Άρτα- ομιλία: Η σύγχρονη ισλαμική πραγματικότητα


Την Παρασκευή 29-1 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην αίθουσα “Μακρυγιάννη” από τον πολιτιστικό σύλλογο Άρτας “Μακρυγιάννης” και τους “Αρτινούς Πολίτες”. 




Ομιλητής ήταν ο κος Παναγόπουλος Γεώργιος επίκουρος καθηγητής Δογματικής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς.Είναι κάτοχος πτυχίων Νομικής και Θεολογίας (Παν/μιο Αθηνών), Βυζαντινολογίας και Θεολογίας (Παν/μιο Μονάχου) και Διδάκτωρ Θεολογίας (Παν/μιο Θεσσαλονίκης).

Γνωρίζει επτά γλώσσες , είναι μέλος σε πολλές επιστημονικές εταιρείες και έχει σημαντικό συγγραφικό έργο σε βιβλία καί άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.

Στην ομιλία του ανέπτυξε τη νομική και θεολογική έννοια και λειτουργία του Τζιχάντ στην μουσουλμανική παράδοση και την σύγχρονη ισλαμική πραγματικότητα.

Έγινε ιστορική αναφορά στην ανάπτυξη και εξάπλωση του Ισλάμ κατά τον Μεσαίωνα, καθώς και των νεώτερων εξελίξεων στους κόλπους του ιδίως κατά τον 20ο αιώνα, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην ανίχνευση των αιτιακών παραγόντων της αναβίωσης του ακραίου φονταμενταλισμού ισλαμιστικών οργανώσεων όπως η Αλ Κάιντα και ο ΙΣΙΣ, στην αποτίμηση του κινδύνου που αντιπροσωπεύει για την Ευρώπη, αλλά και για την πατρίδα μας ειδικότερα, το "χαλιφάτο" και οι ποικίλες παραφυάδες του φονταμενταλιστικού, δηλαδή, σαλαφιτικού και ουαχαμπιτικού Ισλάμ και, τέλος, στους εφικτούς τρόπους αντιμετώπισης της υπαρκτής και ολοένα ογκούμενης απειλής.

Ειδική μνεία έγινε στην καταστροφή που συνεπάγεται για τους Χριστιανούς της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής (Ορθοδόξους, Αντιχαλκηδονίους και Νεστοριανούς) η βίαιη προέλαση της σαλαφιτικής πλημμυρίδας, καθώς και στις ευθύνες τόσο ημών όσο και των δυτικών, κατ' όνομα μόνον, χριστιανικών δυνάμεων για τα εκεί τραγικά τεκταινόμενα.

Αναφέρθηκε οτι δεν είναι μόνο η καταπίεση που είχαν αυτοί οι πληθυσμοί (Μέση Ανατολή) απο την αποικιοκρατία γιατί και άλλοι λαοί , όπως ο Ινδικός , πέρασαν πολύ χειρότερα αλλά δεν αναφέρθηκαν ποτέ περιστατικά Ινδουστικού εξτρεμιστικού φονταμεταλισμού.

Προβληματισμός υπήρξε και για το αν μπορεί να αντιμετωπίσει το Ισλάμ η “πλαδαρή” Δύση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης