..."Γνώρισαν" το ΣΕΛΤΣΟ και την ΘΥΣΙΑ των ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ


Στην καρδιά των Τζουμέρκων, στις ΣΚΙΑΔΑΔΕΣ, στο χωριό που έμελε κυριολεκτικά να είναι η ΕΔΡΑ της Εθνικής Αντίστασης στην περίοδο της Κατοχής, "γνώρισαν" επίσης για την αντίσταση και τη θυσία των Σουλιωτών, που αυτή έγινε και κορυφώθηκε στα νότια Τζουμέρκα στις 23 Απριλίου 1804...

Αφορμή ήταν το διαρκείας 35' λεπτών ντοκιμαντέρ του κινηματογραφιστή Βασίλη Γκανιάτσα, με τίτλο «ΣΕΛΤΣΟ-ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ Η ΘΥΣΙΑ», το οποίο προβλήθηκε την Πέμπτη 13 Αυγούστου στην πλατεία του χωριού.



Η προβολή - αφιέρωμα, οργανώθηκε από τον εκεί δραστήριο Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Σκιαδάδων «Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ», ο οποίος, έτσι και με τη σειρά του, τίμησε και αυτός, τους 1.400 αγνοούμενους της ιστορίας, τους μάρτυρες Σουλιώτες Μποτσαραίους και Ραδοβιζινούς, που έπεσαν στο Σέλτσο των Πηγών Άρτας.


Έτσι, οι κάτοικοι των Σκιαδάδων Βουργαρελίου, με αφορμή το ντοκιμαντέρ, έγιναν κοινωνοί του δράματος των Σουλιωτών που εκείνοι έζησαν και κορυφώθηκε στις 23 Απριλίου του 1804. Ακολούθησαν νοερά, τα χνάρια της Λένως, του Κίτσου, του Μάρκου,του Νότη Μπότσαρη και των άλλων ηρώων και "έζησαν" την τραγική μοίρα τους.


Με αποτέλεσμα, εκείνοι οι άσιτοι και σκελετωμένοι υπερασπιστές του Σέλτσου, χωρίς εφόδια, προτίμησαν το θάνατο ήρωος αντί της ζωής σκλάβου-προσκυνημένου στον τύραννο των Ιωαννίνων... ώστε εκεί στο βραχοστένωμα του Αχελώου, να στήσουν ένα ΝΕΟ και ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΖΑΛΟΓΓΟ...!!


Με θερμά χειροκροτήματα από τους παρευρισκομένους, έκλεισε η προβολή της ταινίας ντοκουμέντο, η οποία τους γέμισε με ανείπωτο θαυμασμό και δέος για τους ήρωες αυτούς. Έτσι γι' άλλη μια φορά, ο δημιουργός της Βασίλης Γκανιάτσας δικαιώθηκε, αφού εισέπραξε τα πολύ θετικά σχόλια των κατοίκων του χωριού.

Κλείνοντας σημειώνουμε ότι την Τετάρτη 5 Αυγούστου το ίδιο ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στη Ροδαυγή Άρτας.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης