Ακόμα "δευλεύουν" με την πέτρα... στα Πράμαντα

Κι' όμως ακόμα η πέτρα είναι το κυρίαρχο στοιχείο στις διάφορες κατασκευές στα Τζουμέρκα. Η φωτογραφία είναι αρχές αυτού του μήνα, από το χωριό Πράμαντα Ιωαννίνων, όπου  οι "πετράδες" βρίσκονται στη σχετική διαδικασία... Μια διαδικασία που γίνεται πολύ έντονη, ιδίως τα τελευταία χρόνια, όπου παρατηρείται επιστροφή στον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής των διαφόρων κτιρίων, όπως αυτό που βρίσκεται στη κεντρική πλατεία του χωριού.
Τα Πράμαντα είναι ένα από τα μεγάλα κεφαλοχώρια των Τζουμέρκων και είναι ονομαστό μαστοροχώρι, αλλά και με πολλές κτηνοτροφικές οικογένειες. Είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό κοινότητα των Δυτικών Τζουμέρκων με 1500 κατοίκους κατά την απογραφή του 1991.
Βρίσκεται 65χλμ. ΝΑ των Ιωαννίνων και 70χλμ. ΒΑ της Άρτας, πόλεις με τις οποίες έχει καθημερινή οδική συγκοινωνία και επικοινωνία, αφού σε κάθε μία από αυτές κατοικούν περισσότερες από πεντακόσιες οικογένειες Πραμαντιωτών.
Ο οικισμός, χτισμένος σε υψόμετρο 840μ. αμφιθεατρικά στους πρόποδες της Στρογγούλας (2.107 μ.), ίσως τις πιο επιβλητικής κορυφής των πολυτραγουδισμένων Τζουμέρκων, πλαισιώνεται από τους συνοικισμούς Τσόπελα και Χριστοί οι οποίοι αποτελούν την προγονική κοιτίδα των Πραμαντιωτών, στις όχθες του Αράχθου.

Κείμενο - Φώτο: Νίκος Κοντογιώργος

Υ.Γ. Οι φωτογραφίες είναι προστατευόμενες. Με κλικ πάνω σ' αυτές μπορείτε να τις δείτε στο φυσικό τους μέγεθος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ