Κινδυνεύει το Αρχαίο Όρραον
Ο οικισμός του αρχαίου Ορράου είναι χτισμένος πάνω σε έναν απότομο λόφο στις υπώρειες του Ξηροβουνίου Άρτας -Λίγα λόγια για το Αρχαίο Όρραον -Δείτε φώτο
Επιστολή στην οποία επισημαίνει τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα οικοδομήματα της αρχαίας πόλης του Όρραου, λόγω των έργων για την Ιόνια οδό, επισημαίνει σε επιστολή του ο δάσκαλος Χρήστος Αποστόλου και ζητάει από τον δήμαρχο να λάβει μέτρα ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος κατάρρευσης των κτισμάτων της αρχαίας πόλης.
Γράφει ο κ. Αποστόλου:
Κύριε Δήμαρχε,
Ένας αρχαιολογικός χώρος ιδιαίτερης ιστορικής αξίας στο Δήμο Ζηρού είναι η Αρχαία Πόλη Όρραον, όπου μέχρι σήμερα σώζονται μοναδικά οικοδομήματα. Οι πανύψηλοι τοίχοι των διώροφων κτηρίων από ορθογώνιους ασβεστολιθικούς ογκόλιθους συνδεδεμένους «εν ξηρώ», στέκουν εκεί 2400 χρόνια επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστη αντοχή. Κυρίως η διώροφη κατοικία στο νότιο τμήμα της πόλης στην οποία δεν θα χρειάζονταν παρά μόνον η σκεπή για να κατοικηθεί. Εκεί, σύμφωνα με την ιστορία, έμειναν ο Πύρρος ο βασιλιάς των Μολοσσών και ο Μέγας Αλέξανδρος.
Τα οικοδομήματα αυτά σήμερα κινδυνεύουν. Οι εργασίες κατασκευής της Ιόνιας οδού 200 μέτρα από το μοναδικό μνημείο ελλοχεύεουν κινδύνους πρόκλησης βλαβών με δυσμενείς επιπτώσεις στη στατικότατα των οικοδομημάτων.
Κύριε Δήμαρχε,
θα πρέπει άμεσα, σε συνεργασία με την Αρχαιολογία, να ενδιαφερθείτε ούτως ώστε οι εργολάβοι διάνοιξης και κατασκευής να σεβαστούν το μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας, με λεπτομερή σχεδιασμό των ανατινάξεων και συστηματικό έλεγχο των προκαλούμενων δονήσεων. Οι εργασίες στο σημείο εκείνο να γίνουν με τέτοιο τρόπο και μέθοδο που να μην επηρεάσουν ούτε κατ’ ελάχιστον την στατικότατα των κατοικιών.
Είναι υποχρέωσή μας να φροντίσουμε έμπρακτα για την διάσωση και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται στον Δήμο μας.
Γυμνότοπος 11-10-2013
Χρήστος Αποστόλου
foniagroti.gr
Λίγα λόγια για το Αρχαίο Όρραον
Ο οικισμός του αρχαίου Ορράου είναι χτισμένος πάνω σε έναν απότομο λόφο στις υπώρειες του Ξηροβουνίου Άρτας
Το Αρχαίο Όρραον αποτελεί μια εντυπωσιακή αρχαία ακρόπολη των Μολοσσών. Ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. σε μια στρατηγική θέση (ύψωμα) πλησίον της Αρχαίας Αμβρακίας.
Η ακρόπολη είναι οχυρωμένη με ισχυρό διπλό τείχος, το οποίο ενισχύουν
τετράγωνοι πύργοι. Εντός των τειχών σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση
ιδιωτικές κατοικίες και πιθανά ανάκτορα αξιωματούχων.
Η ίδρυση και ο
περιτοιχισμός του Ορράου πρέπει να έγινε επί του βασιλέως των Μολοσσών Αλκέτα Α΄
(385-370 π.Χ.) ή το αργότερο στο δεύτερο τέταρτο του 4ου αιώνος π.Χ. Η
επιλογή της στρατηγικής αυτής θέσης από τους φιλόδοξους Μολοσσούς έγινε,
αφενός για τον έλεγχο του εμπορικού διαύλου επικοινωνίας με τη Νότιο
Ελλάδα και αφετέρου για τη φύλαξη του ζωτικής σημασίας για την άμυνα του
κράτους τους στρατιωτικού περάσματος.
O Αλκέτας Α΄ ήταν Μολοσσός βασιλιάς της Ηπείρου, γιος του Θαρρύπα (ή Θάρυπου) και απέκτησε δύο παιδιά. Τον Αρρύβα, μετέπειτα παππού του Βασιλιά Πύρρου Α' της Ηπείρου, και τον Νεοπτόλεμο Β', μετέπειτα παππού του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το Όρραον είναι ο πιο εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος του νομού Πρέβεζας μετά την αρχαία Κασσώπη. Η ξενάγηση αρχίζει με την είσοδο από την κεντρική πύλη των διπλών τειχών. Το ισχυρό διπλό τείχος, περιμέτρου 750 m., ενισχυμένο με θλάσεις και με πύργους, περιέκλειε ωοειδή έκταση 5,5 εκταρίων, με 100 περίπου σπίτια, εκτός από την απότομη και βραχώδη νότια πλευρά του λόφου, όπου δεν διατηρούνται ίχνη οχύρωσης.
Ο πληθυσμός που συγκέντρωνε στην περίοδο
της ακμής του υπολογίζεται σε 1.500 – 2.000 άτομα, κατά μία άποψη, ίσως
όμως και μέχρι 5.000 – 10.000 άτομα αν ληφθούν υπ’ όψιν υπάρχουσες
οικίες εκτός των τειχών, ερείπια των οποίων διακρίνονται αδρά. Στο
εσωτερικό των τειχών διακρίνονται ίχνη δρόμων και κτίρια, που
υποδηλώνουν πολεοδομική οργάνωση κατά το ευθύγραμμο γεωμετρικό σύστημα,
με ένα συνήθως σπίτι σε κάθε νησίδα.
Ορισμένα από αυτά τα κτίρια
διατηρούνται σε άριστη κατάσταση και έχουν ονομασθεί "Οικία Α", "Οικία
Β", "Οικία Γ", "Οικία Δ" κλπ.
Ο οικισμός του αρχαίου Ορράου είναι χτισμένος πάνω σε έναν απότομο λόφο στις υπώρειες του Ξηροβουνίου, στα όρια του σημερινού οικισμού Γυμνοτόπου του Δήμου Ανωγείου του Νομού Πρέβεζας.
Ο ειδικού φρουριακού χαρακτήρα οικισμός, που ήλεγχε τη διάβαση από τον Αμβρακικό κόλπο προς την κεντρική Ήπειρο, ιδρύθηκε από τους Μολοσσούς τον 4° αι. π.Χ. και καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ.
Ο ειδικού φρουριακού χαρακτήρα οικισμός, που ήλεγχε τη διάβαση από τον Αμβρακικό κόλπο προς την κεντρική Ήπειρο, ιδρύθηκε από τους Μολοσσούς τον 4° αι. π.Χ. και καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ.
Η πλήρης εγκατάλειψή του συνδέεται με την ίδρυση της Νικόπολης, το 31 π.Χ., στην οποία υποχρεώθηκαν να συνοικισθούν οι κάτοικοί του. Ο Σ. Δάκαρης συσχέτιζε τη θέση της πόλης με μια ιστορική μαρτυρία του δεύτερου τρίτου του 4ου αιώνα π.Χ., βάσει της οποίας οι Μολοσσοί είχαν υπό τον έλεγχό τους στενή λωρίδα γης στα βόρεια της Αμβρακίας, η οποία τους επέτρεπε την πρόσβαση στον κόλπο.
http://el.wikipedia.org/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου