Σενάρια για εκλογές σε βάθος τετραμήνου


Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δρομολογεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, που αποκαλύπτει τη βαθύτατη εσωτερική διαίρεση του ΣΥΡΙΖΑ και την έλλειψη συνοχής στην κοινοβουλευτική του ομάδα, την ώρα που η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει σκληρά υφεσιακά μέτρα και πολιτικές εκ διαμέτρου αντίθετες με τις προγραμματικές διακηρύξεις της. 



Για να υλοποιήσει τη συμφωνία με τους δανειστές και να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να βασισθεί σε μιά σαθρή και αβέβαιη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι υποχρεωμένος να επιφέρει βαθιές τομές στο κυβερνητικό σχήμα, και να επιχειρήσει ρήξεις στο κόμμα.

Το σενάριο εξελίξεων περιλαμβάνει ανασχηματισμό σε πρώτη φάση και εκλογές σε βάθος τετραμήνου - στο  σωστό timing, το οποίο είναι συνάρτηση του πολιτικοοικονομικού κλίματος που θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες.

Προς το παρόν, για τον Αλέξη Τσίπρα και τους στενούς συνεργάτες του προέχει η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους-πιστωτές και η αποκατάσταση της διαταραχθείσης «κανονικότητας».

Θα αναγκασθούν λοιπόν να «καταπιούν» την πρόκληση της αριστερής πτέρυγας  και των διαφωνούντων, φροντίζοντας να αποφύγουν τώρα  την ανοιχτή εσωκομματική αναμέτρηση, ώσπου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να υπογραφεί το νέο μνημόνιο.

Ξέρουν όμως ότι μιά αδύναμη κυβέρνηση εξαρτώμενη από ευμετάβλητες εσωκομματικές ισορροπίες, δέσμια  ευκαιριακών συμβιβασμών και βασιζόμενη στην υποστήριξη της αντιπολίτευσης για να ψηφίζει σημαντικά νομοσχέδια, δεν μπορεί να μακροημερεύσει - και πολύ περισσσότερο δεν μπορεί χαράξει πολιτική και να παράγει έργο.

Από τις μέχρι τώρα κινήσεις και τις δηλώσεις τους  είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν  είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί το ρόλο του πρωθυπουργού «περιορισμένης ευθύνης», παραμένοντας επικεφαλής ενός μη λειτουργικού  σχήματος, που θα φθαρεί και θα καταρρεύσει γρήγορα υπό το βάρος  εσωτερικών τριβών, διαφωνιών και αμφισβητήσεων.

Η ρήξη είναι λοιπόν αναπόφευκτη  - και οι εκλογές θα έλθουν ως φυσικό επακόλουθο της διάρρηξης της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα απώλειας της δεδηλωμένης, καθώς οι διαφωνήσαντες που καταψήφισαν το ν/σ για τα μνημόνιο δηλώνουν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση. Δεν πρόκειται  να το θέσει ούτε η αντιπολίτευση - όπως δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο Ευαγ. Μεϊμαράκης - καθώς ούτε  η ΝΔ δεν είναι έτοιμη για εκλογές, τις οποίες δεν θέλουν τώρα ούτε το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Πρώτο βήμα για το εσωτερικό ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο ανασχηματισμός, ο οποίος μπορεί να γίνει οποτεδήποτε μέσα στο επόμενο 15ήμερο - από σήμερα, μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Η απομάκρυνση από την κυβέρνηση των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας που καταψήφισαν τη συμφωνία για το νέο μνημόνιο, θα πυροδοτήσει  έντονες εσωτερικές διεργασίες και αλυσιδωτές «εκρήξεις» στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη κι αν αποφευχθεί τελικά η διάσπαση,  οι εσωκομματικές ισορροπίες θ'αλλάξουν - όπως και το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα του κόμματος. Αποβάλλοντας τα «ακραία» στοιχεία της «παλαιοκομμουνιστικής αριστεράς», ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανανεώσει το προφίλ του και θα επεκτείνει το βεληνεκές του στον κεντροαριστερό χώρο.

Οι αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ και οι επερχόμενες - σε ορίζοντα τετραμήνου - εκλογές θα πρακαλέσουν ντόμινο διεργασιών και ανακατατάξεων σε όλο το εύρος του πολιτικού χάρτη.

sofokleousin

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης