ΠΡΕΒΕΖΑ: Οι Μουσουλμάνοι ευχαριστούν...

Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της θρησκείας τους την αρχή του Μπαϊράμ τιμούν σήμερα οι Μουσουλμάνοι.

Η προσευχή των περίπου 70 Μουσουλμάνων της Πρέβεζας τελέστηκε το πρωί στην Λαική Αγορά και οι οικονομικοί μετανάστες που ζουν στην περιοχή μας, εκφράζουν για μια ακόμη φορά τις ευχαριστίες τους
τόσο στο Δήμο για την παραχώρηση του χώρου, όσο και στην τοπική κοινωνία για τον σεβασμό που δείχνει στις θρησκευτικές τους συνήθειες.

Μπαϊράμ ή Μπαϊράμι χαρακτηρίζεται γενικά από τους μουσουλμάνους σπουδαία και μεγάλη εορτή που μπορεί να είναι εθνική, πολιτική ή θρησκευτική. Αναφέρονται και στον πληθυντικό μπαϊράμια (τουρκ. μπαϊραμλάρ).

Γενικά πρόκειται για σπουδαίες φεστιβαλικές γιορτές των Μουσουλμάνων. Σημαντικότερες θρησκευτικές εξ αυτών εορτές είναι δύο. Η μία ονομάζεται «Σεκέρ Μπαϊράμι» (= γιορτή των γλυκισμάτων), και η άλλη «Κουρμπάν Μπαϊράμι» (γιορτή των θυσιών).

Η πρώτη γιορτάζεται μετά το τέλος της νηστείας του θρησκευτικού μήνα Ραμαζάν (Ραμαζάνι) και μετά την επίσημη απόφαση του καδή που πιστοποιεί την εμφάνιση της νέας σελήνης. Στη δεύτερη θυσιάζονται ζώα και γιορτάζεται 70 μέρες μετά την πρώτη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης