"Καμπανάκι" της Μέρκελ για το ευρώ

Η κρίση της Ιρλανδίας μπορεί να είναι διαφορετική σε σχέση με εκείνη της Ελλάδας, καθώς στο επίκεντρο βρίσκεται το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα, όμως, είναι το ίδιο ανησυχητική, δήλωσε την Τρίτη η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.

Η ίδια, μάλιστα, χρησιμοποίησε τη φράση «εξαιρετικά σοβαρή» για να περιγράψει την κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει το ευρώ.

Μιλώντας σε συνέδριο της γερμανικής Ομοσπονδιας Εργοδοτών, η καγκελάριος ήταν σαφής: "Αντιμετωπίζουμε μία εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση, σε ό,τι αφορά το ευρώ. Διακυβεύεται το ίδιο το κοινό μας νόμισμα(...) και θα πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα".
"Δεν θέλω να σκιαγραφίσω μία εικόνα δραματική", πρόσθεσε, "επισημαίνω, όμως, ότι πριν από ένα έτος δε μπορούσαμε να φανταστούμε τον δημόσιο διάλογο, που προκλήθηκε την Ανοιξη (σ.σ. : με την ελληνική δημοσιονομική κρίση), αλλά (δε μπορούσαμε να φανταστούμε) και τα μέτρα, που υπήρξε ανάγκη να ληφθούν".

"Πρέπει να συνεχίσουμε να ζητούμε σκληρά μέτρα, με αυστηρές προϋποθέσεις, αλλά θα πρέπει επίσης να υποστηρίξουμε, με σθένος, το ευρώ", σημείωσε η Μέρκελ.

Στη συνέχεια, η καγκελάριος απέδωσε την κρίση του ιρλανδικού προϋπολογισμού "στον προβληματικό τραπεζικό τομέα".

Κάλεσε, δε, "τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχει, στο μέλλον, στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης"(...)"πολύ περισσότερο που ιδιώτες έκαναν πάρα πολλά χρήματα, με την απόκτηση-διάθεση κρατικών ομολόγων"(...). "Οι ιδιώτες δανειστές και στο μέλλον θα πρέπει να συμμετέχουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης".

Την ώρα που η καγκελάριος της Γερμανίας τα έλεγε αυτά, το ευρώ υποχωρούσε στα 1,34 δολάρια, για πρώτη φορά σε δυο μήνες, ενώ αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι αγορές «ψάχνουν πια για τον επόμενο στόχο», εκφράζοντας φόβους για την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε ότι το μέλλον του ενιαίου νομίσματος κρίνεται από την επίλυση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ιρλανδία, η οποία ζήτησε διεθνή βοήθεια.

«Είναι το μέλλον του εναιαίου νομίσματος που διακυβεύεται», τόνισε ο Σόιμπλε ενώπιον βουλευτών. Η Γερμανία, πρόσθεσε, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ιρλανδική κρίση, διαφορετικά «οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τη χώρα μας θα είναι ανυπολόγιστες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης