ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Θα είμαστε στη διάθεσή της νέας Δημοτικής Αρχής

Φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά αφήνοντας ένα Δήμο συγκροτημένο και εύρωστο

Την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς επέλεξε ο κ. Πάνος Οικονομίδης για να κάνει τη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, την τελευταία που είχε μαζί τους, στο γραφείο του, ως Δήμαρχος Άρτας, δύο μέρες προτού παραδώσει το δημαρχείο στο διάδοχό του τον κ. Παπαλέξη.

Ο κ. Οικονομίδης, πλαισιωμένος από μέλη της δημοτικής του ομάδας με την οποία είχε νωρίτερα συνάντηση, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του έντυπου και του ηλεκτρονικού τύπου για τη μακρόχρονη συνεργασία που είχαν μαζί στη διάρκεια της οχταετίας όπου ο συνδυασμός «Αρτινών Πολιτεία-Μέλλον για όλους» με επικεφαλής τον ίδιο ήταν στο τιμόνι του Δήμου.


«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας, ένα μεγάλο ευχαριστώ και στις πιο σκληρές κριτικές. Αντέξαμε, δεν ανοίξαμε πόλεμο με τα ΜΜΕ. Ξέραμε ότι είναι προτιμότερο ο Τύπος να υπερβάλλει παρά να σιωπά» τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Οικονομίδης αναφέρθηκε στο έργο που παρήγαγε αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Δημοτική Αρχή αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα σε ζητήματα της καθημερινότητας όπως είναι η καθαριότητα και τα οποία όπως είπε, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν αν δεν αλλάξει η νοοτροπία και η κουλτούρα της τοπικής κοινωνίας.

Ευχαρίστησε επίσης τους εργαζόμενους του δήμου, τους συνεργάτες του και την τοπική κοινωνία που εμπιστεύθηκε επί δύο τετραετίες τις τύχες του Δήμου στα χέρια της Δημ. Αρχής. «Σε μεγάλο βαθμό πέρα απ’ τις αστοχίες μας νομίζω ότι ανταποκριθήκαμε και έχω την αίσθηση ότι αυτό θα φανεί στην πορεία των πραγμάτων.

Μια πορεία που ναι μεν εμείς θα είμαστε απόντες από τα δρώμενα εντός Δ.Σ. με την έννοια της λήψης των αποφάσεων, αλλά θα είμαστε παρόντες ανά πάσα ώρα και στιγμή με τα όσα διαδραματίζονται στην εξέλιξη του νέου θεσμικού πλαισίου. Πιστεύω ότι θ’ αναδειχθούν ελλείψεις και προβλήματα τα οποία όμως μπορούν να συμπληρωθούν και να αντιμετωπιστούν.

Εκείνο που απαιτείται είναι η Αυτοδιοίκηση να δείξει και να αποδείξει στο σύνολό της ότι έχει τη δυνατότητα και τον τρόπο και την εμπειρία να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο του νέου θεσμικού πλαισίου ως εργαλείο ανάπτυξης. Εάν δεν το καταφέρει μην ψάχνουμε αλλού να βρούμε ευθύνες. Οι ευθύνες θα είναι σε μας του ίδιους που διαχειριζόμαστε το νέο θεσμικό πλαίσιο από την πρώτη μέρα της εφαρμογής του. Καλούμαστε να αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι των εξελίξεων» τόνισε ο κ. Οικονομίδης.

Είπε ότι οι συναντήσεις με τη δημοτική του ομάδα θα συνεχιστούν. «Μετά από 2-3 μήνες αφού χαλαρώσουμε λιγάκι και ηρεμήσουμε, θα αποφασίσουμε τι και πώς έχουμε να κάνουμε στην πορεία των πραγμάτων.

Ένα πρώτιστο καθήκον όμως είναι το να υπερασπιστούμε το έργο μας. Κι ένα δεύτερο καθήκον που αναφέρθηκα στους συναδέλφους,είναι ότι σε όλη αυτή την πορεία έως ότου η νέα δημοτική αρχή δώσει δείγματα της δουλειάς της εμείς αφενός είμαστε στη διάθεσή της για να ενημερώσουμε και αφετέρου δεν επιτρέπεται σε μας που ξέρουμε τι δυσκολίες έχει η Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα τώρα, να κάνουμε κριτική.

Θα αφεθεί ένα μεγάλο διάστημα να δώσει τα δείγματα δουλειάς της και βέβαια στο διάστημα αυτό εάν κι εφόσον πρέπει να υπερασπιστούμε το έργο μας θα το κάνουμε και δια ζώσης και με αρθρογραφίες αλλά και με την παρουσία μας στα δημοτικά συμβούλια».

Ο κ. Οκονομίδης στην αρχή των δηλώσεών του τόνισε: «Εγώ και οι συνεργάτες μου δουλέψαμε σκληρά σε πολλές κατευθύνσεις και κυρίως για να ορθοποδήσουμε ένα Δήμο ο οποίος δεν ήταν και στα καλύτερά του.

Υπήρχε ένα τεράστιο άνοιγμα στα οικονομικά του, υπήρχε μια εσωτερική λειτουργία που δεν τιμούσε κανέναν απ’ τους εργαζόμενους και βέβαια με τις σύγχρονες εξελίξεις καταφέραμε να ανταποκριθούμε σ’ ένα τεράστιο έργο που παρήχθη, με τις αστοχίες μας, με τις ελλείψεις μας, με μερικές φορές και λάθος σκέψεις αλλά σκέψεις τις οποίες επανατοποθετούσαμε μέσα από τη διαδικασία Δ.Σ. του οποίου πάνω από το 90% των αποφάσεων ήταν ομόφωνες».

Και συνέχισε: «Φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά αφήνοντας ένα Δήμο συγκροτημένο, εύρωστο κι ένα Δήμο που η λειτουργία του, ευελπιστούμε, μέσα απ’ τις προσπάθειες που θα καταβάλει και η νέα Δημοτική Αρχή να συνεχίσει και να επαυξήσει την αποδοτικότητά του είτε σε τομείς που εμείς δεν καταφέραμε αυτό που θα θέλαμε είτε σε νέους τομείς που ανοίγονται -και δεν είναι λίγοι- στα πλαίσια του Καλλικράτειου πλέον διευρυμένου Δήμου της Άρτας.

Η συγκυρία είναι δύσκολη και σκληρή. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι εγώ και οι συνεργάτες μου είμαστε στη διάθεση της νέας Δημοτικής Αρχής όποτε χρειαστεί, οτιδήποτε χρειαστεί, να δώσουμε τις ανάλογες εξηγήσεις, ερμηνείες, απόψεις, γνώμες που ενδεχομένως να ληφθούν υπ’ όψιν, ενδεχομένως να μην ληφθούν υπ’ όψιν.

Στο ισοζύγιο όμως για τη λήψη των όποιων αποφάσεων νομίζουμε ότι η μαρτυρία μας και η εμπειρία των 8 χρόνων θα είναι πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο για τη νέα Δημοτική Αρχή και ευελπιστώ ότι θα την χρησιμοποιήσει αυτή την εμπειρία. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δείγματα αυτής της κατεύθυνσης αλλά ο χρόνος είναι μπροστά».

Οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής στα 8 χρόνια καθημερινά «ήταν με αίμα και ιδρώτα» ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Δήμαρχος. «Με το καλέμι χτίζαμε βήμα το βήμα σε πολλά επίπεδα καταφέρνοντας να προσεγγίσουμε τα 90 εκατομ. έργα σε εκταμίευση ακόμα κι από το ΕΣΠΑ.

Έχουμε περίπου 20 εκατομ. στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που άλλοι δήμοι δεν το ΄χουν ακουμπήσει ακόμα εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις και έργα που υλοποιούνται και αναμένονται να ξεκινήσουν να υλοποιηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα. Εγκαταλείπουμε στη νέα Δημοτική Αρχή μια σωρεία μελετών που είτε εντάχθηκαν σε έργα που υλοποιήθηκαν είτε είναι σε αναμονή για να ενταχθούν.

Ένα πλούσιο υλικό που μπορούν αναλόγως των δράσεων απ’ το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που θα εξελίσσεται, να τις χρησιμοποιήσουν και δημιουργώντας τον ανάλογο φάκελο να διεκδικήσουν τη χρηματοδότησή τους».

Ο κ. Οικονομίδης προχώρησε και σε δύο ανακοινώσεις που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος και με την προσφορά υλικού σε απόρους.

«Έχουμε ήδη εφαρμόσει από διετίας το διπλογραφικό σύστημα στα ζητήματα του οικονομικού επιπέδου. Είμαστε απ’ τους ελαχιστότατους δήμους στη χώρα που εφαρμόζουν διπλογραφικό σύστημα» τόνισε.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι πρόσφατα ο δήμος είχε συνεργασία με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός η οποία προχώρησε στην αποστολή ενός τεράστιου όγκου υλικού σε είδη ρουχισμού, φούτερ, μπλουζάκια και άλλο αθλητικό υλικό προκειμένου να δοθούν σε άπορους. Ο Δήμος μεταβίβασε το υλικό αυτό στο Γηροκομείο για να διαμοιράσει το ρουχισμό σε άπορους, νέους και ηλικιωμένους, μέσα από το οργανωμένο δίκτυο που διαθέτει.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμη στο έργο απορροής των ομβρίων της λεκάνης της Βαλαώρας τονίζοντας ότι στη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων που όλη η Ελλάδα πνιγόταν η Άρτα δεν είχε κανένα πρόβλημα.

«Αυτό είναι ένα τεράστιο έργο που ίσως κανείς δεν το πήρε χαμπάρι ότι έγινε γιατί έγινε ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της αποχέτευσης για τη Βαλαώρα όπου τα λύματα το 2002 βγαίνανε στους δρόμους και στις κρεβατοκάμαρες των κάτω σπιτιών απ’ τα πάνω σπίτια και ταυτόχρονα με την αντικατάσταση των σωλήνων αμιάντου και όποιες άλλες παρεμβάσεις έγιναν στο κομμάτι της Βαλαώρας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους τομείς της Καθαριότητας και του Πολιτισμού. «Επιμένουν όλοι και είναι τεράστιο το πρόβλημα κι εμείς δεν φέραμε καλά αποτελέσματα στο επίπεδο της καθημερινότητας όσον αφορά την καθαριότητα. Το ‘καλά αποτελέσματα’ είναι σχετικό. Αν κανείς δει τι υπάρχει ως αιτιατό αυτής της υπόθεσης, θα βάλει στόλος, ανθρώπινο δυναμικό, πολίτες.

Στο πρώτο κομμάτι αντικαταστήσαμε συνολικά σχεδόν όλο το στόλο με 6-7 νέα απορριμματοφόρα διπλάσιας και τριπλάσιας χωρητικότητας. Στο ανθρώπινο δυναμικό δεν κάναμε ούτε μια πρόσληψη παρά μόνο 2-3 μετατάξεις κι αυτό γιατί η οικονομική συγκυρία ήταν τραγικά δύσκολη και η πολιτική συγκυρία δεν μας το επέτρεπε.

Και το τρίτο είναι η συμπεριφορά από πλευράς πολιτών όσον αφορά τις συνήθειές τους και είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει και η νέα Δημοτική Αρχή να το δει. Απ’ την άλλη μεριά όμως δεν έχει μετρήσει κανείς την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, ένα έργο τεράστιας σημασίας για την Άρτα όπου 500.000 τόνοι σκουπιδιών αποκαταστάθηκαν με τον πιο σύγχρονο τρόπο, με εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού, με εργοστάσιο απορρόφησης διοξινών, με χώρους θέασης, με δεντροφυτεύσεις, με ασφαλτοστρώσεις.

Απ’ την άλλη μεριά είναι η εφαρμογή του συστήματος ανακύκλωσης. Παρόλο που καταφέραμε να πάρουμε ένα μόνο απορριμματοφόρο ειδικό για την ανακύκλωση, απλώσαμε 300 κάδους και με ελλιπέστατο προσωπικό που έδινε μάχη στο κομμάτι της ανακύκλωσης συλλέγονταν 5,5 τόνοι ημερησίως». Τόνισε ότι η διαχείριση του ΧΑΔΑ θα πρέπει να ‘ρθει στην ευθύνη του διευρυμένου Δήμου της Άρτας και ο νέος Δήμαρχος θα πρέπει να το διεκδικήσει αυτό.

Στο κομμάτι του Πολιτισμού ο κ. Οικονομίδης ξεχώρισε την αποκατάσταση του κτιρίου Τζανέτου όπου στεγάζεται ο Π.Σ. «Μακρυγιάννης», την παραχώρηση στο Μ/Φ Σύλλογο «Σκουφάς» του αέρα του κτιρίου όπου στεγάζεται για να φιλοξενηθεί εκεί η βιβλιοθήκη του συλλόγου και φυσικά τη λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης «Γιάννης Μόραλης» που εγκαινιάστηκε πρόσφατα. «Δημιουργήθηκε ένας χώρος που έλειπε απ’ την πόλη, ένας χώρος που τιμά τον πολιτισμό και τιμά και τους Αρτινούς.

Κυρίως τιμά και την δημοτική ομάδα και εμένα προσωπικά. Μπαίνει κάθετα ένα ζήτημα να διατηρηθεί η λειτουργία της σε επίπεδο υψηλών προδιαγραφών όπως το ξεκινήσαμε» είπε.
Ενώ πρόσθεσε: «Το κομμάτι των Ψαροπλιών είναι το τέταρτο κομμάτι της παρέμβασής μας στο επίπεδο πολιτισμού το οποίο δυστυχώς δεν ευοδώθηκε για τους γνωστούς λόγους.

Κάποια στιγμή θα δώσω στη δημοσιότητα τα έγγραφα της αλληλογραφίας και το τι επιχειρήματα είχε η μία και η άλλη πλευρά, πώς αυτή η εξέλιξη ανεκόπη και νομίζω ότι μαζί με την ανάλογη εξέλιξη που κι εκείνη ανακόπηκε, της δημιουργίας υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Σκουφά, δύο σημαντικά έργα για την πόλη σταμάτησαν και ανεστάλησαν».

Το υπόγειο πάρκινγκ στη Σκουφά θα έδινε λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα το οποίο όπως είπε ο κ. Οικονομίδης, εδράζεται πάνω σε δύο άξονες: την ύπαρξη των ίδιων οδικών αξόνων τα τελευταία 30-40 χρόνια που αφορούν το κέντρο της πόλης και την υπερπληθώρα του αριθμού των αυτοκινήτων. Στους δημοσιογράφους μοιράστηκε και έντυπο με έργα και μελέτες Δήμου Αρταίων περιόδου 2003-2010.

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, θα γίνει η τελετή παράδοσης του Δήμου Άρτας από τον απερχόμενο Δήμαρχο Παναγιώτη Οικονομίδη, στο νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Γιάννη Παπαλέξη. Η τελετή θα γίνει στις 2 το μεσημέρι μετά την καθιερωμένη δοξολογία, στο δημαρχιακό κατάστημα. Την επόμενη μέρα, Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση για την εκλογή προεδρείου του Δ.Σ. και μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης