Όταν οι θρησκείες και τα δόγματα συναντιούνται...

 Σελιμιέ Τζαμί (Εξωτερική θέα)





Είναι πραγματικά άγιες για την ανθρωπότητα οι στιγμές όταν οι εκπρόσωποι των διαφόρων θρησκειών και δογμάτων βρίσκουν την δύναμη να συναντηθούν και να συζητήσουν.... Όπως πριν περίπου δύο χρόνια, μια τέτοια συνάντηση συνέβη στη Κύπρο με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου του Β'. Τότε εκπρόσωποι όλων των θρησκειών και δογμάτων συναντήθηκαν στη Λευκωσία και συζήτησαν.

Οι φώτο είναι από την κατεχόμενη Λευκωσία, εικονίζουν τους εκπροσώπους που πήγαν στο εκεί Ναό της Αγίας Σοφίας ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος γοτθικός ναός της Κύπρου. Ξεκίνησε να κτίζεται το 1209 και οι εργασίες κράτησαν 125 χρόνια. Τα εγκαίνια έγιναν το 1326 αλλά η εκκλησία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Μετά την κατάληψη της Λευκωσίας από τους Οθωμανούς η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί. Καταστράφηκε ο πλούσιος γλυπτός διάκοσμος, οι τοιχογραφίες και τα μοναδικά βιτρό και προστέθηκαν δύο μιναρέδες. Από το 1957 ονομάστηκε Σελιμιέ τζαμί. Σημειώνουμε στο σημείο αυτό ότι ο Ναός της Αγίας Σοφίας, είναι ο μόνος γοτθικός ναός στον κόσμο που έχει γίνει τζαμί. Πήγαν λοιπόν εκεί οι εκπρόσωποι-αντιπρόσωποι στην ανάπαυλα εκείνης της 22ης Παγκόσμιας συνάντησης για τον "Πολιτισμό της Ειρήνης: Θρησκείες και Πολιτισμοί σε Διάλογο", η οποία συνδιοργανώθηκε από την Εκκλησία της Κύπρου και την Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου (Sant' Egidio). 


Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται εδώ και 22 χρόνια από την Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου (Sant’ Egidio), με στόχο την εύρεση μιας νέας πανανθρώπινης γλώσσας συνεννόησης, στην οποία πρέπει να συμβάλουν οι άνθρωποι κάθε φύλου, φυλής, πίστης και απασχόλησης, που θα συζητήσουν, όχι για να απεμπολήσουν τις μνήμες και τις ταυτότητές τους, αλλά, αντιθέτως, για να γνωρίσουν καλύτερα, μέσα από το διάλογο, τον εαυτό τους και τον άλλο.

Ανάμεσα στις προσωπικότητες που βρίσκονταν τότε στην Κύπρο, ήταν οι Πρόεδροι της Μάλτας, της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου και του Λουξεμβούργου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος ο Β', εκπρόσωποι των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, αρκετοί Καρδινάλιοι, μεταξύ τους και ο Πρόεδρος της Συνόδου των επισκόπων της Ιταλίας, Αρχιεπίσκοπος Γένοβας, καρδινάλιος Άντζελο Μπανιάσκο, ο Αρχιραββίνος του Ισραήλ, Yona Metzger, ο Σύμβουλος της Υψηλότητας του Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ezzeddine Ibrahim, οι ηγέτες των άλλων δογμάτων, ο Πρωθυπουργός του κράτους του Βατικανού, Καρδινάλιος Tarcisio Bertone και θρησκευτικοί ηγέτες των Μουσουλμάνων, Ινδουιστών και Βουδιστών.

Κείμενο - φώτο: Νίκος Κοντογιώργος
Η πρώτη φώτο του Ναού της Αγίας Σοφίας είναι από το trivago





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης