Πρώτη και σημαντική ήττα για το δήμαρχο Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη

Δεν εξελέγη ο συνήγορος του δημότη στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου


Η πρώτη και ιδιαίτερης σημασίας πολιτική ήττα, ήταν αυτή που υπέστη ο δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το θέμα της επιλογής του συνηγόρου του δημότη και της επιχείρησης.

Όπως είναι γνωστό η επιλογή του δημάρχου Γιάννη Παπαλέξη ήταν ο συνταξιούχος χημικός μηχανικός Νίκος Γκολομάζος (φωτογραφία), ο οποίος έλαβε δέκα οχτώ σταυρούς προτίμησης, απ’ τους είκοσι μέλη που έχει η παράταξη της πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο. 

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης τις προηγούμενες ημέρες είχε θέσει θέμα παραταξιακής πειθαρχίας στην υποστήριξη του Νίκου Γκολομάζου, και όπως σημειώναμε και χθες στην «Γ», δεν «του βγήκε» με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει πολιτικά.

Κατά τα λοιπά, οι υποψήφιοι ήταν πολλοί και από διαφορετικές αφετηρίες, γεγονός που επιδείκνυε το ενδιαφέρον των πολιτών για το νέο θεσμό, σε αντίθεση με τη «μονοκόμματη» τοποθέτηση του δημάρχου Γιάννη Παπαλέξη, που ντε και καλά ήθελε το Νίκο Γκολομάζο, λες και με αυτή του την επιμονή υπηρετούσε κάποια δέσμευση, όπως πολλοί έλεγαν το τελευταίο διάστημα.

Οι υποψήφιοι ήταν Νίκος Γκολομάζος συνταξιούχος μηχανικός, Ντίνα Μπαλατσούκα εκπαιδευτικός, Άγγελος Μητσαράς δικηγόρος, Γιώργος Αθανασούλας δικηγόρος, Πάνος Καραγιώργος δικηγόρος, Σάκης Καραμπέτσης δικηγόρος, Χρήστος Βίτσιος έμπορος – οικονομολόγος, Στράτη – Βαντζου Μαρία νομικός, Μαργώνη Αλεξάνδρα νομικός, Γιάννης Νάκας απόστρατος αξιωματικός και Δημήτρης Χαμπίπης δημόσιος υπάλληλος.


Αναστάτωση


Μετά τις τοποθετήσεις που έκαναν όλοι οι υποψήφιοι για την θέση του συμπαραστάτη του δημότη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θωμάς Τσιρογιάννης, θεώρησε ότι πρέπει να προχωρήσει την διαδικασία της ψηφοφορίας και μοίορασε τα ψηφοδέλτια, στους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι άρχισαν να ψηφίζουν σχεδόν φανερά.

Τότε παρενέβη ο δημοτικής σύμβουλος της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Χριστόφορος Τσιρογιάννης, ο οποίος προέβη σε μια σημαντική καταγγελία. Ο δήμαρχος, είπε, από καιρό είχε τοποθετήσει σε γραφείο στο δημαρχείο έναν υποψήφιο, τον οποίο και στηρίζει σ’ αυτή την εκλογή.

Ακολουθεί και άλλη καταγγελία απ’ τον υποψήφιο Σάκη Καραπέτση, ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται η ψηφοφορία τόσο φανερά, υπονοώντας ότι ο ένας σύμβουλος παρακολουθούσε τον άλλον, αν είναι «εντός γραμμής».

Τελικά αποφασίστηκε η ψηφοφορίες να συνεχιστούν και ακολούθησε το ενδιαφέρον, το οποίο στην πλειοψηφούσα παράταξη, πρέπει να ήρθε σαν «κεραμίδα».

Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας ήταν:

Νίκος Γκολομάζος                           17
Ντίνα Μπαλατσούκα                        8
Άγγελος Μητσαράς                          3
Γιώργος Αθανασούλας                    2
Πάνος Καραγιώργος                        1

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν έλαβαν καμία ψήφο.

Στην δεύτερη ψηφοφορία τα πράγματα ήταν εξ ίσου ενδιαφέροντα, μιας και ο εκλεκτός του δημάρχου Νίκος Γκολομάζος και πάλι δεν κατάφερε να πάρει όλες τις ψήφους της πλειοψηφίας και το πρόβλημα έγινε και πάλι έντονο. Έχει ενδιαφέρον να δούμε και τις ψήφους που έλαβαν οι υποψήφιοι:

Νίκος Γκολομάζος                           18
 Ντίνα Μπαλατσούκα                       4
Γιώργος Αθανασούλας                   4
Ντίνα Μπαλατσούκα                      4
Άγγελος Μητσαράς                         3
Χρήστος Βίτσιος                              1
Α. Μαργώνη                                   1
Λευκό                                              1                                          

Σύμφωνα με την ερμηνεία του νόμου, δεν υπάρχει η αυξημένη πλειοψηφία που απαιτεί ο νόμος και έτσι ο Δήμος Αρταίων, δεν θα έχει συμπαραστάτη του δημότη και όπως σημειώθηκε το ίδιο έγινε και σε άλλους δήμους. Σύμφωνα με άλλη νομική εκτίμηση, υπάρχει περίπτωση να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οπότε μπορεί εκεί να βρεθεί μια άλλη πρόταση, η οποία θα ενώσει όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου.

http://www.gnomiartas.gr/ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης