Τι περιμένουν και τι προσφέρουν οι Ρώσοι στον «Ευρωπαίο Τσε»


Για «άνοιξη» στις ελληνορωσικές σχέσεις μιλάει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία 1», εν όψει της επικείμενης επίσκεψής του στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία 1» μίλησε για άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις «ζεσταίνοντας» το κλίμα στη Μόσχα, εν όψει της επίσκεψής του στις 8 και 9 Απριλίου. 



Αν και το χιονόνερο που πέφτει τις τελευταίες μέρες στη Μόσχα κάθε άλλο παρά άνοιξη θυμίζει, οι οιωνοί μόνο κακοί δεν είναι. Αλλωστε και ο θρυλικός Ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Ταρκόφσκι συνήθιζε να λέει ότι το νερό φέρνει... κάθαρση! Ο,τι πρέπει για να ξεκαθαρίσει το αρνητικό φορτίο των διμερών σχέσεων που συσσωρεύτηκε την τελευταία πενταετία.

Αλλωστε, με την αλλαγή της ώρας στην Ελλάδα από την περασμένη βδομάδα, για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία των δύο χωρών... συγχρονίστηκαν τα ρολόγια σε Αθήνα και Μόσχα.

Τι θα επιδιώξει συγκεκριμένα ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν; Από τα ως τώρα γνωστά και μετά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παν. Λαφαζάνη, η γραμμή πλεύσης της κυβέρνησης φαίνεται να κινείται σε ορισμένους άξονες:

Σε ό,τι αφορά την Ενέργεια η Αθήνα έθεσε το θέμα και ευελπιστεί σε μια γενναία μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, πράγμα που μπορεί να γίνει σε εντυπωσιακό βαθμό αφού δύναται να συνδυαστεί με τη γενικότερη πτώση της τιμής στο επόμενο διάστημα, ακολουθώντας την πτώση της τιμής του πετρελαίου το προηγούμενο εξάμηνο.

Με την πρόσφατη αλλαγή ώρας για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία συγχρονίστηκαν τα ρολόγια σε Αθήνα και Μόσχα, κάτι που πολλοί θεωρούν σημαδιακό

Επίσης ζητήθηκε και ελήφθη η διαβεβαίωση για θετική αντιμετώπιση του θέματος δραστικής μείωσης των χρημάτων που πληρώνει η Ελλάδα στη βάση της συμφωνίας που υπάρχει με τη ρωσική Gazprom και αποδίδεται με τον αγγλικό όρο «take or pay» (πλήρωσε για όλη τη συμφωνηθείσα ποσότητα έστω και αν δεν την καταναλώνεις). Την προηγούμενη χρονιά δόθηκαν 100 εκατ. ευρώ. Μια μείωση πάνω από 50%, ακόμα και 65%, θα ήταν μια καλή «ένεση» για τα άδεια ταμεία του ελληνικού Δημοσίου.

Το δάνειο

Τι περιμένουν και τι προσφέρουν οι Ρώσοι στον «Ευρωπαίο Τσε»

Εχει γίνει μεγάλη συζήτηση για την άρση των ρωσικών αντικυρώσεων στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, όχι στη βάση κάποιων πολιτικών και οικονομικών σκοπιμοτήτων αλλά καθαρά για «ανθρωπιστικούς λόγους», σαν μια προσφορά της Μόσχας στη δοκιμαζόμενη ελληνική αγροτιά. Το μέγα ερώτημα στο οποίο αναζητούν απάντηση όλοι είναι αν ο πρωθυπουργός ζητήσει οικονομική βοήθεια από το Κρεμλίνο.

Είναι πασιφανές ότι εκ των πραγμάτων η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει δάνειο από τρίτους, άρα τέτοιο θέμα δεν ετέθη και λογικό είναι να μην τεθεί. Είναι δυνατές άλλες μορφές «συνδρομής» της Μόσχας προς την Αθήνα; «Οσες και τα... χρώματα του ουράνιου τόξου», μας έλεγε με νόημα Ρώσος συνομιλητής μας.

Τι επιδιώκει η Μόσχα και πώς μπορεί να υπάρξει οποιασδήποτε μορφής συνεργασία; Κατ' αρχήν, είναι το μέγα θέμα του αγωγού φυσικού αερίου, ας τον ονομάσουμε συμβατικά «Νότιος Διάδρομος», αν και κάποιοι έσπευσαν να τον βαφτίσουν «Τουρκική Ροή» (Turkish Stream). Ο αγωγός που θα αντικαταστήσει το γνωστό και πολύπαθο έργο «Νότια Ροή», που από τη Μαύρη Θάλασσα θα έβγαινε στη Βουλγαρία.

Μετά τις αμέτρητες «τρικλοποδιές» των Βρυξελλών και κυρίως της Ουάσιγκτον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον περασμένο Νοέμβριο ανακοίνωσε τη ματαίωσή του και μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ανακοίνωσαν την κατασκευή του «Νότιου Διαδρόμου» που θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα... και από εκεί όποιος θέλει μπορεί να έρθει να αγοράσει!

Η ΕΕ θα μπορούσε να κάνει υποδομές και να τον φτάσει ως τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Εδώ η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να παίξει γερά και να αναβαθμίσει -ουσιαστικά- τον ρόλο της στην τροφοδοσία των άλλων χωρών.

Αν αναλάβει να κατασκευάσει το τμήμα του αγωγού που θα περνάει από το έδαφός της -γύρω στα 420 χιλιόμετρα- τότε θα μετατραπεί σε γιγάντιο διαμετακομιστικό κέντρο 45 δισ. κυβικών το χρόνο προς όμορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, ακόμα και της Ιταλίας.

Γίνεται λόγος για ένα έσοδο πάνω από 500 εκατ. ευρώ ετησίως, χώρια οι θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Και, βεβαίως, θα διαπραγματεύεται με τη Μόσχα από άλλη θέση για την τιμή των ποσοτήτων που θα καταναλώνει η χώρα.

Η κατασκευή του αγωγού μπορεί να γίνει απο κοινοπραξία εταιρειών, χωρών της Ευρώπης, πράγμα που συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Εκτός της ρωσικής Gazprom για το έργο έχουν δείξει ενδιαφέρον και άλλοι ρωσικοί όμιλοι, ιδιωτικών συμφερόντων με πολύ πιο ευέλικτες δομές και σύνδεση με ευρωπαϊκούς εταίρους τους.

«Αν εσείς αποφασίσετε για τον αγωγό πέρα από τα ωφελήματα, η διμερής σχέση θα εκτοξευτεί και στους άλλους τομείς, όπως στον τουρισμό», τόνιζε εκπρόσωπος μεγάλου επενδυτικού ομίλου που από το 2010 έχει σε αναμονή πάνω από 2 δισ. ευρώ για αγορές τουριστικών ακινήτων στην Ελλάδα και «κόλλησαν» λόγω κάποιων, όπως πάντα, παρεμβάσεων από τις Βρυξέλλες.

Ακόμα και... δωρεάν

«Αν κάνετε το ποιοτικό άλμα, προς χάρη της εθνικής σας κυριαρχίας, στη Μόσχα είναι σε θέση ακόμα και... δωρεάν φυσικό αέριο για δύο - τρία χρόνια να σας προμηθεύουν, ώστε να πάει σε ανάκαμψη η οικονομία σας», τονίζει ο ίδιος.

Η Μόσχα μπορεί επίσης να βρει διέξοδο για τα ελληνικά προϊόντα και είναι διατεθειμένη να συζητήσει σοβαρά με την ελληνική αντιπροσωπεία.

Οσον αφορά το διεθνές περιβάλλον εδώ και τρεις μήνες, σύμφωνα με ομολογία του Ρώσου υπουργού Αγροτικής Οικονομίας, Νικολάι Φιόντοροφ, οι ομολογοί του από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία κ.α. του ζητούν επίμονα να βρεθεί τρόπος ώστε «να επιστρέψουμε στις παλιές καλές εποχές της συνεργασίας μας» αλλά αυτό να γίνει χωρίς τυμπανοκρουσίες...

Επίσης, σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του ηγέτη της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, οι Γερμανοί την ίδια ώρα που σαμποτάρουν κάθε προσπάθεια κατασκευής αγωγού απο τη νότια διαδρομή, επιμένουν να ανοίξουν κουβέντα με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό, για την κατασκευή δύο επιπλέον υποθαλάσσιων αγωγών από τη Βαλτική, δίπλα στους ήδη υπάρχοντες! Δηλαδή συνολικά πάνω από 120 δισ. κυβικά φυσικού αερίου να πηγαίνουν στην Ευρώπη αποκλειστικά μέσω... Γερμανίας! Τι σημαίνει αυτό; Ουσιαστικά οι Ρώσοι κλείνουν το μάτι στους ενδιαφερόμενους στη Νότια Ευρώπη και στα Βαλκάνια.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μια μοναδική δυνατότητα να μετατραπεί σε ηγέτη μιας άλλης πολιτικής, σε έναν... Ευρωπαίο Τσε Γκεβάρα!», έλεγε χαρακτηριστικά Ρώσος αναλυτής αμέσως μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου. «Αρκεί να δείξει συνέπεια και σθένος το οποίο του ευχόμαστε», λένε άνθρωποι κοντά στο Κρεμλίνο, οι οποίοι στο φόντο των εξελίξεων στην Ουκρανία έχουν πλέον ξεκάθαρη εικόνα για το πού θέλουν να οδηγήσουν την Ευρώπη εκείνοι που φωνάζουν πιο δυνατά απ' όλους για... αλληλεγγύη.

ΜΟΣΧΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΤΣΟΣ
 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Και το όνομα αυτού Φοίβος !!