ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Οι "κάτοικοι του δάσους"...


Στις παρυφές του λιμανιού, της πόλης και της ανθρωπιάς, ένα δασωμένο βουνό. Στα «σωθικά» του, πάνω από 600 παράνομοι μετανάστες περιμένουν τη σειρά τους για να ανέβουν κρυφά σε ένα φορτηγό με προορισμό την Ιταλία και την «Ευρώπη». Ελάχιστοι τα καταφέρνουν, οι περισσότεροι εγκλωβίζονται για μήνες ζώντας σε πρωτόγονες συνθήκες και υποβαθμίζοντας την περιοχή. 


Στην Ηγουμενίτσα η αδιαφορία της κεντρικής διοίκησης και η ανικανότητα των τοπικών αρχών παγιώνουν σταδιακά μια απάνθρωπη και επικίνδυνη κατάσταση.Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι περισσότεροι «κάτοικοι του δάσους», που κατάγονται κυρίως από Αφγανιστάν, Ιράκ, Σομαλία, Αλγερία, Ιράν, Ερυθραία κ. ά., προσπαθούν να παραμείνουν στην αφάνεια.

Αρκετοί κατεβαίνουν και περιφέρονται στην πόλη της Ηγουμενίτσας ζητιανεύοντας ή ψάχνοντας μέσα σε κάδους σκουπιδιών για να φάνε. Οσοι μένουν στο βουνό, επισκευάζουν τις καλύβες τους με πεταμένα ή κλεμμένα υλικά (έχει δημιουργηθεί μια μικρή παραγκούπολη), μαγειρεύουν σε υπαίθριες φωτιές, παίζουν μπάλα ή τάβλι.

Το απόγευμα είναι η ώρα της προσευχής. Μετά ξεκινάει το κυνήγι της ελπίδας. Τα φορτηγά που πλησιάζουν προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με προορισμό την Ιταλία περικυκλώνονται από μετανάστες, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανέβουν, να εισχωρήσουν στις καρότσες, κάτω από τα σασί ακόμα και στις καμπίνες, για να περάσουν το τελωνείο και να επιβιβαστούν σε κάποιο από τα πλοία.

Αλλοι επιχειρούν να περάσουν τα συρματοπλέγματα του λιμανιού για να μπουν απευθείας στα πλοία ή να κολυμπήσουν και να σκαρφαλώσουν πάνω στην άγκυρα. Οι οδηγοί των φορτηγών, που συχνά τραυματίζονται στην προσπάθειά τους να τους απωθήσουν, ζουν με τον φόβο του σοβαρού τραυματισμού κάποιου μετανάστη. Αστυνομία και λιμενικό με δυσκολία επιβάλλουν την τάξη με τις ελλιπείς δυνάμεις τους.

Επειτα από ώρες άκαρπων προσπαθειών, τα ξημερώματα, απελπισμένοι και οργισμένοι, οι μετανάστες ορμούν μαζικά κατά των φορτηγών και των ένστολων. Το «ραντεβού» ανανεώνεται για το επόμενο βράδυ.Ελάχιστοι καταφέρνουν να περάσουν απέναντι. Εκεί τους περιμένουν οι ιταλικές αρχές που σκανάρουν τα φορτηγά με κάμερες θερμικής απεικόνισης και επιστρέφουν στην Ελλάδα όποιον λαθραίο εντοπίσουν.

Τέτοιο μηχάνημα ετοιμάζεται να αγοράσει και ο τοπικός οργανισμός λιμένος. Κατά τη διάρκεια του 2010 οι Ιταλοί έστειλαν πίσω στην Ηγουμενίτσα 1.135 άτομα από τους οποίους 404 Αφγανοί, 205 Ιρακινοί, 160 κατά δήλωσή τους Παλαιστίνιοι κ. ά. Πολύ λιγότεροι κατάφεραν να φύγουν συγκριτικά με άλλες χρονιές, καθώς το λιμενικό έχει λάβει αυστηρές εντολές να ελέγχει διεξοδικά όλα τα ύποπτα φορτηγά.

Μετανάστες εντοπίζονται ακόμα και μέσα στις πιο απίθανες κρύπτες που φτιάχνουν οι δουλέμποροι σε φορτηγά, συχνά σε μισολιπόθυμη κατάσταση. «Πολλοί από αυτούς θα είχαν πεθάνει σίγουρα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αν δεν τους είχαμε βρει» σχολιάζει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Γιώργος Παναγιώτου, επικεφαλής Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών. Συνολικά πέρυσι η αστυνομία της Ηγουμενίτσας συνέλαβε 2.195 παράνομους μετανάστες και 136 διακινητές.

Eθνοτικές ομάδες

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι αρχές, οι «κάτοικοι του δάσους» είναι χωρισμένοι ανά εθνοτικές ομάδες, γεγονός που καθορίζει το σημείο του δάσους που μένουν και ποια θέση του λιμανιού θα χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο.

Η κάθε ομάδα έχει έναν «αρχηγό», ο οποίος -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- βρίσκεται σε προνομιακή θέση και δεν σκοπεύει να φύγει από την Ελλάδα. Εχουν καταγραφεί τουλάχιστον δύο γενικευμένες συρράξεις ανάμεσα σε τέτοιες ομάδες, κατά τις οποίες προκλήθηκαν φθορές σε καταστήματα της περιοχής και τρομοκρατήθηκε ο ντόπιος πληθυσμός.

Στην πρώτη περίπτωση εκτιμάται ότι αιτία ήταν η μοιρασιά των ορμητηρίων. Στη δεύτερη, ομάδα Αλγερινών επιτέθηκε σε Σομαλούς, όταν κάποιοι από τους δεύτερους προέβησαν σε κλοπές. «Προσπαθούν να μην προκαλούν την κοινή γνώμη, γι' αυτό δεν υπάρχει αύξηση της βαριάς εγκληματικότητας», σημειώνει τοπικός αξιωματικός.

Τους τελευταίους μήνες έχει καταγραφεί στην περιοχή ένας βιασμός, ενώ έχουν σημειωθεί δύο ένοπλες επιθέσεις κατά μεταναστών.

Οι «κάτοικοι του δάσους»

«Από το βουνό φαίνεται ο δρόμος, τα φορτηγά που έρχονται, τα καράβια, η Ευρώπη». Κρυμμένοι μέσα στο δάσος πάνω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας εκατοντάδες αλλοδαποί από την Αφρική και την Ασία έχουν στήσει τις παράγκες τους.


Εκεί ζουν. Μερικοί φαίνονται από τον δρόμο, άλλοι γίνονται αντιληπτοί μόνο από τον καπνό της φωτιάς που ανάβουν για να μαγειρέψουν. «Σήμερα έχουμε κοτόπουλο με πατάτες. Μας τα έδωσε μια κυρία», μας λέει ένας Αλγερινός την ώρα που ανακατεύει το φαγητό μέσα στην κατσαρόλα.

Πάνω στα δέντρα υπάρχουν απλωμένα ρούχα, ενώ όλο το μέρος είναι γεμάτο σκουπίδια και αποφάγια. «Τρώμε ό, τι βρίσκουμε στα σκουπίδια και ό, τι μας δίνουν», συμπληρώνει. Μαθαίνουμε πως γίνονται ακόμα και συμπλοκές για ένα «καλό» σκουπιδοτενεκέ, κοντά σε εστιατόριο ή φούρνο.

Οι πιο «φτωχοί» είναι οι Σομαλοί, οι οποίοι όταν πίνουν δημιουργούν φασαρίες, πολλοί έχουν γίνει αλκοολικοί. Προσφάτως έχουν αρχίσει να πίνουν και Κούρδοι.

«Συγγνώμη για όλα, δεν θέλω να σας δημιουργώ προβλήματα. Θέλω να φύγω, να δουλέψω στη Γαλλία. Δεν μπορώ να γυρίσω στην πατρίδα μου. Ξέρετε αν έχουν κάποιο σχέδιο για μας; Πώς να φύγουμε; Πού να πάμε;».

Μην μπορώντας να δώσουμε απαντήσεις στα ερωτήματά τους, αφήνουμε πίσω μερικά πακέτα τσιγάρα (είδος πολυτελείας για τους μετανάστες) και απομακρυνόμαστε από το δάσος που φιλοξενεί εκατοντάδες εξαθλιωμένους που ελπίζουν μια μέρα να φτάσουν στην Ευρώπη.

 http://epirusgate.blogspot.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ