Συνέλαβαν 43χρονο Αλβανό για παράνομη κοπή αρωματικών φυτών


- Σε δασική περιοχή στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα 

Χθες το πρωί σε δασική περιοχή στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας κοντά στην ελληνοαλβανική οριογραμμή, αστυνομικοί του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, συνέλαβαν έναν 43χρονο υπήκοο Αλβανίας, για παράνομη κοπή ποσοτήτων αρωματικών φυτών και παράνομη είσοδο στη χώρα.



Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο δράστης είχε εισέλθει παράνομα στο ελληνικό έδαφος και συνέλεγε, με τη βοήθεια συνεργών του που αναζητούνται, ποσότητες αρωματικών φυτών (ασφάκα - σφακίδια), τα οποία θα μετέφεραν με μουλάρια στην Αλβανία, με σκοπό την εμπορία.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο χώρο, βρέθηκαν: 
• (50) κιλά κομμένα αρωματικά φυτά, συσκευασμένα σε σάκους
• ειδικά εργαλεία περισυλλογής του φυτού
• δύο ημίονοι και ένα άλογο
Την προανάκριση ενεργεί το Β΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών.

 Η Ασφάκα, το επιστημονικό όνομα της οποίας είναι Φλωμίς η θαμνώδης, είναι ξυλώδης θάμνος που φτάνει σε ύψος το ενάμισι μέτρο και βγάζει ωραιότατα κίτρινα λουλούδια, γι’ αυτό την προτιμούν οι κηπουροί.

Λέγεται, μάλιστα, ότι είναι τα μοναδικά από τα οποία η μέλισσα δεν μπορεί να πάρει τον πλούσιο χυμό τους, καθώς δεν είναι αρκετά μακριά η προβοσκίδα της!

Το φυτό ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες ως «ελελίφασκος» και είχε φαρμακευτικές ιδιότητες, καθώς εκκρίνει μία αντιοξειδωτική ουσία η οποία καταπολεμά την κυτταρική γήρανση!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης