Αγκριτζέντο: ...Η Ελλάδα της ΣΙΚΕΛΙΑΣ

Το Αγκριτζέντο είναι πόλη στη νότια ακτή της Σικελίας στην Ιταλία, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Στην αρχαιότητα, ήταν γνωστή ως Ακράγας, μια από τις επιφανέστερες πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας. Το ιστορικό κέντρο της πόλης ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η πόλη ιδρύθηκε γύρω στο 582-580 π.Χ. από αρχαίους Έλληνες αποίκους της Γέλας, που την ονόμασαν Ακράγαντα.
Ο Ακράγας αναπτύχθηκε ταχύτατα κι έγινε μια από τις πλουσιότερες και επιφανέστερες ελληνικές αποικίες της Μεγάλης Ελλάδας. Η πόλη παρέμεινε ουδέτερη κατά τη διαμάχη των πόλεων της Αθήνας και των Συρακουσών, ενώ το 406 π.Χ. καταλύθηκε το δημοκρατικό της πολίτευμα όταν λεηλατήθηκε από τους Καρχηδονίους.


Η πόλη λεηλατήθηκε και πάλι το 262 π.Χ. από τους Ρωμαίους και το 255 π.Χ. από τους Καρχηδονίους, ενώ υπέφερε κατά το Β' Ρωμαιο-Καρχηδονιακό Πόλεμο, οπότε και πέρασε στα χέρια των Ρωμαίων, που μετονόμασαν την πόλη σε Agrigentum. Παρέμεινε ελληνόφωνη περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ οι κάτοικοι έγιναν Ρωμαίοι πολίτες μετά το θάνατο του Ιούλιου Καίσαρα το 44 π.Χ..
Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η πόλη πέρασε υπό την εξουσία των Βυζαντινών, οπότε κι ο πληθυσμός της πόλης μετακινήθηκε σε κατοικίες κοντά στην ακρόπολη, ίσως λόγω των θαλάσσιων επιδρομών των Σαρακηνών και άλλων λαών. Το 828, η πόλη καταλαμβάνεται από τους Σαρακηνούς, που την ονόμασαν Kerkent στα αραβικά. Από την ονομασία αυτή προέρχεται κι η ονομασία Girgenti στο τοπικό σικελικό ιδίωμα, η οποία διατηρήθηκε ως το 1927, οπότε η κυβέρνηση Μουσολίνι επανέφερε το αρχικό λατινικό όνομα.

Το Αγκριτζέντο κατελήφθη από τους Νορμανδούς το 1087, οι οποίοι εγκαθίδρυσαν επισκοπή στην πόλη. Κατά το Μεσαίωνα, ο πληθυσμός μειώθηκε αρκετά, αλλά επανέκαμψε μετά το 18ο αιώνα. Το 1860, οι κάτοικοι υποστήριξαν ένθερμα τον Τζουζέπε Γκαριμπάλντι στην εκστρατεία του για την ένωση όλης της Ιταλίας.


Οι κυριότερες αρχαίες ελληνικές αποικίες στην Σικελία

Δίδραχμο, 490-483 π.Χ.
Πηγή: Βικιπαίδεια

Κλικ στη φώτο, τον χάρτη και στο δίδραχμο θα τα δείτε σε μεγένθηση.

Επίσης με κλικ πάνω στα χρωματισμένα σημεία του κειμένου θα εισέρχεστε στις αντίστοιχες αναφορές της Βικιπαίδειας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης