θα σημαίνει απλώς τη δυνατότητα και όχι την υποχρέωση να παίρνει μέρος στις εξής επιχειρησιακές δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφάλειας, τις αποκαλούμενες και τύπου «πέτεσμπεργκ». 1. Επιχειρήσεις διάσωσης και έρευνας. 2. Επιχειρήσεις ανθρωπιστικές. 3. Επιχειρήσεις αποκατάστασης της ειρήνης, μόνο κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μετέχουν οι ουδέτερες χώρες


Ναι, αλλά ίσως κάποτε, όπως φοβάται το ΑΚΕΛ, υποχρεωθούμε να συμμετάσχουμε σε επιδρομικές επιχειρήσεις, που σχεδιάζει το ΝΑΤΟ. Π.χ. αποστολή στρατευμάτων στις γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής όταν υπάρχουν προβλήματα…


Τα περί συμμετοχής σε επιδρομικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ είναι μόνο για τους αφελείς και τους απληροφόρητους. Ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη, προϋπόθεση για να συμμετάσχει η Κύπρος πλήρως στην Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Άμυνας και Ασφάλειας, δεν είναι προθάλαμος του ΝΑΤΟ, όπως αναληθώς λέγεται και γράφεται. 

Σε αυτόν τον Οργανισμό μετέχουν οι ουδέτερες χώρες της Ευρώπης, που ούτε καν διανοούνται να συμμετάσχουν σε οποιονδήποτε στρατιωτικό συνασπισμό. Ελβετία, Αυστρία, Φινλανδία, Σουηδία, αλλά και χώρες εκτός Ε.Ε., φίλες χώρες, όπως η Ρωσία, η Αρμενία και η Σερβία. Είναι σοβαρό να λέγεται ότι η Ελβετία, χώρα με αυστηρή ουδετερότητα από την περίοδο πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ;

Τι προέβλεπε το σχέδιο Ανάν για το σύστημα ασφάλειας της περιοχής μας;


Στο Σχέδιο Ανάν, κατ’ απαίτηση της Τουρκίας, υπήρξε ολόκληρο άρθρο που απαγόρευε εσαεί τη συμμετοχή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Συλλογικό Σύστημα Ασφάλειας, εκτός αν θα το επέτρεπε η Τουρκία. Αλήθεια, γιατί δεν σχολιάζουν αυτήν την αναφορά στο Σχέδιο Ανάν, οι πολέμιοι της ένταξης της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη;

«Μύθος και παραμύθια της Χαλιμάς»


Πώς απαντάτε σε όσους είπαν στη Βουλή ότι η χώρα μας, λόγω μεγέθους, δεν μπορεί να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη όταν συμμετέχει σε τέτοιους οργανισμούς ή προγράμματα;


Η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα, αντιμετωπίζει πρόβλημα ξένης στρατιωτικής κατοχής και έχει απόλυτη ανάγκη συμμετοχής σε όλους τους πυλώνες των ευρωπαϊκών πολιτικών. Η Κύπρος βρίσκεται σε μια κρίσιμη γεωστρατηγική και γεωπολιτική θέση. Η ένταξή της στην Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της Ε.Ε. θα αναδείξει το ρόλο της στην περιοχή, στην Ευρώπη και τον κόσμο και θα ενισχύσει τα απολιτικά και διπλωματικά της ερείσματα.


Με την αποδοχή της τυχόν αίτησής μας η χώρα μας θα είναι υποχρεωμένη να υπακούει σε όλες τις στρατιωτικές εντολές του ΝΑΤΟ, οργανισμό με τον οποίο η Ε.Ε. έχει σχέση συμμαχίας…

Είναι μύθος και «παραμύθια της Χαλιμάς» ότι αν μπούμε στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη θα είμαστε υπόχρεοι να παραχωρούμε διευκολύνσεις στο ΝΑΤΟ ή ακόμα και στην Ε.Ε. για επεμβάσεις σε γειτονικές χώρες. Τίποτα απολύτως δεν θα μας υποχρεώνει, ούτε εμάς ούτε οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος να παραχωρεί υποδομές ή να συμμετέχει σε επιχειρήσεις εναντίον γειτονικών ή μη χωρών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να μένει μαρμαρωμένη στο παρελθόν
 

Πώς απαντάτε στο ΑΚΕΛ, που δεν θέλει εμπλοκή της Κύπρου σε στρατιωτικές δράσεις; 


Η Κύπρος, μετά και την αίτηση της Μάλτας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, θα παραμείνει η μόνη χώρα της Ε.Ε. εκτός αυτού του βασικού ευρωπαϊκού πυλώνα. Είναι αυτό εξυπηρετικό των εθνικών μας συμφερόντων; Έχουν λάθος οι υπόλοιπες 26 χώρες μέλη της Ε.Ε. και είμαστε εμείς οι ορθοί;

Κι αν η Τουρκία τελικά ασκήσει βέτο, προς τι η σύγκρουση στη Βουλή και η ανάδειξη του θέματος ως μείζονος; Ερίζουμε, δηλαδή, για κάτι που δεν μπορεί να γίνει;


Ναι, η Τουρκία έχει βέτο στην ένταξή μας στο Ευρωπαϊκό Συλλογικό Σύστημα Ασφάλειας. Ορθόν. Από πότε έχουμε συμφιλιωθεί με τις βουλές της κατοχικής Τουρκίας; Αν η Τουρκία ασκήσει το βέτο θα ενισχυθεί η πολιτική και διπλωματική μας θέση. Θα μπορούμε να είμαστε πολύ πιο πειστικοί όταν θα αποφασίσουμε να ασκήσουμε βέτο στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στον ενταξιακό διάλογο Τουρκίας - Ε.Ε.

Γιατί τώρα επιβάλλεται να γίνει αίτηση και δεν έγινε νωρίτερα; 


Τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, που οι συζητήσεις για τα θέματα άμυνας και ασφάλειας μπήκαν πιο έντονα στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Η Κυπριακή Δημοκρατία επιβάλλεται να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Ασφάλειας. 

Μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει με κινηματογραφική ταχύτητα, που η ιστορία γράφεται με ασύλληπτους ρυθμούς, η Κύπρος δεν μπορεί να μένει μαρμαρωμένη στο παρελθόν. Η πλειοψηφήσασα συλλογική βούληση της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως αποτυπώθηκε στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε πρόσφατα από το Σώμα, μπορεί ν' αποτελέσει την αφορμή για μια νέα προσέγγιση του θέματος, μακριά από δογματισμούς και αγκυλώσεις.
 
Άδωνης Παλληκαρίδης

http://www.sigmalive.com/simerini

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης