Κόπηκε η βασική οδός επικοινωνίας ΑΡΤΑΣ-ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Σοβαρά προβλήματα στην οδική επικοινωνία, αλλά και ερωτηματικά δημιουργεί η πτώση της γέφυρας στην θέση "Γιαλό" στο Γκολφάρι της κοινότητας Μυροφύλλου.

Προχθές το βράδυ, τα ορμητικά νερά του Αχελώου παρέσυραν και γκρέμισαν την μισή κατασκευή, στερώντας ολόκληρη την κοινότητα Μυροφύλλου από την σημαντικότερη πρόσβαση στην ΕΟ Τρικάλων – Άρτας.


Η γέφυρα κατασκευάστηκε από την ΔΕΗ, στο πλαίσιο των έργων για την εκτροπή του Αχελώου, έχει άνοιγμα 60 μέτρα και στηρίζεται σε 6 κολώνες, οι 3 εκ των οποίων κατέρρευσαν.

Μηχανικοί των Τεχνικών Υπηρεσιών (ΤΥ) της Νομαρχίας, με επικεφαλής τον προϊστάμενο Κατασκευών Χρήστο Ηλιάδη πραγματοποίησαν χθες το πρωί αυτοψία στον χώρο, προκειμένου αφενός να προτείνουν λύσεις αποκατάστασης και αφετέρου να διερευνήσουν τα αίτια της καταστροφής.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο κ. Ηλιάδης σημειώνει την μεγάλη πιθανότητα να οφείλεται η καταστροφή της γέφυρας σε υποσκαφή των θεμελίων της, τα οποία βρέθηκαν στον "αέρα". Η τεράστια ποσότητα νερών και η ορμητικότητά τους προκάλεσαν την πτώση σημαντικού μέρους της κατασκευής, αναφέρει ο κ. Ηλιάδης, προσθέτοντας πως ακόμη είναι νωρίς για να εξαχθούν απολύτως ασφαλή συμπεράσματα, καθώς η στάθμη των νερών παραμένει ψηλά, μη επιτρέποντας ενδελεχή εξέταση της γέφυρας και των τεχνικών.

Μία λύση που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, εξασφαλίζοντας την επανασύνδεση της περιοχής με την ΕΟ Τρικάλων – Άρτας, είναι η τοποθέτηση γέφυρας Μπέλεϋ (στρατιωτική), όπως ειπώθηκε κατά τον χθεσινό έλεγχο.

Κομβική γέφυρα

Η σημαντικότερη και ασφαλέστερη σύνδεση με την ΕΟ Τρικάλων – Άρτας και με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν αυτή στον "Γιαλό", τονίζει ο πρόεδρος της κοινότητας Μυροφύλλου Γιώργος Ράπτης, υπογραμμίζοντας ότι προσέφερε την καλύτερη δυνατή πρόσβαση και τώρα που κατέρρευσε, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην οδική επικοινωνία, τόσο με σχολεία για τους μαθητές, όσο και με υπηρεσίες υγείας, αστυνόμευσης, συγκοινωνίας κλπ.

Οι κάτοικοι της Κοινότητας θα είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν τις άλλες δύο προσβάσεις, οι οποίες όμως χρειάζονται συντήρηση και επεμβάσεις προκειμένου να καταστούν ασφαλείς και σχετικά άνετες, σημειώνει ο κ. Ράπτης.

Συγκεκριμένα, μέσω της γέφυρας "Κονδύλη", η πρόσβαση της οποίας για 3 χλμ είναι χωματόδρομος και για να γίνει ανεκτά βατός, πρέπει να πέσει χαλίκι 3Α και να συντηρηθεί. Η άλλη διέξοδος της Κοινότητας είναι η Τρικάλων – Μυρόφυλλο, μέσω Πολυνερίου, στην οποία υπάρχουν 6,5 χλμ χωματόδρομος, που χρήζουν επισκευής και στρώσιμο με 3Α επίσης.

Σημασία έχει η άμεση αποκατάσταση της οδικής επικοινωνίας μέσω της γέφυρας που κατέρρευσε, δηλώνει ο κ. Ράπτης, προσθέτοντας πως η κοινότητα Μυροφύλλου θα αποστείλει υπόμνημα, τόσο στην περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και στην Ηπείρου, στην Νομαρχία, στην ΔΕΗ και στους βουλευτές, στο οποίο θα εκθέτει την κατάσταση, ζητώντας την επανασύνδεση της περιοχής με την ΕΟ Τρικάλων – Άρτας, μέσω της συγκεκριμένης κατασκευής, κατά τρόπο ασφαλή και άνετο.

Όσον αφορά τις ζημιές που προκάλεσαν οι έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στα ορεινά, ο κ. Ράπτης αναφέρει πως επί τρεις ημέρες το μηχάνημα της Κοινότητας εργάστηκε ακατάπαυστα και κατάφερε να καθαρίσει από καταπτώσεις και κατολισθήσεις την εσωτερική οδοποιία, αλλά και τους οδικούς άξονες.

Είχε επισημανθεί

Κάτοικοι της περιοχής λένε πως από το περασμένο καλοκαίρι είχαν επισημάνει την ανάγκη ενίσχυσης των βάθρων της δυτικής πλευράς, καθώς είχαν "φαγωθεί" και τονίζουν την αντοχή που επέδειξαν αυτά της ανατολικής όχθης, τα οποία δεν κατέρρευσαν, αφού είχαν "οπλιστεί" με τσιμέντο και τεχνικά έργα.

Επίσης, κάτοικοι, αναφέρουν τις αμμοληψίες που διενεργούνταν στο ποτάμι, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν μπορούν να κάνουν λόγο για υπαιτιότητά τους στην καταστροφή, αφού αυτό δεν είναι εξακριβωμένο και σημειώνουν ότι τόσο ορμητικά νερά είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο.

Πηγή: Εφημερίδα ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ Τρικάλων

Κάντε κλικ στη παρακάτω ανάρτηση να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τον γνωστό φωτογράφο-κινηματογραφιστή ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΑΝΙΑΤΣΑ

 Στη δύναμη του ΑΧΕΛΩΟΥ κανείς δεν αντιστέκεται...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης