Γιατί στο λιμάνι του Πειραιά το Ελ. Βενιζέλος με 2.440 πρόσφυγες;


Μετά από μια πολύωρη περιπέτεια με στοιχεία διπλωματικού θρίλερ όσον αφορά τον τελικό προορισμό του, το πλοίο το οποίο μεταφέρει 1.800 Σύρους απο την Κω τη Λέρο και την Κάλυμνο και περίπου 700 από τη Μυτιλήνη αποφασίστηκε να καταλήξει στον Πειραιά.



Στο λιμάνι του Πειραιά (και όχι σε αυτό της Θεσσαλονίκης, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός) στην πύλη Ε-1 έφτασε μετά τις 9 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μεταφέροντας 2.440 πρόσφυγες από τη Συρία.

Το πλοίο, που φιλοξενούσε ήδη στο λιμάνι της Κω 1.308 άτομα, παρέλαβε 124 από την Κάλυμνο, 300 από τη Λέρο και 708 από τη Μυτιλήνη.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί από τα εμπλεκόμενα υπουργεία που διαχειρίζονται το μεταναστευτικό πρόβλημα εάν το «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τον Πειραιά θα ακολουθήσει κάποιο νέο δρομολόγιο, ή αν θα προσεγγίσει εκ νέου το λιμάνι της Κω.

Διπλωματικοί κύκλοι φέρεται να υποστηρίζουν ότι προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης των Σκοπίων όσο και από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ειδικότερα οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι στην διεθνή διπλωματία υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται, αν και όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει.

Προφανώς η κυβέρνηση αποφάσισε να γνωστοποιήσει αυτή την τακτική της έπειτα από την πίεση που υφίσταται στο μεταναστευτικό από την ελληνική κοινή γνώμη.

Η αλλαγή του τελικού προορισμού εντωμεταξύ προκάλεσε και ένταση λίγο πριν την αναχώρηση του πλοίου καθώς περίπου 300 Σύροι κινήθηκαν προς το πλήρωμα που βρισκόταν εκείνη την ώρα στη ρεσεψιόν του καραβιού διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι αντί για τη Θεσσαλονίκη θα μεταφέρονταν στην Αθήνα.

Πάντως, στη Θεσσαλονίκη έγινε την Τετάρτη άτυπη σύσκεψη υπό την υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακούς παράγοντες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα προέκυπταν από την άφιξη των μεταναστών γραφει tovima.gr.

Σε αυτή πήραν μέρος: εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο εκπρόσωπος του γενικού αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης, Βασίλης Μωυσίδης, ο λιμενάρχης του ΟΛΘ, Ν.Κλιάκας, ο διοικητής της 4η ΥΠΕ, Στρατής Πλωμαρίτης, ο πρόεδρος του Λιμένα Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Παντής, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και το στέλεχος της Αλληλεγγύης, Βασίλης Τσατσάνης.

 madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης