Πούτιν και Μεντβέντεφ... κοντά στις δημοσκοπήσεις

Τα ποσοστά δημοτικότητας των Πούτιν και Μεντβέντεφ βρίσκονται πιο κοντά παρά ποτέ άλλοτε. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ μείωσε το προβάδισμα σε δημοτικότητα που έχει στη χώρα ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες από την εφημερίδα Βεντομόστι.


Ο Πούτιν, ο οποίος ήταν πρόεδρος από το 2000 ως το 2008, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είτε θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2012 είτε θα υποστηρίξει τον Μεντβέντεφ, τον οποίο ο ίδιος είχε προωθήσει πριν από δύο χρόνια στο Κρεμλίνο.

Οποιαδήποτε πολιτική αντιπαλότητα μεταξύ των δύο θα μπορούσε να διαταράξει την πολιτική σταθερότητα, για την οποία κόπτονται αμφότεροι οι ηγέτες, όπως και οι ξένοι επενδυτές.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.600 ανθρώπων από το ανεξάρτητο Κέντρο Λεβάντα από τις 22 ως τις 25 Οκτωβρίου. Το 77% ενέκρινε την απόδοση του Πούτιν, ενώ 76% εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στον Μεντβέντεφ. Η δημοτικότητα του Μεντβέντεφ ήταν 73% το Σεπτέμβριο.

Όταν ρωτήθηκαν ποιόν θα ψήφιζαν στις εκλογές, 24% είπαν ότι θα ψήφιζαν τον Πούτιν και 21% επέλεξαν τον Μεντβέντεφ. Ο υποδιευθυντής του Κέντρου Λεβάντα, ο Αλεξέι Γκραζντάνκιν, είπε στη Βεντομόστι πως το άλμα του Μεντβέντεφ στα ποσοστά οφείλεται στο ότι απέλυσε τον περασμένο μήνα το δήμαρχο της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ.

Ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν ότι ο χρόνος που χρειάστηκε ο Μεντβέντεφ για να τον αποπέμψει και ο συμβιβασμός στην επιλογή του αντικαταστάτη του καθιστούν τον επικεφαλής του Κρεμλίνου λιγότερο εντυπωσιακή επιλογή για τους ψηφοφόρους.

Στην ερώτηση τι είδους ηγέτη χρειάζεται η Ρωσία, λίγο περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες απάντησαν πως υποστηρίζουν κάποιον με "πυγμή" -- γεγονός που θεωρείται ένδειξη πως η κοινή γνώμη θέλει τον Πούτιν. Το 39% δήλωσε πως ο ηγέτης της Ρωσίας θα πρέπει να συνεργάζεται με όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, περιλαμβανομένης της αντιπολίτευσης.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης