Προχωρεί ο δρόμος Άρτας - Λιμίνης

Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η διάνοιξη και η κατασκευή του δρόμου Άρτας-Λιμίνης μέσω του λόφου Περάνθη συνολικού μήκους 6,36 χιλ. που συμπεριλαμβάνει και τη δημιουργία παράπλευρου ποδηλατόδρομου 4χλμ.


Το έργο άρχισε να κατασκευάζεται τον Ιούνιο του 2010 και ο συμβατικός χρόνος ολοκλήρωσής του είναι το Μάιο του 2012.

Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και έχει προϋπολογισμό 4 εκατομ. ευρώ. Μέχρι το 4,2 χλμ. ο δρόμος ακολουθεί την παλιά χάραξη κατά μήκος της κορυφογραμμής του λόφου. Από κει παρακάμπτεται η παλιά χάραξη και με νέα χάραξη οποία εκτείνεται στην πλαγιά του λόφου ο δρόμος αυτός συνδέεται με υφιστάμενο δρόμο του οικισμού Λιμίνης.

Προβλέπεται ισόπεδος κόμβος στη συμβολή της νέας οδού με τον περιφερειακό δρόμο παραπλεύρως του παλιού ΧΑΔΑ καθώς επίσης και δεντροφύτευση των πρανών. Ο δρόμος θα έχει μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Μεταξύ της αμαξωτής οδού και του ποδηλατόδρομου θα υπάρχει διαχωριστική νησίδα (πεζοδρόμιο).

Ήδη έχει διανοιχτεί ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του δρόμου σε μήκος 4,5χλμ περίπου και βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσής τους οι απαιτούμενες χωματουργικές εργασίες. Κύριος του έργου είναι ο Δήμος Αρταίων και επιβλέπουσα Υπηρεσία είναι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Ο συνολικός σχεδιασμός της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής γι’ αυτή την όμορφη περιοχή της Άρτας ήταν να μετατραπεί σε χώρο αναψυχής και περιπάτου και σ’ αυτή την κατεύθυνση σχεδίασε και τις παρεμβάσεις, τόνισε ο Δήμαρχος Άρτας.

Όπως είπε ο κ. Πάνος Οικονομίδης η πρώτη και ουσιαστική παρέμβαση ήτανε η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, υπενθυμίζοντας ότι στο συγκεκριμένο σημείο ήταν θαμμένοι 500.000 τόνοι σκουπιδιών. «Σε συνεργασία με την Ε.Ε. είχαμε πετύχει τη χρηματοδότηση με 2 δις. της αποκατάστασης με τον πλέον σύγχρονο τρόπο του συγκεκριμένου σκουπιδότοπου.

Ολοκληρώθηκε το έργο κι έτσι αυτό το απέραντο σκουπιδομάνι των 500.000 τ. σκουπιδιών μετατράπηκε σ’ έναν εκπληκτικό χώρο θέασης με κιόσκια, με δεντροφυτεύσεις, με εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού, με εργοστάσιο απορρόφησης των διοξινών. Σε συμφωνία με το Σύνδεσμο Απορριμμάτων θεωρούσαμε ότι ήταν ο Δήμος της Άρτας αυτός που θα ‘πρεπε ν’ αναλάβει τη συνέχιση της παρακολούθησης του έργου και της εξέλιξής του και της φροντίδας του. Έτσι λοιπόν αναμένουνε την παραχώρηση κατά χρήση του συγκεκριμένου χώρου με δαπάνες του Δ. Αρταίων και να αποδοθεί στους πολίτες ως ένας χώρος περιπάτου» τόνισε ο κ. Οικονομίδης.

Τουριστικό περίπτερο

Αναφέρθηκε και στο Τουριστικό Περίπτερο λέγοντας: «Ταλαιπωρηθήκαμε 4,5 χρόνια για να πάρουμε άδεια τοπικού ρυμοτομικού. Δυστυχώς οι εκλογές πριν από 1,5 χρόνο μας πρόλαβαν και δεν πήραμε την τελική έγκριση παρόλο που είχαμε ακολουθήσει τα βήματα που μας υποδείκνυε το ΥΠΕΧΩΔΕ για να μετατρέψουμε το χώρο του Τουριστικού Περιπτέρου μ’ ένα μικρό ξενώνα που θα φτιάχναμε κι είχαμε πάρει γι’ αυτό την απόφαση της διαμόρφωσης ενός τοπικού ρυμοτομικού και της τελικής του έγκρισης όπου με την απέναντι περιοχή των περίπου 200 στρεμμάτων που έχουμε τη μελέτη στα χέρια μας χρηματοδοτούμενη από το Δήμο για τη δημιουργία Θεματικού Πάρκου.
Έτσι να μπορεί ο κάθε επισκέπτης να πίνει τον καφέ του ή να μπορεί μια ομάδα των 10 ατόμων περίπου να μείνει στον ξενώνα. Δυστυχώς αυτό το κομμάτι διαπιστώσαμε τώρα με τη νέα κυβέρνηση ότι εμπεριείχε μέσα ένα έγγραφο το οποίο δεν ξέρουμε από πού στάλθηκε, ότι εκεί ο Δήμος στόχευε να κάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων.

Εμείς ποτέ δεν είχαμε σκέψη να κάνουμε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Έναν μικρό ξενώνα σκεφτόμασταν και μάλιστα τον ξενώνα στο λόφο της Περάνθης δίπλα απ’ το Τουριστικό Περίπτερο μας το πρότεινε το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ. Μόλις το είδα μπροστά μου στη συνάντηση που είχαμε με τον Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Μωραΐτη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ τρελάθηκα.

Αποτέλεσμα ζήτησα να φύγει απ’ τη μέση και ο ξενώνας. Δεν ήταν στις προθέσεις μας κάτι τέτοιο απλά όπως λειτουργούν σε όλη την Κεντρική Ευρώπη τα θεματικά πάρκα με προσφορά υπηρεσιών ενός ύπνου μιας βραδιάς θα μπορούσε να είναι χρηστικό για την τοπική κοινωνία ή για τους επισκέπτες.

Ξεκίνησε απ’ την αρχή η διαδικασία, απαιτεί τουλάχιστον ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί και νομίζω η νέα Δημοτική Αρχή θα το σπρώξει και απ’ τη μεριά της θα το διεκδικήσει να ολοκληρωθεί και να δημοπρατηθεί το Τουριστικό Περίπτερο που είναι μία απ’ τις πιο όμορφες περιοχές της πόλης μας».

Ο δρόμος Άρτας-Λιμίνης πέραν αποσυμφόρησης της αστικής κυκλοφοριακής θα συμβάλλει στην προστασία του δάσους από τυχόν πυρκαγιές και παράλληλα θα αναδείξει μία από τις ομορφότερες περιοχές της Άρτας που ο Δήμος μέσα από πολυποίκιλες παρεμβάσεις επιθυμεί να μετατρέψει σε χώρο άθλησης αναψυχής και περιπάτου ανέφερε ο κ. Οικονομίδης τονίζοντας ότι πρέπει κάποια στιγμή να ολοκληρωθεί η εξέλιξη αυτού του σχεδιασμού με την δημιουργία ανάλογου άξονα απ’ το λόφο Περάνθης μέχρι το Νεοχώρι.

Ανέφερε συγκεκριμένα: «Το τρίτο ζήτημα που αφορούσε την περιοχή ήτανε η δημιουργία ενός δρόμου που να συνδέει το λόφο της Περάνθης με τη Λιμίνη και κατ’ εκτίμηση τότε δική μας όσον αφορά την Ιόνια οδό ότι θα υπήρχε κόμβος στο Κομπότι να καταλήγει εκεί αυτός ο δρόμος, θα λειτουργούσε πρώτον για να μπορούν να έχουν πρόσβαση τα πυροσβεστικά οχήματα σε μια ώρα ανάγκης μιας πυρκαγιάς, δεύτερον να είναι δρόμος αναψυχής γι’ αυτό στο σχεδιασμό μας υπάρχει και ποδηλατοδρόμιο 4,5 χλμ. που τον συνοδεύει στα πλαϊνά του και απ’ την άλλη μεριά ήταν και δρόμος διαφυγής κυκλοφοριακού ρεύματος.

Τότε προσπαθούσαμε τον κ. Κώστα Παπασιώζο να τον πείσουμε απ’ το λόφο της Περάνθης μέχρι το Νεοχώρι να κάνει κι αυτός την ανάλογη μελέτη για να ολοκληρωθεί ο άξονας έτσι να έχουμε μια οδό διαφυγής των πολιτών της περιοχής ή και των επισκεπτών κατ’ ευθείαν προς τον κόμβο, είσοδο στην Ιόνια οδό με κατεύθυνση Αθήνα ή επιστροφή από Αθήνα, όσες περιοχές είναι από αριστερά του ποταμού να χρησιμοποιούν αυτόν τον οδικό άξονα για να αποσυμφορηθεί η κίνηση εντός της πόλης συν την Ιόνια οδό.

Δεν το καταφέραμε τότε, ο κ. Παπασιώζος ήταν λίγο διστακτικός. Εν πάση περιπτώσει μετά έγινε βουλευτής, ήτανε ζητήματα τα οποία παραμένουν για τη νέα Δημοτική Αρχή να ολοκληρωθεί η εξέλιξη αυτού του σχεδιασμού. Έτσι λοιπόν το έργο Άρτας-Λιμίνης προχωρά με πολύ γοργούς ρυθμούς. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι απ’ την εργολαβία που πήρε το έργο και ευελπιστούμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί και θ’ αποδοθεί στον Αρτινό πολίτη και στα παιδιά μαζί με τα συνοδά στοιχεία της περιοχής συνολικά ως χώρος αναψυχής και περιπάτου.

Είναι ένα στολίδι για την περιοχή και νομίζω ότι η εκτίμησή μας και ο σχεδιασμός μας ήταν πάρα πολύ σωστός για τις χρήσεις που πρέπει να έχει αυτή η περιοχή. Εκτιμώ ότι αυτή η εξέλιξη όταν ολοκληρωθούν οι υποδομές θα δημιουργήσει μια γωνιά για την Άρτα πάρα πολύ σημαντική κι έναν πνεύμονα για την πόλη μας που εμείς ξέρουμε τι έχουμε τραβήξει οχτώ χρόνια με τις αυταναφλέξεις των πυρκαγιών.

Έτσι λοιπόν αυτό το κομμάτι έχει αυτό το σχεδιασμό και νομίζω ότι πολύ σύντομα όταν ολοκληρωθεί ολόκληρος ο σχεδιασμός να απολαύσουν οι πολίτες αυτό που τους ανήκει κι αυτό το οποίο τους αρμόζει».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης