ΒΟΝΙΤΣΑ: Η ανακτορική... του Αμβρακικού !!!


 Όπως σχεδιάσαμε και υποσχεθήκαμε στην αρχή της δημιουργίας αυτού του μπλοκ, ο γεωγραφικός χώρος της βόρειας πλευράς του νομού Αιτωλοακαρνανίας, είναι μέσα στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο των Τζουμέρκων. Άσχετα αν η περιοχή της σημερινής ανάρτησης, έχει τα δικά της περήφανα και πανέμορφα "Ακαρνανικά Όρη". Τόσο η Βόνιτσα, όσο και η ευρύτερη περιοχή της... αγναντεύει τα Τζουμέρκα και σίγουρα τα αισθάνεται και... δικά της βουνά. Άλλωστε πολλοί Τζουμερκιώτες σ' αυτήν την περιοχή, παλιά ξεχειμώνιαζαν με τα κοπάδια τους και σ' αυτό  τον χώρο δημιούργησαν τις οικογένειές τους και τις ανάλογες περιουσίες τους. Πολλοί από αυτούς είναι πλέον μόνιμοι κάτοικοι της ευρύτερης αυτής περιοχής.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ: Η σύγχρονη πόλη είναι χτισμένη πολύ κοντά στο αρχαίο Ανακτόριο, γι'αυτό άλλωστε και ο δήμος έδρα του οποίου είναι η Βόνιτσα ονομάζεται Δήμος Ανακτορίου. Το αρχαίο Ανακτόριο ήταν σημαντική πόλη της Ακαρνανίας και ιδρύθηκε από τους Κορίνθιους το 630 π.χ. Όπως και οι περισσότερες πόλεις της Ακαρνανίας παρήκμασε όταν οι Ρωμαίοι ίδρυσαν τη Νικόπολη στην απέναντι πλευρά του Αμβρακικού και ανάγκασαν τους κατοίκους της περιοχής να μεταφερθούν εκεί. Με τον καιρό, στα Βυζαντινά χρόνια η πόλη άκμασε ξανά, με το όνομα Βόνιτσα αυτή τη φορά και στο ακριβές σημείο όπου βρίσκεται σήμερα. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η πόλη πέρασε για ένα μεγάλο διάστημα υπό τον έλεγχο των Βενετών, και συγκεκριμένα από το 1684 έως το 1797. Το 1832 αποτέλεσε τμήμα του νέου Ελληνικού κράτους.
Ο δήμος οφείλει το όνομα του στην αρχαία πόλη Ανακτόριο που βρισκόταν στη θέση περίπου της σημερινής Βόνιτσας και ήταν από τις σημαντικότερες της Ακαρνανίας. Το δημοτικό διαμέρισμα Θύρρειο υπήρξε επίσης σημαντική πόλη της Ακαρνανίας και κάποια στιγμή πιστεύεται ότι ήταν και η μεγαλύτερη της περιοχής. Στα όρια του δήμου βρίσκεται και το Άκτιο επίσης σημαντική ιστορικά περιοχή όπου βρίσκονταν και το κοινό Ιερό των Ακαρνάνων.

Ιστορικό Κείμενο από Δήμο Ανακτορίου: www.anaktorio.gov.gr
Πρόλογος - Φώτο: Νίκος Κοντογιώργος. Φωτογραφίες προστατευόμενες. Με κλικ πάνω στις φώτο θα τις δείτε στο φυσικό μέγεθος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης