Πού δραστηριοποιούνται οι Ρώσοι στην Ελλάδα
Μεγάλος αριθμός ρωσικών ομίλων, ιδιωτικών συμφερόντων, έχει επενδύσει στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα χρόνια. Σημεία ενδιαφέροντος αποτέλεσαν ο τουρισμός, τα ακίνητα, αλλά και η αγροτική παραγωγή.
Παράλληλα μεγάλος είναι και ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.
Ομως η βαθιά πτώση της ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος, οι οικονομικές κυρώσεις της Δύσης εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, η επιδείνωση της κατάστασης της ρωσικής οικονομίας και η μεγάλη αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία έχουν πρακτικά παγώσει τις ρωσικές επενδύσεις και έχουν πλήξει τουρισμό και εξαγωγές.
Μεταξύ των ιδιωτικών ρωσικών επενδύσεων που ξεχωρίζουν στην Ελλάδα είναι αυτή της ρωσικών συμφερόντων Strategic Initiatives στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, στην οποία μάλιστα πρόσφατα αύξησε το ποσοστό της. Επίσης μεγάλη επένδυση, άνω των 100 εκατ. ευρώ, υλοποιεί το σχήμα ρωσικών συμφερόντων Med Sea Health και Mare Village σε υπό ανάπτυξη τουριστικό συγκρότημα 5 αστέρων στη θέση Κάνιστρο στο Παλιούρι Χαλκιδικής, το οποίο αναπτύσσεται με ρωσικά και διεθνή κεφάλαια σε έκταση 132 στρεμμάτων και αναμένεται να λειτουργήσει το 2016. Πρόκειται μάλιστα για το σχήμα που είχε πρόεδρο τον νέο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα.
Αλλα τρία ξενοδοχεία στη Βόρεια Ελλάδα ανήκουν στα συμφέροντα του ομίλου Cronwell από την Αγία Πετρούπολη, ενώ τη διαχείριση του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς έχει αναλάβει όμιλος συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη. Ο τελευταίος, αν και ομογενής που έχει πια πολιτογραφηθεί Ελληνας, ελέγχει τη ρωσική καπνοβιομηχανία CJSC Donskoy Tabak και έχει εδώ και δύο χρόνια αποκτήσει το 82% της ελληνικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη.
Ο επίσης ομογενής Filaret Galchev, ιδιοκτήτης της Eurocement, έχει προβεί σε σημαντικές αγορές ακινήτων στη Μεσσηνία, ενώ ο ισχυρός άνδρας της βιομηχανίας λιπασμάτων Uralkali, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, έχει αγοράσει από την Αθηνά Ωνάση τον Σκορπιό και το μικρό νησάκι Τσοκάρι. Σημαντική δραστηριότητα στις κατασκευές, στις πωλήσεις ακινήτων σε Ρώσους πολίτες και στον τουρισμό έχει επίσης ο όμιλος Μουζενίδη. Επιπλέον ρωσικά επενδυτικά κεφάλαια έχουν τοποθετηθεί, όχι πάντοτε ευδιάκριτα -καθώς συχνά συμμετέχουν σε funds τρίτων χωρών-, στο μετοχικό κεφάλαιο μεγάλων εισηγμένων ελληνικών ομίλων.
Ελληνικές επενδύσεις
Μεγάλα είναι και τα ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα στη Ρωσία. Ξεκινούν από τη συμμετοχή του ομίλου Κοπελούζου στην κοινοπραξία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Pulkovo στην Αγία Πετρούπολη και στην Προμηθέας Gas Α.Ε. κοινοπραξία με την Gazpromexport και φτάνουν έως τη διαχείριση αποβλήτων σε ρωσικές περιφέρειες από ομίλους όπως ο Ελλάκτωρ. Περιλαμβάνουν, βέβαια, και την εκεί ευρύτατη δραστηριοποίηση της Coca Cola 3E και της Frigoglass αλλά και μικρότερων ομίλων όπως η Kleeman. Ελληνικές επενδύσεις έχουν γίνει και σε μονάδες επεξεργασίας αλουμινίου αλλά και στο λιανικό εμπόριο ενδυμάτων.
Ενα από τα σημαντικότερα πεδία οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών είναι ο τουρισμός. Μετά τη μεγάλη άνοδο, το 2013, των αφίξεων στην Ελλάδα σε επίπεδα άνω του ενός εκατομμυρίου Ρώσων τουριστών, η αυξητική τάση ανακόπηκε. Το 2014 οι αφίξεις υποχώρησαν άνω του 20% και την τρέχουσα περίοδο η πτώση των τουριστικών κρατήσεων από τη Ρωσία για την προσεχή σεζόν σε ορισμένους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας εκτιμάται μεταξύ 50% και 60% σε ορισμένους προορισμούς. Η κατάσταση πάντως τείνει να σταθεροποιηθεί και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί τελικά η πτώση για το 2015 να περιοριστεί στο 20%.
Σημειώνεται ότι Ρωσία και Ελλάδα έχουν ήδη συμφωνήσει για την πραγματοποίηση της επόμενης συνόδου της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας Ελλάδος-Ρωσίας κατά το β΄ εξάμηνο του 2015 στη Μόσχα, όπου πρόκειται να συζητηθούν θέματα διεύρυνσης και ενίσχυσης των διμερών σχέσεων σε μία σειρά από τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, στον τομέα της γεωργίας και της βιομηχανίας τροφίμων, των μεταφορών, του τουρισμού και η επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία. Δεδομένο βέβαια είναι πάντοτε και το ενδιαφέρον της Ρωσίας για εξαγωγές αμυντικών συστημάτων.
kathimerini.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου