Κόκκινη Εκκλησιά, Για πρώτη φορά Ανάσταση...!!


Για πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, αν όχι αιώνες, πραγματοποιήθηκε η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στο Βυζαντινό Ναό (13ος αιώνας) της Κόκκινης Εκκλησίας, στον οικισμό Παλαιοχώρι Βουργαρελίου, των Κεντρικών Τζουμέρκων. (Φωτορεπορτάζ Βασίλης Γκανιάτσας)
 


Έτσι το Μ. Σάββατο και ώρα 9 μ.μ., συγκεντρώθηκαν οι κάτοικοι του οικισμού, καθώς και κάτοικοι από άλλες περιοχές, της ευρύτερης Τ.Κ. Βουργαρελίου για να παρακολουθήσουν την λιτή Αναστάσιμη Λειτουργία.

Ανάμεσα σ΄αυτούς ήταν ο Βουλευτής Άρτας της ΝΔ κ. Γεώργιος Στύλιος, καθώς και ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Μαρίνος Γαρνέλης.

Η λιτή τελετή ενθουσίασε τους παρευρισκομένους, οι οποίοι δήλωναν ότι αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, ελπίζοντας ότι αυτή κάποτε θα γίνει σημείο αναφοράς στα Τζουμέρκα.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι του Βασίλη Γκανιάτσα, ο οποίος όπως είναι φυσικό δεν μπορούσε να λείψει από αυτό το γεγονός.

Κλικ στις φώτο για μεγέθυνση 







Λίγα λόγια για την ιστορία του Ναού


 Η Κόκκινη Εκκλησιά βρίσκεται στον οικισμό Παλαιοχώρι της Τ.Κ. Βουργαρελίου. Η ανέγερση της τοποθετείται στα τέλη του 13ου αι. επί Δεσπότου Άρτας Νικηφόρου του Α’ (υπάρχει επιγραφή εντός του Ναού).

Η Κόκκινη Εκκλησιά λέγεται ότι πήρε το όνομα της από το χρώμα των τούβλων που είναι χτισμένοι οι εξωτερικοί τοίχοι. Λέγεται και «Βασιλομονάστηρο» αλλά και Παναγία Βελλάς, ίσως γιατί εκεί κοντά υπήρχε αρχαία πόλη με το όνομα Βελλά ή από το ότι έγινε Μετόχι της Μονής Βελλάς Ιωαννίνων.

 Είναι ένα εξαιρετικό δείγμα Ναοδομίας Βυζαντινής τέχνης, αφιερωμένος στο Γενέθλιο της Θεοτόκου και διατηρείται σε άριστη κατάσταση μέχρι σήμερα. Είναι χτισμένη στον τύπο του δικιόνιου σταυρειδούς εγγεγραμμένου ναού και έχει γύψινο τέμπλο.

Η εξωτερική διακόσμηση είναι παρόμοια με αυτή του ναού του Αγ. Βασιλείου που βρίσκεται στην πόλη της Άρτας. Φωτίζεται από μεγάλα τοξωτά παράθυρα. Επιγραφή μας πληροφορεί ότι η αγιογράφηση του κυρίως ναού έγινε τα έτη 1295 και 1296. Σήμερα σώζονται λιγοστές αγιογραφίες.

Στο νάρθηκα διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση, και μάλιστα σώζεται μια πολύ ενδιαφέρουσα τοιχογραφία που εικονίζει την Θεοτόκο Βρεφοκρατούσα να πλαισιώνεται από δύο ζεύγη κτητόρων του ναού, του ζεύγους Θεοδώρου Τζιμισκή και της συζύγου του Μαρίας που χρηματοδότησαν την αγιογράφηση και του ζεύγους Ιωάννη Τζιμισκή και της συζύγου του Άννας.

Οι προσωπογραφίες αυτές μάλιστα θεωρούνται από τις αρχαιότερες στα Βαλκάνια. Η Βυζαντινή πόρτα του νάρθηκα είναι ξυλόγλυπτη και σώζεται μέχρι σήμερα.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ