Γιάφκες τρομοκρατών εντοπίστηκαν στις Βρυξέλλες


- Στον δρόμο ο στρατός

Έχουν περάσει οκτώ ημέρες από την Παρασκευή και 13 που σημάδεψε την Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη. Οι τζιχαντιστές σκόρπισαν το θάνατο στο Παρίσι και όπως φαίνεται, στο Βέλγιο τρέμουν ένα παρόμοιο μακελειό (Φώτο από Reuters)



Το Βέλγιο αύξησε σήμερα το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία στην πόλη των Βρυξελλών στο ανώτατο όριο λόγω ενός «κινδύνου επιθέσεων από πρόσωπα με όπλα και εκρηκτικές ύλες» επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Σαρλ Μισέλ.

Ο επικεφαλής της βελγικής κυβέρνησης επισήμανε σήμερα, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ότι είναι υπαρκτή μια «απειλή διάπραξης επιθέσεων από πρόσωπα με την χρήση όπλων και εκρηκτικών υλών σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας», δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο την αύξηση του επιπέδου συναγερμού- που ανήλθε πλέον στο επίπεδο 4- σε όλη την περιοχή των Βρυξελλών, το αεροδρόμιο των Βρυξελλών όπως και το Βιλβόρντε, μια κοινότητα στη Φλάνδρα όπου πολλοί νέοι έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί.

Όλοι οι σταθμοί του μετρό παραμένουν κλειστοί σήμερα στην πρωτεύουσα του Βελγίου και πολλές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις ακυρώθηκαν. Μεταξύ αυτών μια συναυλία του Τζόνι Χάλιντεϊ που ματαιώθηκε σήμερα λόγω των τρομοκρατικών απειλών.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός συγκάλεσε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Διαθέτουμε επαρκή στοιχεία για να εκτιμήσουμε ότι η απειλή είναι συγκεκριμένη και επικείμενη» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντιντιέ Ρεντέρς προσερχόμενος στη σύσκεψη.

Δείτε τις φωτογραφίες του Reuters, με το κέντρο των Βρυξελλών να θυμίζει εμπόλεμη ζώνη!

Γιάφκα τρομοκρατών ανακάλυψαν οι αρχές ασφαλείας σε προάστιο των Βρυξελλών, όπως αναφέρει η Βελγική εφημερίδα Dernière Heure.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα βρέθηκαν χημικά και εκρηκτικές ύλες ανάμεσα σε άλλα αντικείμενα και πολεμοφόδια σε σπίτι στο Μολενμπεκ, κοντά στη γειτονιά που μεγάλωσε ο μακελάρης του Παρισίου Αμπντελχαμιντ Αμπαούντ.

Στο μεταξύ κι άλλη γιάφκα είχε εντοπιστεί στην ίδια γειτονιά πριν από λίγες ώρες σύμφωνα με την La Capitale.

Η Βελγική εφημερίδα αναφέρει πως στο σπίτι-γιάφκα βρέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων και πυρομαχικών, όπως και εκρηκτικές ύλες. Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα αν έγιναν συλλήψεις, ωστόσο ίσως στο γεγονός αυτό οφείλεται όπως αναφέρει η εφημερίδα ο "κόκκινος συναγερμός" που έχει σημάνει από το πρωί στις Βρυξέλλες.

Η βελγική υπηρεσία ασφαλείας (OCAM) από το πρωί αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή στην πόλη των Βρυξελλών στο επίπεδο 4, κάνοντας λόγο για «σοβαρή και επικείμενη απειλή».

«Μετά από νέα αξιολόγηση της υπηρεσίας ασφαλείας που διεξήχθη το βράδυ της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου, το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή αυξάνεται για την πόλη των Βρυξελλών στο επίπεδο 4. Το επίπεδο 3 εξακολουθεί να ισχύει για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας», ανέφερε η OCAM, προειδοποιώντας για μια «σοβαρή και επικείμενη απειλή».
Στο πλαίσιο αυτό, η κρατική εταιρεία μεταφορών της πρωτεύουσας του Βελγίου (Stib) ανακοίνωσε πως όλοι οι σταθμοί του μετρό των Βρυξελλών θα παραμείνουν κλειστοί σήμερα.
«Έπειτα από τη σύσταση του κέντρου κρίσεων της Δημόσιας Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, όλοι οι σταθμοί του μετρό (...) θα παραμείνουν κλειστοί σήμερα. Είναι ένα προληπτικό μέτρο», ανακοίνωσε η Stib σήμερα το πρωί στον ιστότοπό της.

Πάντως ο τρόμος βασιλεύει πάνω από τις Βρυξέλλες καθώς στρατιωτικά οχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους, αστυνομικοί και στρατιώτες πάνοπλοι και ετοιμοπόλεμοι κάνουν περιπολίες, πολλά καταστήματα έχουν κατεβάσει ρολά και είναι μόνο μερικές από τις εικόνες που συναντά κανείς στη βελγική πρωτεύουσα.
madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης